Σταύρος Θεοδωράκης: Σύγκρουση με τον κρατισμό

Σταύρος Θεοδωράκης: Σύγκρουση με τον κρατισμό

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην πρώτη του συνέντευξη στο liberal.gr, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για τον τεχνητό διχασμό και τα φαινόμενα εθνικολαϊκισμού στην ελληνική κοινωνία. Προτείνει μια ρεαλιστική ανθρωπιστική πολιτική για το προσφυγικό και υπόσχεται μια σθεναρή αντιπολίτευση.

Ο κος Θεοδωράκης  υπερασπίζεται τις  επιλογές του κόμματος,  σε πρόσωπα κύρους, βάλλει εναντίον του κρατισμού  και δηλώνει ότι προτιμά τους νεωτεριστές  Φιλελεύθερους από τους συντηρητικούς «Αριστερούς». Τέλος, προαναγγέλει την οργάνωση της νεολαίας  του κόμματος με περισσότερες  δράσεις  στην κοινωνία. 

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα 

Και ξαφνικά η χώρα απέκτησε άλλο ένα πρόβλημα. Είναι ή δεν είναι ηθικός αυτουργός της επίθεσης στον Γιώργο Κουμουτσάκο ο Νίκος Φίλης;

Από το ύφος σας αντιλαμβάνομαι ότι αστειεύεσθε. Το Ποτάμι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τόσο ο σημερινός υπουργός Παιδείας όσο και ο προκάτοχός του με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους αποτελείωσαν την Παιδεία. Για το γεγονός αυτό, φέρει φυσικά ακέραιη την ευθύνη ο ίδιος ο κ.Τσίπρας που τους διόρισε. Τι σχέση έχει όμως αυτό με την δράση των τραμπούκων; Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει κάποιος στα σοβαρά ότι ο προπηλακισμός του Κουμουτσάκου έχει οποιαδήποτε σχέση με το αν η σφαγή των Ποντίων πριν από εκατό χρόνια ήταν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;

Πάντως θα δεχθείτε ότι οι σκηνές του προπηλακισμού δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μίσος στην ελληνική κοινωνία.

Φασιστοειδή πάντα υπήρχαν το θέμα είναι πόσο ελεύθερα νιώθουν για να δράσουν. Η απάθεια των αστυνομικών τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του κ.Κουμουτσάκου γεννά πολλά ερωτηματικά. Δέρνουν έναν άνθρωπο μπροστά στα μάτια τους και δεν αντιδρούν. Δεν θα έπρεπε να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τους δράστες; Στον Κορυδαλλό η μάνα του Φύσσα συνεχίζει κάθε μέρα να φωνάζει και να ζητά Δικαιοσύνη. Και οι φασίστες στο Σύνταγμα δέρνουν. Και αντί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να ενώσουν τις φωνές τους καταδικάζοντας κατηγορηματικά την επίθεση, κάθονται και τσακώνονται για το αν ο ηθικός αυτουργός είναι ο Νίκος Φίλης! 

Εσείς πως τοποθετήστε στις δηλώσεις του κ.Φίλη για τους Πόντιους;

Οι απόψεις του κ. Φίλη για τους Ποντίους μάς είναι αδιάφορες. Άλλη είναι η δουλειά του, είναι σοβαρή και μέχρι τώρα έχει αποτύχει. Ο Ποντιακός ελληνισμός που υπέστη πολλά δεινά στη μακρά του ιστορία δεν έχει ανάγκη ούτε από κομματικούς προστάτες ούτε από «πατερούληδες» ούτε από νεόκοπους ιστορικούς. Αλλά δεν θα κάνουμε και φτηνή αντιπολίτευση. Δεν θα ακολουθήσουμε το εθνικιστικό παραλήρημα του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Τζιτζικώστα και της κ. Γεννηματά. Προσπαθούν όλοι να ψαρέψουν από την αστείρευτη δεξαμενή του εθνικολαϊκισμού. Έλεος, η Ελλάδα είναι αλλού. 

