Δεν είμαστε πολύφερνη νύφη που ψάχνει για προξενιά, δεν πατάμε σε δύο βάρκες
Παύλος Χρηστίδης

Δεν είμαστε πολύφερνη νύφη που ψάχνει για προξενιά, δεν πατάμε σε δύο βάρκες

«Η νεότητα αν είναι κενό γράμμα, αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη και δεν συνοδεύεται από ιδέες και καθαρή πολιτική ταυτότητα είναι πιο γερασμένη και από τον γηραιότερο εκπρόσωπό της» δηλώνει στο Liberal ο Παύλος Χρήστιδης τονίζοντας παράλληλα πως το ΚΙΝΑΛ «δεν είναι πολύφερνη νύφη που ψάχνει για προξενιά» ούτε και «πατάμε σε δύο βάρκες»

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή, σημειώνει πως στόχος του είναι να γίνει το κόμμα ξανά Κίνημα του Λαού. «Είναι» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η ώρα η σύγχρονη σοδιαλδημοκρατία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κατά πόσο είναι εφικτή η αντιστροφή της εικόνας που επιδιώκει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστής της νεολαίας, ο Παύλος Χρηστίδης τονίζει ότι «η νεότητα αν είναι κενό γράμμα, αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη και δεν συνοδεύεται από ιδέες και καθαρή πολιτική ταυτότητα είναι πιο γερασμένη και από τον γηραιότερο εκπρόσωπό της».

Τέλος, απορρίπτει τον χαρακτηρισμό που επιχειρείται να αποδοθεί στο ΚΙΝΑΛ και δηλώνει ότι «ούτε η πολύφερνη νύφη που ψάχνει για προξενιά» είναι ούτε «στηριζόμαστε σε δύο βάρκες» και ξεκαθαρίζει ότι «τα τεχνητά διλήμματα δήθεν συνεργασιών είναι προσβλητικά για την παράταξη».

Συνέντευξη στην Τάσο Ευαγγελίου

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για την προεδρία;

Είναι η ώρα η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα. Είναι η ώρα της επανεκκίνησης για να ξαναγίνουμε Κίνημα λαού. Πιστεύω στην πολιτική που αλλάζει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Πιστεύω στους πολίτες που αφήνουν στην άκρη τα δευτερεύοντα και παλεύουν για τον διπλανό τους, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Αυτό έμαθα δίπλα στη Φώφη Γεννηματά. Και πιστεύω στην ενότητα, την ανανέωση και τη διεύρυνση της παράταξης από κάτω προς τα πάνω, με ειλικρίνεια και σχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε την ανανέωση, εσείς την πρεσβεύετε; Ηλικιακά ή και σε επίπεδο ιδεών;

Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν η Φώφη Γεννηματά μου ανέθεσε το ρόλο του εκπροσώπου τύπου, μια επιλογή γεμάτη ρίσκο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Έξι χρόνια μετά, ήμασταν μέχρι τέλους μαζί και δίναμε πολιτικές μάχες για να ξαναέλθει η παράταξη νικηφόρα στο προσκήνιο και το πετύχαμε. Ο σταθεροποιητικός της ρόλος της ήταν εγγύηση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης, με πολιτική ταυτότητα και αυτόνομη, πρωταγωνιστική πορεία. Αυτή την παρακαταθήκη την τιμώ και τη συνεχίζω όπως η Φώφη Γεννηματά άνοιξε δρόμους απέναντι στον ηλικιακό ρατσισμό της νεότητας έτσι και εγώ θέλω να ενσωματώσω τη δύναμη, τη φρεσκάδα και την ορμή της νεότητας με την εμπειρία της ωριμότητας που προσδιορίζει κάθε ενσυναίσθητη γενιά και να δώσουμε όλοι μαζί τις μάχες για το νικηφόρο αύριο του Κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος και εκφραστής της νεολαίας; Κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πως θα αντιστραφεί η εικόνα αυτή;

Η ανανέωση με περιεχόμενο αποτελεί πρόκληση για μένα και αναγκαιότητα για την παράταξη. Επιμένω ότι η πολιτική είναι εδώ για να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων, όχι για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Η νεότητά αν είναι κενό γράμμα, αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη και δεν συνοδεύεται από ιδέες και καθαρή πολιτική ταυτότητα είναι πιο γερασμένη και από τον γηραιότερο εκπρόσωπό της.

ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ και γιατί;

Δύο ονόματα μια Ψυχή. Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ από τα ψηφοδέλτιά μας ή από τις καρδιές μας. Νιώθω και εγώ τη συναισθηματική και συμβολική αξία του ονόματος, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει συνέδριο και εκεί δημοκρατικά και ανοιχτά θα τεθούν όλα αυτά στους συνέδρους του κινήματός μας.

