Σε ρυθμούς 5G από την επόμενη εβδομάδα η χώρα

Σε ρυθμούς 5G από την επόμενη εβδομάδα η χώρα

Ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός παραχώρησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5G στη χώρα μας. Η κυβέρνηση και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κλείνουν ένα σημαντικό κεφάλαιο και ανοίγει ένα νέο, περισσότερο ενδιαφέρον.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να προσφερθούν οι πρώτες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας βασισμένες στη τεχνολογία 5G. Οι προετοιμασίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι πυρετώδεις, ενώ και η κυβέρνηση με την ΕΕΤΤ έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται να ξεκινήσει, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, η εισαγωγή της χώρας στην νέα τεχνολογία 5G.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση του Economist, χαρακτήρισε την τεχνολογίας 5G ως μια από την πιο εμβληματικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και στον άξονα της ψηφιακής τεχνολογίας που έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πυρετώδεις τις τελευταίες ημέρες οι προετοιμασίες της ΕΕΤΤ προκειμένου να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό παραχώρησης των αδειών 5G. Το τελικό στάδιο του διαγωνισμού αναμένεται να υλοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, με τη δημοπρασία των συχνοτήτων και των σχετικών αδειών τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχει τέταρτος ενδιαφερόμενος παίκτης, εκτιμάται ότι η διαδικασία της δημοπρασίας θα ολοκληρωθεί μέσα στην ίδια ημέρα.

Με αυτές προϋποθέσεις, όλα δείχνουν ότι την μεθεπόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, όχι μόνον θα ανακοινωθεί η λίστα των υπερθεματιστών της δημοπρασίας όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά και ότι θα έχει εισπραχθεί μέρος ή το σύνολο του εκπλειστηριάσματος των αδειών 5G. Mε βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το εκπλειστηρίασμα των αδειών αναμένεται στο επίπεδο των 370 εκατ. ευρώ ή περίπου σε 123 εκατ. ευρώ για κάθε τηλεπικοινωνιακό πάροχο της κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind).

Πηγές κοντά στη διαδικασία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων παραχώρησης των αδειών 5G να λάβει χώρα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα. Βασικός στόχος είναι ορισμένοι πάροχοι να εκπέμψουν υπηρεσίες 5G στην Ελλάδα άμεσα, ει δυνατόν ακόμη και πριν την εκπνοή του 2020. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός καθυστέρησε η αδειοδότηση του 5G στη χώρα μας, οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας δημιουργούσαν σταθμούς βάσης και κεραίες προετοιμασμένους να στηρίξουν 5G υπηρεσίες (5G ready) εδώ και πολλούς μήνες.

Ας μην παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πολιτική της κυβέρνησης να μην επιδιώξει την μεγιστοποίηση του εκπλειστηριάσματος των αδειών, και σε αντάλλαγμα οι εταιρείες να κάνουν γρήγορα (επενδυτικά) βήματα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G. Και η «συμφωνία» αυτή φαίνεται να τηρείται και από τις δύο πλευρές.

Η χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., είχε καθυστερήσει συστηματικά την προετοιμασία των αδειοδότησης του 5G. Για το λόγο αυτό, και σε αντίθεση με ότι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν σταμάτησε τη σχετική διαδικασία λόγω της πανδημίας. Η διαδικασία μάλιστα που σε άλλες χώρες απαίτησε 3-4 χρόνια, στην Ελλάδα έγινε σε λιγότερο από 12 μήνες και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς ήταν «πανδημικοί» μήνες.

Εξίσου σημαντικό με τη καταβολή του εκπλειστηριάσματος, το «άναμμα» των δικτύων 5G, είναι ότι χάρις την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου «Φαιστός». Πρόκειται για το επενδυτικό κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί με «μαγιά» το 25% του εκπλειστηριάσματος των αδειών -περίπου 90 εκατ. ευρώ- η οποία θα μπολιαστεί με ιδιωτικά κεφάλαια, με στόχο να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα δίκτυα 5G.

Ήδη εταιρείες στήνονται με στόχο να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις του ταμείου, ενώ πρόσφατα η Vodafone έκανε γνωστό ότι δημιουργεί το παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας για εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health) στην χώρα μας. Ο λόγος μάλιστα που η εταιρεία το έπραξε, είναι η σημασία που έδωσε το ελληνικό κράτος στην ενίσχυση των επενδύσεων σε τεχνολογίες 5G, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Vodafone Ευρώπης.

O επενδυτικό κεφάλαιο «Φαιστός» αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση σε παγκόσμιο επίπεδο της ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υλοποίησή του ταμείου έγινε με την έγκριση των πιστωτών της χώρας και εις βάρος τους. Υπενθυμίζεται ότι βάση των υποχρεώσεων της χώρας, το σύνολο του εκπλειστηριάσματος από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας μέχρι το 2026, οδεύει στην αποπληρωμή του χρέους. Εν τούτοις η Κομισιόν έδωσε την άδεια το 25% να μην οδεύσει εκεί και να επενδυθεί σε καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας.