Ο πονεμένος Σπίρτζης…

Του Γιάννη Παντελάκη

O υπουργός Σπίρτζης νοιώθει «πολύ πόνο». Και αυτό, επειδή συν-υπέγραψε τη σύμβαση για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Την παραχώρηση αυτή την έχει καταγγείλει στο παρελθόν ο Τσίπρας, το μισό σημερινό υπουργικό συμβούλιο και οι περισσότεροι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, την ενέκριναν. Δεν ξέρω αν το έκαναν με τον ίδιο «πολύ πόνο» που το έκανε ο Σπίρτζης, ξέρω ότι αυτοί τουλάχιστον δεν έκαναν τέτοιες δημόσιες δηλώσεις.

Ο κ. Σπίρτζης με τέτοιες δηλώσεις προκαλεί. Τη νοημοσύνη μας και ιδιαίτερα εκείνων τους οποίους για χρόνια φόρτιζαν με συνθήματα και υποσχέσεις που έδιναν, παρότι συνειδητά γνώριζαν ότι δεν μπορούν να τηρήσουν. Εκτός αν δεν το γνώριζαν, οπότε θα ήταν καλύτερο για την αξιοπιστία τους να παραιτηθούν από την εξουσία. Τέτοια διάθεση, ωστόσο, δεν υπάρχει.

Η περίπτωση της παραχώρησης των αεροδρομίων έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Δεν ήταν από τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από το μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν μέσα στις προτάσεις των περίφημων 47 σελίδων που έκανε η ίδια η κυβέρνηση στους δανειστές τον Ιούλιο. Ήταν μια δική της πρόταση δηλαδή ως συνέχεια της σχετικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης. Από τότε νοιώθει αυτόν τον πόνο ο κ. Σπίρτζης;

Από τον πόνο Σπίρτζη, όμως, προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα. Ο υπουργός κάνει μια τέτοια δήλωση εννοώντας πως διαφωνεί με την πώληση, αλλά είναι μια αναγκαστική επιλογή. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ γιατί δεν συμμερίζεται ούτε τον πόνο, ούτε το λάθος της επιλογής, αλλά αντίθετα δηλώνει πως «πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο, σημαντική εξέλιξη και συμφωνία σταθμό για την αναβάθμιση των υποδομών των αεροδρομίων με ετήσια έσοδα για το κράτος και μεγάλες επενδύσεις»; Ποιος έχει δίκιο, ο Σπίρτζης ή ο Πιτσιόρλας;

Υ.Σ. Υπάρχει ένας Πολάκης που ως δήμαρχος Σφακίων δήλωνε την αντίθεσή του με την πώληση του αεροδρομίου των Χανίων επισημαίνοντας τα εξής: «Το πιο σκανδαλώδες είναι ότι μια δημόσια δομή που έχει φτιαχτεί με χρήματα του ελληνικού λαού και επεκτείνεται με ένα τεράρτιο έργο, το πιο μεγάλο έργο ΕΣΠΑ στον νομό Χανίων αξίας 110 εκατ. ευρώ, αυτό το πράγμα το χαρίζουμε, δεν το πουλάμε. Το χαρίζουμε σ'' ένα και καλά ιδιώτη επενδυτή με έτοιμη την υποδομή απλά για να κονομήσει. Χωρίς να βάλει μια δραχμή από την τσέπη του. Αυτό είναι εγκληματικό».

Πρόκειται για τον ίδιο Πολάκη που ζεσταίνει σήμερα μια υπουργική καρέκλα;