Σταθερός ορίζοντας στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια

Σταθερός ορίζοντας στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια

Και όμως, η οικονομία μας κινείται βγαίνοντας από την ύφεση του COVID είτε διότι εμβολιαζόμαστε είτε διότι μαθαίνουμε να ζούμε μαζί του.

Την αρχή την έκανε το 2020 η ECB με το PEPP και τα 37 δις που μας διαθέτει (40% περισσότερα από τις νέες εκδόσεις μας) μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Τώρα οι οίκοι αξιολόγησης συνειδητοποιούν ότι μόνο τα 41 δις ευρώ χρέους κυκλοφορούν στις αγορές με μέση διάρκεια και χαμηλό κόστος.

Έτσι η Standard & Poor’s αναβάθμισε την οικονομία μία βαθμίδα (ΒΒ από ΒΒ-) αλλά με positive outlook που σημαίνει ότι πρόκειται να την αναβαθμίσει ξανά στον επόμενο ενάμισι χρόνο όπως και τις ελληνικές τράπεζες.

Εντωμεταξύ εκδώσαμε και 31ετές ομόλογο στο 1,96% με την Ιταλία να βρίσκεται στο 1,66% και τη Γερμανία στο 0,24% για αντίστοιχες διάρκειες. Το θετικό κλίμα αυτό πέρασε στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Είχαν προηγηθεί ο ΟΠΑΠ (200 εκατ. στο 2,1%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (500 εκατ. στο 2,75%), η Lamda Development (320 εκατ. στο 3,4%), η Alpha Bank στα 500 εκατ. στο 5,5% (αλλά μειωμένης εξασφάλισης εν μέσω αναβάθμισης των τραπεζών), η Motor Oil (200 εκατ. στο 1,9), ο Μυτιληναίος (πράσινο ομόλογο στα 2,25%) και η ΔΕΗ (πράσινο, 650 εκατ. 3,87%) και τελευταία την Eurobank (2,12% για 500 εκατ.).

Τα αποτελέσματα των εισηγημένων φέρουν βέβαια την επίδραση της ύφεσης (στο 25% των εισηγημένων, μείωση κατά 18,4% και μείωση λειτουργικών κατά 9,1%). Όμως η επανάκαμψη του χρηματιστηρίου, η είσοδος ξένων επενδυτών υποδηλώνει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την οικονομία.

Στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να σημειωθούν οι παρεμβάσεις στο Ελληνικό, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στον Ελληνικό Χρυσό και η ενεργοποίηση των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων (Καστέλι, Μετρό κ.τ.λ.).

Έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών με την είσοδο κεφαλαίων από το εξωτερικό κυρίως. Είναι χαρακτηριστική η δραστηριοποίηση της CVC Capital Partners και όσον αφορά την Vivartia (αρχικό τίμημα 175 εκατ. και ανάληψη υποχρεώσεων που φθάνουν τα 620 εκατ. ευρώ).

Η δραστηριότητά της παρόλο που είναι έντονη στον χώρο της εστίασης (Goody’s, Everest, Olympic Catering κ.τ.λ.) επεκτάθηκε και στον ασφαλιστικό τομέα στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής (80% της εταιρείας με 420 εκατ. ευρώ).

Έτσι η Εθνική βελτιώνει τα εποπτικά της κεφάλαια και θα παρουσιάσει μαζί με τις άλλες συστημικές πλέον τράπεζες εποπτικά κεφάλαια της τάξης του 17% με απομάκρυνση ενός bail in που θα ακουμπούσε καταθέτες. Τελικά, η Τράπεζα Πειραιώς προσέλκυσε δεκατέσσερις φορές περισσότερα κεφάλαια από τα 1,38 που είχε αποφασίσει να συγκεντρώσει.

Η αύξηση των ίδιων κεφαλαίων θα της επιτρέψει να μειώσει την εξάρτησή της από την αναβαλλόμενη φορολογία αλλά θα της επιτρέψει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) σε μονοψήφιο νούμερο.

Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες γεγονός που θα τους επιστρέψει να γυρίσουν σε αυτό που πρέπει να κάνουν δηλαδή να χρηματοδοτούν την οικονομία για να επανακκινήσει.

Στο υπόβαθρο όλων αυτών των κινήσεων είναι δύο πραγματικότητες: Οι εσωτερικές κινήσεις οικονομικής πολιτικής (βλέπε εξαγγελίες για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας της 22ης Μαρτίου 2021) και το Ελληνικό Europe 2.0.

Έτσι φτιάχνεται ένας σταθερός ορίζοντας για τα επόμενα δύο έτη που είναι απαραίτητος για να γίνουμε επιθυμητός προορισμός ξένων κεφαλαίων. Εξάλλου οι γεωστρατηγικές αναταράξεις στην περιοχή μας (αρνητικές για την Τουρκία) μας ευνοούν αφού τα χρηματοπιστωτικά κεφάλαια έχουν θετική συσχέτιση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Λογικά λοιπόν αναμένεται μία θετική εξέλιξη στο ΑΕΠ το 2021 (μεταξύ 3% και 4%) και σημαντικότερη ανάκαμψη το 2022 (6,2% ΥΠΟΙΚ και γύρω στο 7% με τις προβλέψεις μας στο ΕΚΠΑ).

*Ο Παναγιώτης Πετράκης είναι Καθηγητής ΕΚΠΑ