Πολιτικοί εναντίον πολιτών

Θεωρούμε απίθανο ο κ.Δ.Παπαδημούλης να μην γνωρίζει ότι η ελευθερία του πολιτικού διαλόγου κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αναγνωρίσει πολλάκις στις αποφάσεις του ότι τα όρια της αποδεκτής κριτικής προς ένα δημόσιο πρόσωπο είναι ευρύτερα από αυτά προς τον ιδιώτη γιατί τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να κρίνονται για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Αποκλείεται ο κ.Παπαδημούλης να μη γνωρίζει όλα τα παραπάνω. Παρ’όλα αυτά όμως κατέθεσε μήνυση σε βάρος της δικηγόρου Θεσσαλονίκης Αφροδίτης Λατινοπούλου επειδή ερμήνευσε ως συκοφαντική μια ευρύτερη κριτική που έκανε εκείνη για όσους μπαίνουν στην πολιτική φτωχοί και πλουτίζουν κατά την ενασχόλησή τους με αυτή.

Η μήνυση που κατέθεσε ο κ.Παπαδημούλης είναι κατακριτέα σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, οχυρωμένος πίσω από τη βουλευτική ασυλία που του επιτρέπει να πολιτικολογεί ελεύθερα και σε όποιον τόνο επιθυμεί, δεν αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα σε μια συμπολίτισσα του και μάλιστα πολιτική του αντίπαλο. Η μήνυση στην κυρία Λατινοπούλου δεν είναι άμυνα αλλά επίθεση και μάλιστα ασύμμετρη. Με τη μήνυση αυτή ο κ.Παπαδημούλης θέλει να εκφοβίσει τους νέους πολιτευτές που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να αμύνονται σε αυτού του είδους τις επιθέσεις, ώστε να τον εξαιρέσουν στο μέλλον από την κριτική τους.

Σ’ένα δεύτερο επίπεδο, πολιτικό και πιο ενδιαφέρον, η μήνυση Παπαδημούλη κατά Λατινοπούλου ξαφνιάζει γιατί η κυρία Λατινοπούλου επανέλαβε μάλλον κομψά όσα οι σύντροφοι του στο κόμμα σχολιάζουν σαρκαστικά. Είμαστε βέβαιοι ότι η κυρία Λατινοπούλου θα καταθέσει στο δικαστήριο το πλήθος των αρνητικών σχολίων που έχουν γίνει δημοσίως από συντρόφους του κ.Παπαδημούλη για το επίδικο ζήτημα το οποίο έχει γίνει θέμα συζήτησης ακόμα και στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει απασχολήσει προσωπικά τον πρόεδρό του. Και δεν είναι μόνο τα σχόλια από τους συντρόφους του κ.Παπαδημούλη. Στον Τύπο έχουν γραφτεί αναλύσεις επί αναλύσεων για το ζήτημα αυτό. 

Γιατί λοιπόν ο κ.Παπαδημούλης επιλέγει την κυρία Λατινοπούλου ως στόχο αντεπίθεσης;

Η κυρία Λατινοπούλου, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη, έχει μια διακριτή πολιτική ταυτότητα: ανήκει στη λαϊκή δεξιά (στην οποία λαϊκή δεξιά ανήκει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ας μην ξεχνιούνται οι «φιλοξενούμενοι» φιλελεύθεροι και κεντρώοι) και έχει διακριθεί για τη μαχητικότητά της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας πάντα τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα και τη δικαιωματική ατζέντα.
Στο παρελθόν, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ωφεληθεί πολλαπλώς από τη σύγκρουση με αυτή την κατηγορία στελεχών γι αυτό και την επιδιώκει διακαώς.

Φαίνεται ότι ο κ.Παπαδημούλης για να αποκαταστήσει την εικόνα του στο ίδιο του το κόμμα, επιλέγει να αντιπαρατεθεί με τη συγκεκριμένη πολιτικό που είναι δημοφιλής στο χώρο της, προσδοκώντας εύκολα επικοινωνιακά οφέλη. 

Ίσως και να πιστεύει ότι η κυρία Λατινοπούλου δεν θα έχει τη συμπαράσταση των κεντρώων και των φιλελεύθερων επειδή ξιφουλκεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τα πολύ δεξιά.
Αν η υπόθεση αυτή είναι σωστή, τότε έχει κάνει λάθος στους υπολογισμούς του. Η ασύμμετρη επίθεση του κ.Παπαδημούλη σε βάρος μιας ενεργού πολίτη με στόχο της φίμωσή της, συσπειρώνει όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο απέναντί του. 

Αρκετά με την έπαρση, τη δυσανεξία στην κριτική και τον αριστερό αυταρχισμό. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου έχει τη συμπαράστασή μας.