field_kentriki_fotografia

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Στα παλιά τα χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ηγεμόνες χρειάζονταν να βγουν κρυφά από το παλάτι και μεταμφιεσμένοι να μπερδευτούν με τους υπηκόους τους, σε μια προσπάθεια να μάθουν την αλήθεια για τον λαό τους. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, γινόντουσαν τότε που οι ηγεμόνες ήσαν κλεισμένοι στα παλάτια τους και οι συμβουλάτορες τους τύφλωναν με ψέματα. Σήμερα, στην εποχή του internet, ο ηγεμόνας δεν χρειάζεται να βγει από το παλάτι του. Αρκεί να περιηγηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθει την αλήθεια. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να έχει μια γεύση από το τι πιστεύει ο κόσμος για τον ίδιον και για τις πολιτικές του.

Θα πει κάποιος, ότι και στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει σημασία ποιοι είναι οι φίλοι σου. Ποια όψη του φεγγαριού παρακολουθεί κανείς. Ποιους επιλέγει να διαβάσει! Αν βλέπει μόνο τους δικούς του φίλους είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα έχει μία στρεβλή εικόνα. Γι'' αυτό και η δουλειά αυτή γίνεται πλέον με πιο επιστημονικές μεθόδους. Οι ειδικοί μετράνε τα πάντα! Ακόμη και τι σκέφτονται οι χρήστες. Όχι απλά και μόνο ποια είναι η γνώμη τους για το οτιδήποτε.

Ένα από τα ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν, κύριε Πρόεδρε, είναι πώς ο Αλέξης Τσίπρας πίστεψε ότι μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές. Διότι το πίστεψε. Δεν έλεγε ψέματα όταν έλεγε ότι θα ήταν ντέρμπι. Είχε παγιδευτεί ή τον είχαν παγιδεύσει. Και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν μετρούσε σωστά. Φάνηκε καθαρά από πολλές επιλογές του, όπως εκείνη των επιδομάτων, ότι μετρούσε και μετρούσε καλά. Πώς λοιπόν και του ξέφυγε η πιο σπουδαία μέτρηση;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία πολιτική επιλογή που δεν θέλησε να τη βάλει στο ζύγι. Αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών. Επέλεξε να ικανοποιήσει πλήρως τα συμφέροντα Γερμανών και Αμερικανών, αγνοώντας τον αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Επίσης, προσπάθησε να χειριστεί έτσι τη συμφωνία, που να επιφέρει πλήγμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό πίστεψε ότι θα ισοφάριζε τις απώλειες που θα είχε και ότι θα είχε και πάλι πλεονέκτημα στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Στο θέμα των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας αγνόησε τις μετρήσεις. Και στη συνέχεια οι μετρήσεις τον τιμώρησαν!

Αν δεν υπήρχε η συμφωνία των Πρεσπών, η εκλογική μάχη θα ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, αυτή είναι μια αλήθεια. Κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας μέτρησε πολύ σωστά όλα τα υπόλοιπα. Ήταν ο πρωθυπουργός που έκανε τα πάντα για να ικανοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο. Με εξαίρεση τις Πρέσπες! Κι αυτές τελικά πλήρωσε…

Θα πει κάποιος, ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μέσα στις μετρήσεις. Ότι έπρεπε να το δουν οι δημοσκόποι του. Κι εν πάση περιπτώσει, πέντε δημοσκόποι υπάρχουν στη χώρα. Πάνω κάτω τα ίδια νούμερα δίνουν σε όλους. Δεν μπορεί να έδιναν στον Μητσοτάκη συν 8 μονάδες και στον Τσίπρα ντέρμπι! Και ναι και όχι είναι η απάντηση! Το μυστικό κρυβόταν στις ποιοτικές μετρήσεις. Εκεί που ο κόσμος έδειχνε να εκτιμά ιδιαίτερα την επιδοματική πολιτική του κ. Τσίπρα. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επέλεξαν να κρατήσουν μόνο αυτό το κομμάτι από τις μετρήσεις και να αγνοήσουν τον βαθμό της επίπτωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στο τελικό αποτέλεσμα. Έκαναν, δηλαδή, το εξής: Είχαν το κομμάτι που έλεγαν πόσο ευχαριστημένο είναι το κοινό τους από τα επιδόματα και από την άλλη πόσο δυσαρεστημένο ήταν το ίδιο κοινό από τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Στη στάθμιση τα χάλασαν! Στις παραδοχές. Τα νούμερα υπήρχαν μπροστά τους. Αυτοί επέλεξαν να πιστέψουν την εκδοχή ότι στο τέλος ο κόσμος θα θυμόταν και πάλι μόνο τα επιδόματα. Και γι'' αυτό επέμειναν με τέτοιο τρόπο σε αυτά. Δεν τους έφταιγαν λοιπόν οι μετρήσεις, ούτε και τους παρέσυρε κάποιος.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχασε επειδή «σκότωσε» τη μεσαία τάξη. Όχι γιατί δεν έδωσε προοπτική στη χώρα. Όχι γιατί ήταν υπεύθυνος για την άθλια διαπραγμάτευση του 2015 και για τις πολλές χαμένες ευκαιρίες των επόμενων ετών. Έχασε επειδή έκανε την επιλογή που έκανε στις Πρέσπες.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να εκτελέσει τη μεσαία τάξη, για να μπορέσει να ικανοποιήσει τους δικούς του ψηφοφόρους. Επέλεξε μία αυστηρά ταξική πολιτική, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να τους ικανοποιήσει όλους. Ο κ. Τσίπρας έκανε τις επιλογές που έκανε επειδή ακριβώς μετρούσε τα πάντα. Με εξαίρεση τις Πρέσπες…

Ηθικό δίδαγμα; Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, κύριε Πρόεδρε. Και μελετώντας τις πολιτικές σας, καταλαβαίνω ότι κι εσείς μετράτε!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
 
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.