Συνδικαλιστικά συμφέροντα και κοινή λογική

Συνδικαλιστικά συμφέροντα και κοινή λογική

Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί για πρώτη φορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή αιρετών αντιπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αύριο Σάββατο 7/11. Οι συνδικαλιστικοί φορείς αντιτίθενται λυσσαλέα στη νέα διαδικασία ψηφοφορίας, που τους αφαιρεί τον έλεγχο του αποτελέσματος εφόσον διευρύνει σημαντικά τον δυνητικό αριθμό των ψηφοφόρων, αφαιρώντας τους τον έλεγχο του αποτελέσματος. Αντιτίθενται επίσης στη διεξαγωγή εκλογών μέρα Σάββατο, δηλ. εκτός των ωρών διδασκαλίας, αντί για τις παραδοσιακές μεσοβδόμαδες εκλογές με κάλπη.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις αποχώρησαν από τις εκλογές αποσύροντας τους υποψηφίους τους, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την υπουργό κ. Κεραμέως για  «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» και ισχυρίζονται ότι «δεν μπορεί το υπουργείο να τους υποχρεώσει να διατηρήσουν την υποψηφιότητά τους».

Η ΟΛΜΕ κατέθεσε προσφυγή ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης και αίτημα για προσωρινή διαταγή αναστολής των εκλογών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την επιλογή των συνδικάτων για «συλλογικό διάλογο και ψηφοδέλτιο στην κάλπη» στήριξε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνοντας το αίτημα των συνδικαλιστών για αναβολή των εκλογών ώστε να γίνουν «κατόπιν διαλόγου» σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Χθες η σύγκρουση κορυφώθηκε όταν η ΟΛΜΕ κήρυξε απεργία για τους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα εφορευτικής επιτροπής στις αυριανές εκλογές και η ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών, να μη συμμετάσχουν στις επιτροπές.

Η κα. Κεραμέως εξηγεί υπομονετικά ότι η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας συμβαδίζει με τη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύεται από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης της πανδημίας. Τονίζει επίσης ότι οι εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων πρέπει να γίνονται χωρίς να διακόπτονται τα μαθήματα και να ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο χιλιάδες γονείς. Αυτά που υπαγορεύει η κοινή λογική δηλαδή.

Η αυτονόητη απόφαση της Υπουργού Παιδείας για ηλεκτρονική ψηφοφορία εκτός ωρών λειτουργίας των σχολείων προσκρούει στα συνδικαλιστικά συμφέροντα που βολεύονται με τις συνδικαλιστικές άδειες για ψύλλου πήδημα, και φυσικά θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για μετατάξεις και μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Οι ηλεκτρονικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΖΕΥΣ», που βασίζεται σε αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρωτόκολλα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της ψηφοφορίας. Με αυτό το σύστημα εξ άλλου έχουν γίνει έξι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη πρυτάνεων από το 2012 μέχρι σήμερα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό δεν εμπόδισε τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς να προσφύγουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), επικαλούμενοι δήθεν προσβολή εκλογικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων και των εκλογέων.

Προχθές η ΑΠΔΠΧ απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να ανασταλεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών. Ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα.

* Η Μιράντα Ξαφά είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).