Ρευματό-δεντρα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως ανεμογεννήτριες

Ρευματό-δεντρα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως ανεμογεννήτριες

Του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου*

Μικρή αλλά δυναμική μερίδα κατοίκων στα νησιά (όπως η Τήνος για παράδειγμα), αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους. Μου είναι αδιάφορο να επιχειρηματολογήσω σχετικά με το τι ΔΕΝ θέλουν. Ξέρω όμως πολύ καλά το τι θέλουν. Θέλουν ηλεκτρικό ρεύμα στο νησί τους. Θέλουν επίσης αυξημένο τουρισμό. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση για ρεύμα.

Δυστυχώς δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα δέντρα στα οποία να φυτρώνουν ηλεκτρικές πρίζες. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο δεν θα συζητούσαμε. Ούτε έχουμε ακόμα ανακαλύψει τον κατάλληλο χορό ή κάποια άλλη ιεροτελεστία που να κάνουμε και να βρέχει μπαταρίες. Τέλος η Παναγιά της Τήνου, νομίζω πως όσο κι αν προσευχηθούν οι κάτοικοι, δεν θα εμφανίσει από το πουθενά τάση στις κολώνες της ΔΕΗ. Μπορεί φυσικά και να κάνω λάθος.

Προτείνω λοιπόν να δοκιμάσουμε να δούμε τι θα γίνει. Να διακόψουμε πλήρως την παροχή ρεύματος στην Τήνο και σε άλλα νησιά που αντιδρούν και να περιμένουμε να δούμε αν με προσευχές, χορούς της βροχής ή ρευματόδεντρα, θα μπορέσουν οι κάτοικοι να λύσουν το πρόβλημά τους.

Εφόσον δεν το λύσουν, το ρεύμα θα παραμείνει κομμένο. Οι κάτοικοι θα κληθούν υπό το ρομαντικό φως των κεριών να κάνουν γενικές συνελεύσεις μέχρι να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να παράξουν ρεύμα στο νησί τους. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες τρόποι.

Μπορούν να κτίσουν με δικά τους λεφτά εργοστάσια λιγνίτη και να φέρνουν με δικά τους πλοία πρώτη ύλη προκειμένου να καίγεται, να ντουμανιάζει όλος ο αέρας του νησιού και να παράγεται ηλεκτρισμός. Δεν νομίζω πως θα τους βολέψει ιδιαίτερα.

Μπορούν να φτιάξουν και πάλι με δικά τους χρήματα κάποιο φράγμα σε κατάλληλο σημείο αν υπάρχει τέτοιο στο νησί τους και να δημιουργήσουν υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής. Κάτι μου λέει πως τόσα λεφτά κανένα νησί δεν έχει, ούτε και η τοπική βροχόπτωση επαρκεί για λειτουργία σοβαρού φράγματος σε κανένα νησί.

Μπορούν να στήσουν φωτοβολταϊκά σε όλο το νησί αν θέλουν.

Μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα παραγωγής από τον κυματισμό της θάλασσας, αλλά έχουν πολύ μικρή απόδοση και τεράστιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Μπορούν φυσικά να ξανασκεφτούν και την περίπτωση των ανεμογεννητριών, με τις οποίες είναι τόσο αντίθετοι.

Το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν είναι να αρνούνται κάθε παγκοσμίως αποδεκτή λύση, και να απαιτούν να ρυπαίνεται μια άλλη περιοχή της Ελλάδας προκειμένου να λειτουργεί εκεί κάποιο εργοστάσιο για να τροφοδοτεί αυτούς με ρεύμα. Όχι αγαπητοί νησιώτες αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε.

Σέβομαι απόλυτα το να μην θέλετε να έρθουν ανεμογεννήτριες στην περιοχή σας. Δεν με ενδιαφέρει γιατί. Δικαίωμά σας να μην το θέλετε. Αλλά θα μείνετε χωρίς ρεύμα και θα κουτουλάτε στα τυφλά, μέχρι να βρείτε τρόπο να ηλεκτροδοτηθεί το δικό σας νησί, χωρίς να ρυπαίνεται μια άλλη περιοχή η οποία δεν χρωστάει τίποτα να καταστρέφεται από παλαιολιθικά εργοστάσια παραγωγής από λιγνίτη, προκειμένου εσείς να απολαμβάνετε τον καθαρό αέρα σας. Αυτό δεν μπορείτε να το επιλέξετε.

Βρείτε λοιπόν μόνοι σας πως θα έχετε ρεύμα. Μέχρι τότε μην σκοτίζετε όλη την κοινωνία με τι ΔΕΝ θέλετε. Ασχοληθείτε να προτείνετε το τι θέλετε και πως θα το χρηματοδοτήσετε.

*Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος είναι ιδρυτής και CEO της Arpadom Construction και της πλατφόρμας Travelusive