Ο μπουρινιασμένος

Είδατε τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση του Αλέξη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Ρίξτε της μια ματιά, έχει πλάκα. Και για τα ασυνάρτητα που λέει, αλλά κυρίως για τη σκηνική του παρουσία.

Είναι βέβαια τρελό, αλλά στη δήλωση του ο Αλέξης είναι καταφανώς οργισμένος, σχεδόν εκτός εαυτού. Σμιχτά φρύδια, συνοφρυωμένη φυσιογνωμία, νευρικές κινήσεις των χεριών, μυστήρια πράγματα. Τι του έκαναν πάλι και έγινε τόσο έξαλλος; Τον τσάτισε η μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Σοβαρά τώρα, κάποιος πρέπει να του πει ότι δεν έχει νόημα να εμφανίζεται παντού και διαρκώς σαν έτοιμος για μπουνίδι. Δεν είναι ο Τσακ Νόρις, αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος είναι. Δουλειά του δεν είναι να μοιράζει σφαλιάρες, αλλά να πείσει κανέναν «κυρ-Παντελή» να τον ψηφίσει, αλλιώς δε θα δει προκοπή. Οπότε η διαρκής και ακατάσχετη τσαντίλα επί παντός επιστητού καταντά γελοία, δεν υπάρχει κανένας γύρω του να του το επισημάνει; Να δει το βίντεο και πριν το ρίξουν στα social να του πει, «ξαναγύρισε το Πρόεδρε, πιο μαλακά να το πας».

Αντιλαμβάνομαι ότι η σκηνική παρουσία και η πολιτική ηθοποιία είναι ένα μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού. Καλώς ή κακώς, στη σύγχρονη πολιτική έτσι έχει τα ο πράγμα. Αλλά ακριβώς γι αυτό τον λόγο, κάθε εμφάνιση του πολιτικού πρέπει να έχει τις λογικές της διακυμάνσεις. Πότε να είναι γλυκιά, πότε αυστηρή, πότε μετριοπαθής, πότε ειρωνική και πότε οργισμένη. Να ταιριάζει διάολε με το θέμα για το οποίο μιλά, αλλά και με τον χώρο που μιλά. Στο βίντεο που είδαμε με ποιον οργίστηκε; Με την κάμερα που είχε απέναντι του; Συμπαθάτε με, αλλά το όλο πακέτο δεν είναι απλώς αποτυχημένο, είναι και κωμικό.

Ο Αλέξης, λοιπόν, θεώρησε τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ «ημίμετρο», πάει να πει μικρότερη απ’ όσο θα ήθελε. Εντάξει, αυτός είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει ολοκληρωτικά από το 2015, τον εισέπραξε ακέραιο ως το 2019 και τώρα θεωρεί ημίμετρο τη μείωση κατά 30% που έχει κάνει ο Μητσοτάκης. Ας το καταπιούμε και αυτό, αλλά να είναι και σε ιερή αγανάκτηση από πάνω; Να εμφανίζεται στο βίντεο σαν τον Ρόκυ Μπαλμπόα λίγο πριν βγει στο ρινγκ; Ε, έχει και η κοροϊδία τα όρια της.

Αφήνω στην άκρη αυτά που είπε. Ότι η μείωση ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες (γιατί, οριζόντια για όλους δεν είναι;), ενώ για τους μεσαίους και τους μικρούς απλώς απαλύνει την επιβάρυνση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Άρα απαλύνει και τους μικρούς. Αλλά παράλληλα, για τους μεγάλους δεν υπάρχει αύξηση αντικειμενικών αξιών, μόνο για τους άλλους; Και αυξάνονται όλες οι αντικειμενικές ή πολλές μένουν ίδιες και κάποιες μειώνονται;

Για αυτό σας λέω, το ένα ψέμα πάνω στο άλλο, η μια ανακρίβεια δίπλα στην άλλη, η μια διαστρέβλωση κολλημένη στην άλλη. Αλλά να είναι και μπουρινιασμένος παράλληλα; Μανιασμένος σαν να του διαρρήξανε το σπίτι ή να του σπάσανε το αμάξι; Είπαμε ρε κουμπάρε. Είπαμε.