Σταύρος Μπένος, το προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου

Η καταστροφή τεράστια. Όπως τεράστιο θα είναι το project της ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης Εύβοιας. Γι΄ αυτό το έργο επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Μπένος. Δεν ανήκει στα «δικά μας παιδιά» και αυτό είναι θετικό.

Τα κριτήρια αυτής της επιλογής προφανώς ήταν:

1.H συσσωρευμένη εμπειρία του λόγω της ουσιαστικής συμβολής του στην ανόρθωση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986.

2.Η άριστη γνώση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Ο Σταύρος Μπένος δεν είναι απλώς ένας οραματιστής. Γνωρίζει να κινεί τα σωστά γρανάζια για να τελειώνει τις δουλειές που αναλαμβάνει.

3.Συνδυάζει με επιτυχία την εγχώρια με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γνωρίζοντας τις διαδικασίες για να αντλεί κεφάλαια από την ΕΕ. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

4.Είναι ηθικά ανεπίληπτος. Στην σαραντάχρονη πορεία τους ουδείς του προσήψε ποτέ κάτι.

Όμως αυτά τα προσόντα δεν αρκούν για να πετύχει στην αποστολή του. Απαιτούνται και κάποιες προϋποθέσεις που δεν αφορούν τον ίδιο και τις ικανότητες του. Ποιες είναι αυτές;

1.Ο πρωθυπουργός να απλώσει από επάνω του μια μόνιμη ασπίδα. Ό εστί μεθερμηνευόμενο, πως όποιο πόδι πάει να του βάλει τρικλοποδιά ο πρωθυπουργός να το «κόψει». Τελεία, παύλα, πάμε παρακάτω.

2.Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πετύχει το πρόγραμμα της ανασυγκρότησης είναι να παρακαμφθούν οι διαβόητες τοπικές κοινωνίες. Αυτές αποτελούν μια από τις γάγγραινες της ελληνικής κοινωνίας. Τις αποτελούν οργανωμένες μικροομάδες που επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων. Ο Σταύρος Μπένος ας αποφύγει τις «δημοκρατικές» διαβουλεύσεις και τις λοιπές λαϊκοσυμμετοχικές ανοησίες, κατάλοιπα εποχών που μόνο διαβουλεύονταν και δεν έκαναν τελικά τίποτα.

Τα μεγάλα project εκπονούνται από τα πάνω, από μια επιτελική ομάδα, που έχει μια κοινή αντίληψη γι΄αυτό που πάει να κάνει.

3.Ως εκ τούτου θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστος, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, να συγκροτήσει αυτός την επιτελική ομάδα που θα επεξεργασθεί το συγκεκριμένο project. Η καλή χημεία των ατόμων που θα την αποτελέσουν είναι απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας.

4.Στο πολιτικό επίπεδο θα πρέπει ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να έχουν μια σαφή εικόνα για τον χαρακτήρα που θα λάβει η ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας. Θα γίνει μια εκ βάθρων αναδιαμόρφωση του τοπίου; Θα γίνει απλώς μια αποκατάσταση της προηγούμενης κατάστασης; Τι θέλουν; Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Στ. Μπένος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

5.Είναι ολοφάνερο πως, κυβερνητικά, το παιχνίδι το παίρνει επάνω του το Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας στην άκρη διυπουργικά σχήματα. Συνεπώς, όσοι υπουργοί ετοιμάζονται να κινηθούν αυτόνομα, επί του συγκεκριμένου project, επιβάλλεται να ανακληθούν στην τάξη. Η πολυφωνία βλάπτει και αυτός που μιλά είναι ο Σταύρος Μπένος.

Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν αντιληφθεί πως ο Σταύρος Μπένος απαγορεύεται να αποτύχει, γιατί αυτοί θα πληρώσουν το πολιτικό κόστος που θα είναι ανάλογο του μεγέθους του έργου που αυτός αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει. Όπως αυτοί θα εισπράξουν σε πολιτικό επίπεδο τα κέρδη αν τελικά τα καταφέρει.

Συνεπώς έχουν κάθε λόγο και να τον προστατεύσουν πλήρως και να τον βοηθήσουν πλήρως.