Όσο υποχωρούμε, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται ο γείτονας

Πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό: Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο, αν θέλει να διαφυλάξει την ειρήνη. Και την κρίσιμη ώρα θα είμαστε στο δωμάτιο εμείς, ο Θεός και η συνείδησή μας. Ναι, είμαστε εμείς που έχουμε στηρίξει πολλές φορές την λογική των συζητήσεων με τη γειτονική μας χώρα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: «Κάντε δουλειές, όχι πόλεμο». Αλλά και υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας. 

Η Τουρκία που ήταν στον Έβρο είναι η ίδια με την Τουρκία που πρόσφερε τις προάλλες … κλάδο ελαίας στον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη. Και είναι η ίδια με την Τουρκία που παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια δικαίου στο Αιγαίο. Μη γελιόμαστε. Η Τουρκία προετοιμάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια για μία μεγάλη αναμέτρηση με την Ελλάδα. Για να την αποτρέψουμε και να την οδηγήσουμε στον δρόμο της λογικής, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος: Να προετοιμαστούμε επαρκώς για πόλεμο. Όσο υποχωρούμε, όσο δείχνουμε αδυναμία, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται ο γείτονας, τόσο πιο διεκδικητικός. 

Η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται άριστα την κατάσταση, παρά τις σημαντικές αδυναμίες που της κληρονόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κερδίζει χρόνο και ενισχύει τις συμμαχίες της χώρας μας. Μένει όμως να κάνει κάτι ακόμη: Να προετοιμάσει σωστά τον ελληνικό λαό γι αυτό που μπορεί να συμβεί. Το έχουμε ξαναπεί, ότι έχουμε να δανειστούμε πολλά από τους φίλους Ισραηλινούς. Το Ισραήλ έχει επιβιώσει σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον επειδή οι πολίτες αυτής της χώρας αποφάσισαν ότι θέλουν το κράτος τους να επιβιώσει. Ας πάρουν αντίστοιχα τις δικές τους αποφάσεις και οι Έλληνες πολίτες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει άμυνα χωρίς φαντάρους, ούτε και χωρίς όπλα. 

Η Τουρκία αμφισβητεί σταθερά εδώ και χρόνια τα πάντα! Και όπου της βγει. Απέναντι σε μία Ελλάδα που μέχρι χτες ήταν έτοιμη να κάνει αντίστοιχα τα πάντα για να εξασφαλίσει μερικά χρόνια «ησυχίας», οι Τούρκοι αποφάσισαν να μην μας αφήσουν σε ησυχία. Ο αναθεωρητισμός είναι το κυρίαρχο δόγμα τους και είναι βέβαιο ότι με την φόρα που έχουν πάρει θα αμφισβητήσουν σύντομα και αυτή ακόμη την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους! Θα μας πουν ότι είμαστε ακόμη ένα … επαναστατημένο κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Παρόλα αυτά η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη. Αρκεί να μην επικρατήσουν στην Αθήνα οι γνωστοί κύκλοι που θα ήθελαν στο όνομα της «ειρήνης» να σπεύσουμε για μια συνθηκολόγηση εξπρές. Το κοινό μέλλον των δύο χωρών μπορεί να κτιστεί μόνο σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού. Και υπάρχει κοινό μέλλον. Αρκεί να μην τορπιλίζεται αυτό με επιθετικές πράξεις, όπως συνέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τις υπερπτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών της «φίλης και συμμάχου Τουρκίας» πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Κατανοούμε ότι η Τουρκία «ποντάρει» στην νίκη του αναθεωρητισμού του Πούτιν. Ξέρουμε ότι η Τουρκία περιμένει ότι η Ελλάδα θα πέσει κάποια στιγμή ως ώριμο φρούτο. Αλλά είναι στο χέρι μας να στείλουμε στο καλάθι των σκουπιδιών όλους τους επιχειρησιακούς φακέλους των «γερακιών» της Άγκυρας. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Ας ξεκινήσουμε με τα «εύκολα».   

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]