Ο Μελανσόν δεν μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα Μακρόν μέσα στη Βουλή
Αντόνιο Μπαρόζο

Ο Μελανσόν δεν μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα Μακρόν μέσα στη Βουλή

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία να δείχνουν ότι ο συνασπισμός του Μακρόν «Ensemble!» δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, τα σενάρια για αυτό που θα ξημερώσει τη Δευτέρα στη Γαλλία είναι πολλά, κυρίως για τις ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν για κυβερνητική συνεργασία του Μακρόν με τους Δεξιούς Republicains προκειμένου να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των 289 που θα επιτρέψει την προώθηση των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει ο Γάλλος πρόεδρος.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην επόμενη μέρα, όπως λένε οι αναλυτές, ο Μελανσόν θα μπορεί μόνο να ακούγεται πιο δυνατά ως αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης. 

Ο Αντόνιο Μπαρόζο, αναλυτής πολιτικού κινδύνου στην εταιρία Teneo, με ειδίκευση στη Γαλλία, μιλάει στο liberal.gr και εξηγεί το διακύβευμα του αριθμού των εδρών που θα συγκεντρώσει ο συνασπισμός Ensemble. 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολοπούλου 

«Την Κυριακή είναι δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Εκτός από το γεγονός ότι έχουμε πολλές κάλπες, το σύστημα των δύο γύρων των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία καθιστά δύσκολη την εκτίμηση με ακρίβεια του αριθμού των εδρών που θα πάρει κάθε συμμαχία, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές και οι δημοσκόποι», τονίζει. 

Και προσθέτει: «Ωστόσο, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί, μπορούμε να διαβλέψουμε τρία σενάρια. Το ένα λέει ότι ο συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, το δεύτερο ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία αλλά εξασφαλίζει την στήριξη άλλων κομμάτων για να μπορέσει να κυβερνήσει. Υπάρχει και το τρίτο σενάριο, που θα είναι έκπληξη και που είναι άκρως απίθανο σε αυτό το σημείο, που προβλέπει ότι οι δυνάμεις της αριστερής συμμαχίας υπό τον Μελανσόν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και ο Μελανσόν γίνεται πρωθυπουργός». 

Η δημοσκόπηση του Elabe  για λογαριασμό του BFMTV και του L' Express, την Παρασκευή έδειχνε ότι το Ensemble! δείχνει να συγκεντρώνει από 255 έως 295 έδρες, δηλαδή 55 με 95 έδρες λιγότερες από το 2017. Αντίθετα, ο συνασπισμός Nupes υπό τον Μελανσόν φαίνεται να συγκεντρώνει από 150 έως 200 έδρες, δηλαδή από 77 έως 127 περισσότερες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. 

Οι έδρες που τελικά θα προκύψουν από τις κάλπες είναι αυτές που θα ρυθμίσουν το παιχνίδι των συμμαχιών. 

Το παζάρι των εδρών με τους Ρεπουμπλικάνους 

«Εξαρτάται από το πόσες έδρες θα απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία ο συνασπισμός του Μακρόν. Αν απέχει έναν σχετικά μικρό αριθμό τότε θα μπορέσει να κυβερνήσει με ad hoc συμμαχίες. Θα απευθυνθεί στους Ρεπουμπλικάνους, ίσως σε κάποιους αριστερούς. Στο τέλος της ημέρας θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με αυτά τα κόμματα. Αν χρειαστεί να εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό εδρών τότε ο πιο πιθανός υποψήφιος που θα προσεγγίσει είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν έναν επαρκή αριθμό εδρών παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που είχαν συγκεντρώσει το 2017. Αυτά είναι τα δύο κυρίαρχα σενάρια σχετικά με το τι θα γίνει αν ο Μακρόν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.», αναφέρει ο Μπαρόζο. 

Οι Republicains και το UDI (Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων) εμφανίζονται να συγκεντρώνουν μεταξύ 55 και 75 εδρών, δηλαδή από 61 έως 81 έδρες σε σχέση με το 2017. 

Αυτές οι έδρες θα επιτρέψουν ωστόσο στους κατακερματισμένους Δεξιούς να μπουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με το πρώτο κόμμα.

«Το θέμα είναι τι θα ζητήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι ως αντάλλαγμα από τον Μακρόν. Αν χρειαστεί πολλές έδρες από αυτούς ίσως θα θέλουν να έχουν λόγο στην επιλογή πρωθυπουργού. Μπορεί λοιπόν να μην έχουμε μια πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς όπως η Ελιζαμπέτ Μπορν αλλά έναν πιο δεξιό όπως ο Μπρουνό Λεμέρ», αναφέρει ο αναλυτής της Teneo, που εγκατέλειψε το κόμμα των Ρεπουπλικάνων για να ενταχθεί το 2017 στο κόμμα του Μακρόν. 

Πάντως, όπως επισημαίνει ο Μπαρόζο, υπάρχει ήδη μια πολιτική γειτνίαση που φαίνεται ότι εξασφαλίζει στον Μακρόν την ομαλή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά το συνταξιοδοτικό και την αλλαγή του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. 

«Δεν έχει γίνει πολλή συζήτηση επ' αυτού στην προεκλογική καμπάνια. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως αποκρυσταλλωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις αλλά γενικά οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν πιο δεκτικοί σε αυτές. Στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιο κοντά στον Γάλλο πρόεδρο ενώ σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες είναι πιο συγκρατημένοι». 

Απέναντι λοιπόν σε μια τέτοια διακυβέρνηση, ποια είναι τα περιθώρια του Μελανσόν να δυσκολέψει τη ζωή του Μακρόν;

«Ο Μελανσόν θα συνεχίσει να κάνει αυτά που έκανε αλλά πολύ πιο ηχηρά. Θα είναι αξιωματική αντιπόλιτευση, τα μέσα θα καλύπτουν περισσότερο τις δηλώσεις του και τις αντιδράσεις του. Πρακτικά, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο Μελανσόν για να σταματήσει τον Μακρόν από το να εφαρμόσει την ατζέντα του», καταλήγει ο Μπαρόσο. .