Ο εθελοντισμός προϋποθέτει θεσμικό πλαίσιο

Με τον πιο χαρακτηριστικά ελληνικό τρόπο, τον πάνδημο ενθουσιασμό για την απόφαση των βουλευτών που είναι γιατροί να δηλώσουν εθελοντές στο ΕΣΥ για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ακολούθησε η χλεύη προς τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων που δεν έσπευσαν να εντάξουν τους βουλευτές στη δομή τους. 

Δεν ευθύνεται η γραφειοκρατία γι' αυτό,όπως διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Οι κυρίες και κύριοι βουλευτές που έσπευσαν να δηλώσουν εθελοντές θα έπρεπε να γνωρίζουν ήδη ότι κανείς δεν φοράει την ποδιά του νοσοκομειακού γιατρού απλώς επειδή εμφανίστηκε πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του. 

Υπάρχει για τους γιατρούς η έννοια της αστικής ευθύνης. Εάν συμβεί κάποιο ιατρικό λάθος ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Κάποιος εθελοντής γιατρός που δεν είναι ενταγμένος στο ΕΣΥ;

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν ξεχάσει ότι ήταν αδύνατο να απασχοληθούν εν μια νυκτί στο ΕΣΥ ως εθελοντές. Εμείς πάντως θυμόμαστε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά, ως υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Α.Παπανδρέου είχε προσπαθήσει να θεσμοθετήσει τα γραφεία εθελοντών στα νοσοκομεία αλλά την προσπάθειά της αυτή «την έφαγε η μαρμάγκα», όπως κάθε άλλη απόπειρα μεταρρύθμισης σε αυτή τη χώρα άλλωστε. 

Η απασχόληση εθελοντών στην Υγεία και τον Πολιτισμό (μπορεί και σε άλλους τομείς αλλά αναφέρουμε αυτούς που μας έχει απασχολήσει το θέμα του εθελοντισμού) είναι μια σπουδαία ιδέα, υψηλού συμβολισμού και με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο. Όμως, προϋποθέτει νομοθετικό πλαίσιο γιατί όπως κανείς δεν μπορεί να φοράει την ποδιά του νοσοκομειακού γιατρού όταν το αποφασίσει, έτσι δεν μπορεί και να υποστηρίξει τη φύλαξη ενός μουσείου για παράδειγμα ή την επιμελητεία του. Πρόκειται για εργασία υψηλής ευθύνης που πρέπει να περιγράφεται επακριβώς και βέβαια, να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη μόνιμη ή την εποχική απασχόληση. Δεν θέλουμε εθελοντές για να καταργήσουμε μετά τις θέσεις εργασίας!

Αυτά αλλού είναι λυμένα. Ευκαιρία για την κυβέρνηση να ρυθμίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα. Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών ορίζοντας ένα Ειδικό Σύμβουλο για τα θέματα αυτά, πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα θεσμοθετώντας το πλαίσιο της εθελοντικής απασχόλησης στην Υγεία και τον Πολιτισμό.