Στην ξαπλώστρα, στη σκιά ενός δέντρου, στη βεράντα

Στην ξαπλώστρα, στη σκιά ενός δέντρου, στη βεράντα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

«Τι βιβλίο να διαβάσω στις διακοπές;», είναι από τις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε.

Για όσους διαβάζουν μόνο ένα βιβλίο το χρόνο, δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση, άλλωστε, επειδή γνωρίζουμε καλά ότι το διάβασμα είναι πρωτίστως συνήθεια, έχουμε μια δυσκολία να πιστέψουμε ότι όποιος δεν συνηθίζει να διαβάζει μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια τυπωμένη σελίδα χαρτί, δέκα μέρες το χρόνο.

Για όσους διαβάζουν περισσότερο και τους αφορά η πολιτική, η κοινωνία, ο κόσμος, οι προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες:

Καταρχάς, υπάρχουν τα βιβλία που εκδίδει ο «Φιλελεύθερος» με το ΚΕΦίΜ και τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε κάθε Παρασκευή μαζί με τον «Φιλελεύθερο». Ήδη επανακυκλοφορούν κάποια βιβλία της σειράς.

Αναζητήστε την «Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό» του Μάρκου Δραγούμη. Είναι το καλύτερο βιβλίο της σειράς το οποίο πραγματεύεται και τις αρχές του κλασικού Φιλελευθερισμού (και όχι των ελευθεριακών/libertarians ή αναρχοκαπιταλιστών).

Η παρακαταθήκη των ιδεών και των απόψεων του εκλιπόντος συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη ανθολογείται στον τόμο «Δικαιοσύνη-Η ουσία της πολιτικής» (Μεταίχμιο). Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε ένα θρυλικό πρόσωπο για τους Έλληνες προοδευτικούς και φιλελεύθερους. Υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης ενώ αφοσιώθηκε στους νέους μέσω της διδασκαλίας στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Ο Σταύρος Τσακυράκης ήταν ένας άνθρωπος της δράσης. Ως νέος ενεπλάκη ενεργά στον Αντιδικτατορικό Αγώνα πληρώνοντας τις συνέπειες της δράσης του αυτής μόλις συνελήφθη από τη Χούντα αλλά και ως νομικός δεν δίσταζε να παρεμβαίνει και χωρίς να φοβάται να επισημαίνει τις παθογένειες και τα λάθη κατονομάζοντας τους κάθε φορά υπεύθυνους κι αδιαφορώντας αν θα τους ενοχλήσει. Έζησε ως φιλελεύθερος εμπνέοντας φοιτητές και φίλους να το κάνουν.

Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης βρίσκει απόψεις για τη δικαιοσύνη, το σύνταγμα, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, γραμμένες με τρόπο άμεσο και απολύτως προσιτό στο μέσο αναγνώστη.

Όσοι αγαπάτε τη δημοσιογραφία κι έχετε μνήμες της «γενιάς των μεγάλων» της πολιτικής, θα ευχαριστηθείτε ιδιαίτερα το βιβλίο του Γιάννη Μαρίνου «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης. Εκμυστηρεύσεις τριών μεγάλων» (Πατάκης). Στην πραγματικότητα πρόκειται για τις αναμνήσεις του πρώην διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο σημείο που αυτές τέμνονται με τα συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα. Για το βιβλίο έχουμε γράψει και σ'αυτή τη στήλη, διαβάστε αναλυτικότερα εδώ.

Τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με το βρετανικό Brexit πρώτος την εντόπισε ο ειδικός αναλυτής για θέματα θεσμών και μεταρρυθμίσεων Θύμιος Τζάλλας ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βρετανία. Το βιβλίο του «Brexit Ευρώπη και Ελλάδα» (Επίκεντρο) είναι μια σημαντική έρευνα που προσθέτει στην αντίληψή μας για το φαινόμενο του λαϊκισμού. Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου αυτού είναι ότι έχει γραφτεί σε «δημοσιογραφική γλώσσα» δηλαδή είναι απόλυτα προσιτό και η ανάγνωση ρέει κανονικά. Θα μάθετε πολλά και ξεκούραστα από αυτό το βιβλίο.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τις διακοπές σας για να μάθετε κάτι πιο στιβαρό τότε θα διαβάσετε το άρτι εκδοθέν «Διαφωτισμός-Μια συνοπτική ιστορία» του John Robertson (Επίκεντρο). Όλοι πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα βασικά για το κίνημα που άλλαξε την ιστορία, κι εμείς το πιστεύαμε βέβαια, για να διαψευσθούμε διαβάζοντας το βιβλίο αυτό που είναι γραμμένο πάνω στη φιλοσοφία της «μικρής εισαγωγής» κι αυτό με τρόπο προσιτό στο ευρύ κοινό. Διαβάστε το οπωσδήποτε.

Καλές διακοπές!