Οι εκδότες προτείνουν [1]

Οι εκδότες προτείνουν [1]

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Ζητήσαμε από 20 εκδότες να μας απαντήσουν σε τρεις κοινές ερωτήσεις. Αυτές:

1. Ποιο από τα βιβλία που εκδώσατε φέτος θα σας ερχόταν πρώτο στο μυαλό για να προτείνατε στους αναγνώστες μας;
2. Ποιο βιβλίο άλλου εκδότη, και πάλι από τη φετινή παραγωγή, ζηλέψατε και θα θέλατε να είχατε βγάλει εσείς;
3. Ανάμεσα στους υπόλοιπους που ετοιμάζετε, ποιος τίτλος σας που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα που μας έρχεται πιστεύετε ότι θα αγαπηθεί περισσότερο από το κοινό;

Τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση. Να τι μας είπαν οι 6 πρώτοι: Εκδόσεις Bell, Εκδόσεις Gutenberg, Εκδόσεις Polaris, Εκδόσεις Διόπτρα, Εκδόσεις Δώμα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα:

Χάρης Νικολακάκης (Εκδόσεις Bell):
[ 1 ] Δεν θα μπω στον πειρασμό να επιλέξω κάποιο από τα αστυνομικά μυθιστορήματα που έχουμε εκδώσει —κι ας βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση το συγκεκριμένο είδος—, αλλά θα πάω κατευθείαν στον υπέροχο, μοναδικό Τζον λε Καρέ και το τελευταίο του μυθιστόρημα «Η Κληρονομιά των Κατασκόπων». [ 2 ] Ευτυχώς είναι πολλά τα ωραία βιβλία που εκδίδονται κάθε χρόνο και καλύπτουν κάθε γούστο και προτίμηση, αλλά αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα θα ήταν το «Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα» του Amor Towles, από τις Εκδόσεις Διόπτρα. [ 3 ] Τα τελευταία δύο χρόνια χτίζουμε αργά αλλά μεθοδικά μια δυνατή λίστα στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ και νομίζω πως το #1 New York Times bestseller της πρωτοεμφανιζόμενης Catherine Steadman «Κάτι στο Νερό» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο θα αγαπηθεί από τους λάτρεις του είδους. Εκείνο, όμως, το βιβλίο που αναμένεται να κλέψει την παράσταση τον χειμώνα είναι το ολοκαίνουργιο —και πιο φιλόδοξο από την εποχή του περίφημου «Κάιν και Άβελ»— μυθιστόρημα του Jeffrey Archer, «Heads you win» («Με κορόνα κερδίζεις») που ξεκινά στο Λένινγκραντ το 1968 και ακολουθεί τη ζωή του μικρού Αλεξάντερ, ο οποίος μετά τη δολοφονία του πατέρα του από την KGB δραπετεύει μαζί με τη μητέρα του από τη Ρωσία. Στο λιμάνι θα βρεθεί σε ένα δίλημμα: να μπει στο εμπορικό πλοίο που φεύγει για την Αμερική ή σ' εκείνο που αναχωρεί για τη Μεγάλη Βρετανία; Η επιλογή θα γίνει με ένα νόμισμα —κορόνα ή γράμματα;— και τη συνέχεια ούτε που μπορείτε να τη διανοηθείτε!

Κώστας Δαρδανός (Εκδόσεις Gutenberg):
[ 1 ] Τα βιβλία που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό είναι τα «Άνθη του Κακού» του Charles Baudelaire σε μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή και το «Βιβλίο της Ανησυχίας» του Fernando Pessoa σε μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα. Το πρώτο είναι η «Βίβλος» του σύγχρονου κόσμου, ενώ το δεύτερο είναι η «Βίβλος» του κόσμου που μέλλει να γεννηθεί, ή που γεννήθηκε ήδη και μαθαίνει τα πρώτα του βήματα. [ 2 ] Δεν πρόκειται για ζήλια αλλά για εκτίμηση. Η ζήλια είναι αρνητικό συναίσθημα. Εκτιμήσαμε την «Αινειάδα» του Βιργιλίου που κυκλοφόρησε φέτος σε μετάφραση Θεόδωρου Παπαγγελή από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ. Είναι η πρώτη πολύ καλή μετάφραση του κορυφαίου έργου στα νέα ελληνικά. Ένα βιβλίο που θα ταίριαζε στον κατάλογο του Gutenberg. [ 3 ] Αυτό που πιστεύω ότι θα αγαπηθεί περισσότερο τον προσεχή χειμώνα είναι η τριλογία της Rachel Cusk («Outline», «Transit» και «Kudos») σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου. Ο Roth τη θεωρούσε καλύτερή του. Τη θαυμάζουν ο Ishiguro, η Tessa Hadley κ.ά. Όλα τα μεγάλα ενημερωτικά έντυπα της αγγλικής γλώσσας (TLS, LRB, NYRB, LARB, Guardian κ.ά.) αφιερώνουν εγκωμιαστικότατα άρθρα για την Cusk. Όσοι το διάβασαν λένε ότι η τριλογία της προκαλεί τον ίδιο ενθουσιασμό μετάδοσης με τον «Στόουνερ» του Williams. Η έκδοση της τριλογίας θα ολοκληρωθεί το 2019.