Πάμε στο μείζον θέμα. Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν κάθε μέρα στα νησιά, ταυτόχρονα όμως πολλοί πνίγονται σε αυτό το ταξίδι προς της Ευρώπη. Προτείνατε στον Μάρτιν Σουλτς να γίνει συνάντηση κορυφής στην Θεσσαλονίκη με τους  Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Τουρκία. Οι συναντήσεις κορυφής λύνουν προβλήματα;

Πως αλλιώς λύνεις προβλήματα; Διαβάζοντας εκθέσεις ιδεών περί αγάπης και ειρήνης, όπως κάνει συχνά ο Πρωθυπουργός; Ο ανθρωπισμός προϋποθέτει ρεαλισμό.  Η λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι μια. Οι ροές να σταματούν στα εδάφη της Τουρκίας. Το είπα ξεκάθαρα από τον Απρίλιο όταν επισκέφθηκα την Μυτιλήνη και είδα το δράμα «με δρασκελιές να πλησιάζει». Το φώναξα από τότε. Δεν με άκουσαν ούτε στην Ευρώπη, ούτε βέβαια στην Αθήνα. Και χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Πάντως ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει βαλίτσες για την Τουρκία. Έστω και αργά πάμε προς αυτή τη λύση.

Μόνο που οι λύσεις στην πολιτική είναι συνδυασμένες με τον χρόνο. Και το ταξίδι του άργησε μερικούς μήνες. Θυμάστε τι έλεγαν οι υπουργοί του κ.Τσίπρα; «Οι μετανάστες λιάζονται» και οι «τα νησιά πλουτίζουν». Είναι ανυπολόγιστες οι ευθύνες τους για τα όσα τραγικά συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο. Οι δουλέμποροι αποθρασύνθηκαν. Δεν είχαμε καμία σύλληψη γιατί η εντολή στους λιμενικούς ήταν «μην κάνετε κανένα έλεγχο». Έφυγαν λοιπόν οι δουλέμποροι από το «νότιο μέτωπο» απέναντι από την Ιταλία και τώρα πλέον όλοι δραστηριοποιούνται στο «ανατολικό μέτωπο», στα εδάφη της Τουρκίας.

Κάποιοι λένε ότι ο σημερινός Θεοδωράκης δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Άνοιξης. Τότε αποκαλούσατε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη και ουσιαστικά στηρίξατε την κυβέρνηση. Τώρα κάνετε σκληρή αντιπολίτευση.

Υποστηρίξαμε την στροφή του κ.Τσίπρα στην Ευρώπη. Σκέφτεστε να μην το είχαμε κάνει; Να του είχαμε πει «όχι», τότε που ζητούσε εναγωνίως κάποια στήριξη; Αν το Ποτάμι έλεγε «όχι», τι πιστεύετε ότι θα έλεγε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Κάναμε λοιπόν αυτό που έπρεπε. Κρατήσαμε την χώρα στο ευρώ. Δεν είμαστε εδώ όμως για να νταντεύουμε τον Πρωθυπουργό. Τώρα είναι μόνος του με την παρέα του και τους συνεταίρους του. Εμείς θα είμαστε η αντιπολίτευση. Των προτάσεων όμως, όχι των κραυγών.

Ποια κυβερνητική λύση όμως έχει ανάγκη σήμερα η χώρα; Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ;

Το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι δικό του θέμα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Το 4% δεν αφήνει περιθώρια επηρεασμού των κυβερνητικών αποφάσεων. Σε αυτή την Βουλή λοιπόν θα είμαστε αντιπολίτευση. Γνωρίζουμε όμως ότι η χώρα δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξουν μεγάλες συμμαχίες. Οι κυβερνήσεις του 40% του εκλογικού σώματος, δηλαδή του 20% του ελληνικού λαού, δεν θα αλλάξουν την πορεία της χώρας. Αλλά για να υπάρξουν συμμαχίες του 51% πρέπει να υπάρξουν ηγέτες με ανοιχτό πνεύμα. Και αυτοί αναζητούνται.

Εσείς γιατί αρνείσθε την συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ; 

Γιατί εμείς είμαστε το Ποτάμι. Η συμμαχία των δυνάμεων που θέλουν να συγκρουσθούν με τον κρατισμό, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, τον αναχρονισμό. Το ΠΑΣΟΚ, αν εξαιρέσεις κάποια πρόσωπα, υπηρέτησε για δεκαετίες όλα αυτά που σήμερα μας κάνουν να ασφυκτιούμε.  Η Ελλάδα δεν ανακάλυψε ξαφνικά τον κ.Τσίπρα. Η Ελλάδα κατρακύλησε στον κ.Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και γι αυτή την κατρακύλα υπεύθυνο είναι το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητική ΝΔ.

Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη το Ποτάμι το έχει δίπορτο. Απ' την μία συνεργάζεσθε με το Σοσιαλιστικό κόμμα από την άλλη διατηρείτε στενές σχέσεις με τους Φιλελευθέρους. Και αύριο Δευτέρα συναντάστε στην Αθήνα με τον Γκι Φέρχοφσταντ.