Είστε η «πατερίτσα» του δικομματισμού;

Ούτε η πολύφερνη νύφη που ψάχνει για προξενιά, ούτε στηριζόμαστε σε δύο βάρκες. Επανεκκινούμε την πολιτική μας διαδικασία εμπλουτίζοντάς την με ιδέες, αξίες, ευαισθησίες και ηθική για να διαμορφώσουμε τη σύγχρονη πρωτοπόρα και νικηφόρα σοσιαλδημοκρατική παράταξη της χώρας.

Πώς θα καταφέρετε αν εκλεγείτε πρόεδρος να άρετε αυτή την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί και που τελικά αποτελεί και σημείο αναφοράς στις ερωτήσεις προς τους υποψηφίους για την προεδρία;

Όλος αυτός ο ετεροπροσδιορισμός και τα τεχνητά διλήμματα δήθεν συνεργασιών είναι προσβλητικά για την παράταξη και δεν με αφορούν.

Λέτε όχι στις συμπράξεις; Από τι θα εξαρτηθεί η στάση του κόμματος και η δική σας, αν οι εκλογές με απλή αναλογική σας φέρουν μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα;

Εδώ και δέκα και πλέον χρόνια ζούμε σε μία διχαστική δημοκρατία, που μοιράζεται σε στρατόπεδα και παράλληλες σφαίρες επιρροής. Στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχουμε αποδείξει – και πληρώσαμε το κόστος – ότι είναι συνειδητή επιλογή μας να απέχουμε από τα διχαστικά διλήμματα. Λύσαμε προβλήματα αναζητώντας συναινέσεις που επί ζητημάτων πολιτικής.

Αυτές οι συναινέσεις είναι οι πιο δύσκολες γιατί πρέπει να ξέρεις καλά τι θέλεις και να ξέρεις να βάζεις όρια. Εμείς ξέρουμε καλά ότι θέλουμε μια νέα πνοή αξιών και ηθικής στην πολιτική. Μια νέα αλλαγή που θα στηρίζεται στις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και όχι στα πρόσωπα ή τα κόμματα.

Φορέας τέτοιων ιδεών είναι το Κίνημα Αλλαγής και γι αυτό πάντα προσέρχεται στη συζήτηση για την υγεία, την οικονομία, την παιδεία κ.λπ με λύσεις. Σε καμία συζήτηση όμως δεν πρόκειται να προσέλθουμε με κατάλογο υπουργείων ή ονομάτων. Δεν μας αφορά με τέτοια σύγκλιση κομματικών συμφερόντων.

Ποιος είναι ο στόχος σας εάν οι ψηφοφόροι και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ σας επιλέξουν για τη θέση του προέδρου; Ποια θα είναι δηλαδή η επόμενη μέρα; Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε εάν εκλεγείτε;

Ανανέωση παντού, αυτόνομη πορεία προς τον λαό με ιδεολογικά χαρακτηριστικά σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και κοινωνικού φιλελευθερισμού, καθώς και υλοποίηση ενός νέου μοντέλο διοίκησης του Κινήματος, δηλαδή δημιουργία  νέου και ανοιχτού κόμματος, χωρίς μηχανισμούς. Εγώ δεν είχα και δεν θα έχω ποτέ μηχανισμούς και φράξιες, δεν θα υπάρχουν μηχανισμοί, θα υπάρχει η γνώμη της βάσης, που με την τεχνολογία σήμερα, θα γίνεται το βασικό εργαλείο επικοινωνίας και προσέγγισής δικτύων. Το κίνημα που θέλω να διαμορφώσω θέλω να εκφράζει τη φωνή των μη προνομιούχων του 2021.

Μιλήσατε πρόσφατα για επαναφορά της έννοιας του Κινήματος. Δηλαδή;

Τα ισχυρότερα κινήματα φτιάχνονται αυθόρμητα από το σοφό λαό όταν βρει κάτι δυνατό να τον εμπνεύσει. Εμείς πιστεύουμε ότι ανοίγοντας τις διαδικασίες, δημιουργώντας δίκτυα πολιτών, εμβαθύνοντας τη Δημοκρατία και προβάλλοντας σοβαρές προτάσεις ο κόσμος θα ακολουθήσει. Η κοινωνία θέλει να ακούει τη φωνή της μες στο κοινοβούλιο για όχι την ηχώ μιας απόμακρης ελίτ που έχει άγνοια του κόσμου που κυβερνά. Εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι να συν-διαμορφώσουμε το αύριο!