Γιώργος Ζαρρής (Εκδόσεις Polaris):
[ 1 ] Οι λάτρεις των γκράφικ νόβελ, ενός είδους που έχει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό τα τελευταία χρόνια, θα ενθουσιαστούν με το «Στα μυστικά του βάλτου» σε ζωγραφιές του Παναγιώτη Πανταζή και σενάριο του Γιάννη Ράγκου. Το βιβλίο —ανατυπώθηκε μόλις σε τρεις μήνες από την κυκλοφορία του— είναι, μετά τον «Ερωτόκριτο», ο δεύτερος τίτλος της σειράς μας «Η νεοελληνική λογοτεχνία σε γκράφικ νόβελ», όπου παρουσιάζουμε τη φρέσκια ματιά των πλέον σημαντικών νέων Ελλήνων δημιουργών στα κλασικά έργα της λογοτεχνίας μας. [ 2 ] Η σειρά Orbis Litarae των εκδόσεων Gutenberg αποτελεί από την πρώτη εμφάνισή της μέχρι σήμερα υπόδειγμα εκδόσεων για μένα όχι μόνο για την εξαιρετική επιλογή των έργων αλλά και για την τυπογραφία της. Είναι αλήθεια πως τη ζηλεύω θαυμάζοντάς την και από αυτά τα συναισθήματα δεν θα εξαιρέσω το τελευταίο μέλος της, το εξαιρετικό παράδειγμα αμερικανικού ρεαλισμού των αρχών του περασμένου αιώνα, το μυθιστόρημα «Η Κάρι μας» του Theodore Dreiser σε εισαγωγή και μετάφραση της Έλλης Φιλοκύπρου. [ 3 ] Toν ερχόμενο χειμώνα θα εκδώσουμε το «Battling the Gods» του Tim Whitmarsh σε μετάφραση του Γιώργου Καζαντζίδη. Είναι μια πρωτότυπη μελέτη του αθεϊσμού στον αρχαίο κόσμο που νομίζω ότι θα ακολουθήσει την επιτυχία του βιβλίου «Η Βίβλος του Άθεου» που είχαμε εκδώσει μερικά χρόνια πριν. Ο Whitmarsh αποδεικνύει ότι οι διάφορες μορφές μη-πίστης δεν είναι προϊόν του Διαφωτισμού, αλλά υπάρχουν εδώ και αιώνες έχοντας τη δική τους παράδοση και τις ρίζες τους στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Στο έργο του προβάλλει τις φωνές των πρώτων που αρνήθηκαν τις θεότητες φωτίζοντας τα πρώτα χίλια χρόνια του αθεϊσμού στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αλεξάνδρα Αυγερινού (Εκδόσεις Διόπτρα):
[ 1 ] «Το δώρο του θυμού: 11 μαθήματα ζωής από τον παππού μου Μαχάτμα Γκάντι», του Arun Gandhi, εγγονού του σπουδαιότερου ηγέτη και φιλοσόφου του 20ού αιώνα. Μαθήματα για την καλύτερη γνώση του εαυτού μας, για τη διαχείριση του θυμού, για την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τη φιλία και την οικογένεια. [ 2 ] «Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο», του Daniel Siegel, ένα εξαιρετικό δοκίμιο για την ανάπτυξη των παιδιών, από τις Εκδόσεις Πατάκη. [ 3 ] «Το χαμόγελο του δράκου», της Αλκυόνη Παπαδάκη, ένα πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα από μια συγγραφέα-θρύλο.