Με τον Γκι είμαστε πλέον φίλοι. Στα περισσότερα ζητήματα οι επισημάνσεις του είναι πιο προοδευτικές από αυτά που λένε οι επονομαζόμενοι «αριστεροί». Και προτιμώ την συμμαχία με τους νεωτεριστές φιλελεύθερους παρά με τους συντηρητικούς «αριστερούς». 

Πολλοί εκτιμούν ότι κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στην Σοσιαλιστική Ομάδα τους ευρωκοινοβουλίου. Είστε έτοιμοι γι αυτή την συγκατοίκηση;

Μην το παρουσιάζετε τόσο εύκολο. Για να δεχτούν  τον ΣΥΡΙΖΑ στους Σοσιαλιστές πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του και τις αριστερίστικες πρακτικές του. Ο Πιτέλα και ο Σούλτς είναι έξυπνοι άνθρωποι. Δεν τους ξεγελούν οι δηλώσεις. Θέλουν πράξεις. Και προς το παρών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα λαϊκίστικο κόμμα που συγκινεί κυρίως τους λαϊκιστές της «Αριστεράς» και της Δεξιάς.  

Πως απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι το Ποτάμι είναι κυρίως ο Θεοδωράκης και δεν υπάρχουν δημοκρατικές δομές.

Το Ποτάμι είναι ίσως το πιο συμμετοχικό, ανοιχτό και τελικά δημοκρατικό κόμμα της χώρας. Και είναι σίγουρα το μόνο κόμμα που δεν διοικείται από μια νομεκλατούρα ή από μια παρέα. Δεν έχει δηλαδή μια ηγετική τάξη που να αποφασίζει στο όνομα των μελών αλλά χωρίς τα μέλη. Τώρα αν είναι μόνο ο Θεοδωράκης… Αυτά πλέον δεν τα λένε ούτε οι εχθροί μας. Δηλαδή ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και όλοι αυτοί που μπαίνουν κάθε τόσο μπροστά, τι είναι; Μικρά παιδιά που εξαπατώνται;

Αυτό κανείς δεν σας το αρνείται. Έχετε καταφέρει να σας εμπιστευτούν  σπουδαίες προσωπικότητες- πρότυπα αλλά μόνο στο κέντρο. Γιατί δεν  αναζητήσατε  αντίστοιχες προσωπικότητες στις  τοπικές κοινωνίες. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που τα ποσοστά στην επαρχία ήταν πολύ χαμηλά.

Στο ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας ήταν υποψήφιος ο Χαρίδημος     Τσούκας.  Στο Λασίθι ήταν ο Αναστάσιος Περράκης. Ο Μαλλιάς ήταν στην Ξάνθη. Η Μπρεδάκη, ο Παπούλιας, ο Ψημένος, η Βαγιάννη, η Μενουδάκου, η Γιώτα Φέστα όλοι αυτοί με το Ποτάμι κατέβηκαν.  Σας λέω σκόρπια ονόματα και ξεχνώ πολλούς. Παντού  προσπαθήσαμε να δώσουμε λόγο στους ικανούς. Να αλλάξουμε τα πρότυπα του «πολιτεύεσθαι». Αλλά είμαστε ακόμη μικρό Κίνημα. Δεν μας πιστεύουν εύκολα όλοι.

Το 4% σας έκανε να αλλάξετε απόψεις σε θέματα οργάνωσης; Τώρα μαθαίνουμε ότι κάνετε και εσείς ξεχωριστή νεολαία όπως όλα τα κόμματα. 

Μα νεολαία από την αρχή είχαμε. Απλώς τώρα οι ίδιοι οι νέοι του Ποταμιού αποφάσισαν να κάνουν πιο δυναμικές εμφανίσεις. Και αποφάσισαν να οργανωθούν σε Κοινότητες, στους τόπους δουλειάς,  στις οικολογικές δράσεις, στα Πανεπιστήμια. Δεν θα κάνουν βέβαια φοιτητική παράταξη αλλά θα έχουν τις δικές τους ανεξάρτητες Κοινότητες οι οποίες θα δραστηριοποιούνται όπου οι ίδιοι το θεωρούν σημαντικό. Χωρίς καθοδηγητές δηλαδή. Και από ότι λένε μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Το περιμένω, άλλωστε γι αυτούς έγινε το Ποτάμι.