8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Ο Δεκέμβριος του 2008 και τα Αντικάλαντα του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη Δεκεμβρίου σήμερα και η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να επιστρέφει στον Δεκέμβριο του 2008. Σε ένα μήνα, που θα στοιχειώνει την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Διότι πριν από 13 χρόνια ακριβώς, διαλυόταν το επιχειρηματικό μελίσσι του κέντρου της πόλης και διαρρηγνυόταν ο κοινωνικός ιστός της πρωτεύουσας της χώρας.

Η Αθήνα περνούσε σε μια άλλη φάση της ιστορίας της. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας είχε παραδοθεί στις φλόγες, στις λεηλασίες, στις καταστροφές με μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν τολμούσε να αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα την έκρηξη της παραβατικότητας, αλλά παρακολουθούσε με «ψυχραιμία» τα τεκταινόμενα. Και η «ψυχραιμία» αυτή, ήταν εκδήλωση πλήρους ανικανότητας και ανεπάρκειας.

Και η αντιπολίτευση; Τι έκανε η αντιπολίτευση; Συγκεκριμένο τμήμα της αντιπολίτευσης, είχε θωπεύσει επαρκώς την εξέγερση των «νέων παιδιών», δημιουργώντας τη μαγιά για την τερατογένεση του συνονθυλεύματος των αγανακτισμένων μετά από λίγα χρόνια. Είχε επενδύσει μακροπρόθεσμα στο μπάχαλο και στη χαοτική κατάσταση του κέντρου των Αθηνών. Θεωρητικοποιώντας και ιδεολογικοποιώντας την καταστροφική μανία, το πολιτικό χουλιγκανισμό, τον «αγωνιστικό οίστρο» και αδιαφορώντας για τις άμεσες επιπτώσεις που είχαν τα φαινόμενα αυτά της πρωτοφανούς βίας στη ζωή της πόλης, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, που βιώναμε μέχρι πρόσφατα. Διότι είναι μόλις τα τελευταία δυο – τρία χρόνια, που το κέντρο των Αθηνών, άρχισε να ξαναπαίρνει τα πάνω του.

Όλοι στους κύκλους μας έχουμε φίλους, που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, διότι δεν άντεξαν οικονομικά τη λαίλαπα του Δεκεμβρίου του 2008. Έχουμε φίλους, που μετακόμισαν τότε από το κέντρο της Αθήνας, που μετάφεραν αλλού την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, που δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Έχουμε φίλους, που ο Δεκέμβριος του 2008, άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.

Όμως μαζί με τις μνήμες από το αποκορύφωμα του επαναστατικού παροξυσμού, που δεν ήταν άλλο από το κάψιμο και του Χριστουγεννιάτικου έλατου στην Πλατεία Συντάγματος, ας θυμηθούμε και τα υπέροχα Αντικάλαντα 2008, που είχε φιλοξενήσει η εφημερίδα «Αυγή» στο φύλλο της παραμονής των Χριστουγέννων του 2008.

Ω έλατο

Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις,

Όταν δεν είσαι Παρνασσό,

Όταν δεν είσαι Πάρνηθα,

Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις!

Μπάτσους γεμάτο τα κλαδιά

Και διμοιρίες στη σειρά,

Ω έλατο, ω έλατο δεν θα μου τη γλυτώσεις

Βρε θα σε κάψω μια βραδιά,

Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά,

Ω έλατο, ω έλατο δεν θα μου τη γλυτώσεις

Τα κάλαντα

Δακρυγόνα και φωτιές σκόρπισαν παντού,

Κάθε σπίτι και φωλιά οι μπάτσοι είναι παντού,

Δακρυγόνα και φωτιές μέσ’ τη γειτονιά,

Ήρθε η εξέγερση, βοηθάτε ρε παιδιά,

Δέντρο φωτεινό, καίει λαμπερό,

Μήνυμα θα φέρει από το λαό,

Δακρυγόνα και φωτιές σκόρπισαν παντού,

Κι η Βουλή απέχει μόλις ένα ντου.

Με μια απλή αναζήτηση στο google, θα διαπιστώσει κανείς τις εκατοντάδες αναφορές, τόσο του έντυπου τύπου, όσο και των ιστοσελίδων, στην αθλιότητα με τα Αντικάλαντα της Αυγής, στο φύλλο της 24 Δεκεμβρίου 2008. Ωστόσο, το link στο οποίο γίνεται παραπομπή, που είναι το http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=426046, είναι κατεβασμένο.

Όπως φαίνεται από την «εξαφάνιση» του link, τα επαναστατικά Αντικάλαντα, δεν ταιριάζουν πια με το νέο προφίλ που επιδιώκει να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα δυτικής προελεύσεως think tanks και με τα ευφάνταστα αφηγήματα περί Προοδευτικής Διακυβέρνησης της χώρας με το ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα Βαρουφάκη.