Μαριλένα Καραμολέγκου (Εκδόσεις Δώμα):
[ 1 ] Από τη φετινή μας παραγωγή θα προτείναμε το «Τραγούδι του χιλμπίλη», του Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς. Είναι οι αναμνήσεις μιας οικογένειας και μιας κοινωνίας σε κρίση και, μολονότι η ιστορία αφορά την αμερικανική εργατική τάξη, τελικά ο αναγνώστης ταυτίζεται σε πολλαπλά επίπεδα με την ελληνική πραγματικότητα. Το βιβλίο μιλά για τον θυμό και την αυτοεγκατάλειψη αλλά και για ανθρώπους που, κόντρα στα προγνωστικά, κατάφεραν να μείνουν όρθιοι και βρήκαν το κουράγιο να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. [ 2 ] Από την ευρύτερη φετινή παραγωγή διαβάσαμε και ζηλέψαμε το «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» του Εντουάρ Λουί από τις εκδόσεις Αντίποδες, μια σκληρή μα τελικά συγκινητική μαρτυρία για μια δύσκολη ενηλικίωση σ' ένα ασφυκτικό και άπονο κοινωνικό περιβάλλον. [ 3 ] Όσον αφορά τους τίτλους που ετοιμάζουμε, στο Δώμα αποφεύγουμε τις ανακοινώσεις πριν την κυκλοφορία κάθε τίτλου, ωστόσο θα κάνουμε εδώ μια εξαίρεση. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του βραβευμένου με Γκράμι μουσικού παραγωγού Christopher King, «Ηπειρώτικο μοιρολόι» («Lament from Epirus: An Odyssey into Europe's Oldest Surviving Folk Music»), μια συγκλονιστική διαδρομή στα άγνωστα βάθη της ηπειρώτικης μουσικής και ταυτόχρονα μια φιλοσοφική και ανθρωπολογική μελέτη για τον θεραπευτικό ρόλο του τραγουδιού και του χορού. Ο Τζιμ Τζάρμους έγραψε για το βιβλίο: «Η οδύσσεια αυτή θα λειτουργήσει μεταμορφωτικά σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη δύναμη της μουσικής ― από πνευματική, πολιτιστική, ιστορική ή πολιτική σκοπιά. Μέσω μιας ανθρωπολογικής αστυνομικής ιστορίας, ο Κρίστοφερ Κινγκ αποκαλύπτει με μαεστρία λεπτομέρειες και υπόρρητες συνάφειες που προσωπικά δεν είχα ποτέ μου καν φανταστεί. Συναρπαστικό».

Παύλος Παπαχριστοφίλου (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα):
[ 1 ] Τα Ελληνικά Γράμματα στη νέα περίοδο της λειτουργίας τους κυκλοφόρησαν αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία. Επειδή πρέπει να επιλέξω μόνο ένα, θα αναφέρω το ιστορικό μυθιστόρημα «Σκυλιά που κοιμούνται» του Ισπανού Χουάν Μαδρίδ. Αυτό το βιβλίο μάς ταξιδεύει στη σκοτεινή εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και στα χρόνια που την ακολούθησαν. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες. [ 2 ] Όσο για το ποιο βιβλίο άλλου εκδότη θα ήθελα να εκδώσω εγώ, η απάντησή μου είναι η εξής: Πολλά! Είναι ευτυχές το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλά και καλά βιβλία, σε βαθμό που κάθε εκδότης θα «ζήλευε» τα βιβλία των συναδέλφων του. Οι επιλογές όμως όλων των εκδοτών συνολικά συγκροτούν μια σχεδόν πλήρη εκδοτική παραγωγή ετησίως, ικανή να καλύψει τις αναγνωστικές ανάγκες του κοινού. [ 3 ] Η απάντηση στο τρίτο ερώτημά σας είναι λίγο δύσκολη, γιατί πιστεύω ότι όλο το εκδοτικό πρόγραμμα των Ελληνικών Γραμμάτων για το φθινόπωρο περιλαμβάνει εξαιρετικά βιβλία. Ανάμεσά τους, «Το γκρι ταγιέρ» του μετρ της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας, του Ιταλού Αντρέα Καμιλλέρι. Παραβιάζοντας, αν μου επιτρέπετε, τον περιορισμό της ερώτησής σας, θα ήθελα να αναφέρω και την κυκλοφορία δύο βιβλίων αναφοράς του Ουμπέρτο Έκο: «Στους ώμους των γιγάντων» και «Τα όρια της ερμηνείας».

Ευχόμαστε καλές αναγνώσεις σε όλους τους φίλους της στήλης!

Διαβάστε αύριο: Εκδόσεις Εξάντας, Εκδόσεις Επίκεντρο, Εκδόσεις Ίκαρος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κέδρος, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Εκδόσεις Πατάκη. Και μεθαύριο: Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, Εκδόσεις Μίνωας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Ροπή, Εκδόσεις Στερέωμα, Εκδόσεις Ψυχογιός.