Να συλληφθούν για τα φιλιά!

Του Γιάννη Παντελάκη

Μια φράση του τύπου «άει σιχτίρ ρε παλιοτσόκαρο» θεωρείται θεμιτό ν'' ακούγεται από τα μικρόφωνα της Βουλής. Άρα, να γράφεται στα πρακτικά, ώστε να γνωρίζουν και οι ιστορικοί του μέλλοντος για το ύφος επικοινωνίας των εκπροσώπων του έθνους στις αρχές του 21ου αιώνα. Αν στα θεωρεία της ίδιας Βουλής δυο ζευγάρια ακτιβιστών ομοφυλόφιλων, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για ένα νομοθέτημα, φιλιούνται συμβολικά, τότε πρέπει να συλληφθούν από τον φρούραρχο!

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη έχει αυτήν την άποψη. Είναι αυτή που απηύθυνε τη συγκεκριμένη φράση σε μια παλαιότερη συνεδρίαση κατά της συναδέλφου της Ραχήλ Μακρή. Είναι η ίδια που ζήτησε τη σύλληψη των ζευγαριών, γιατί «κάποια πράγματα έχουν τα όριά τους».

Το θέμα δεν είναι προσωπικό, μια αφορμή μας δίνει η συγκεκριμένη βουλευτής. Μια αφορμή, για να σκεφτούμε μια ολόκληρη νοοτροπία την οποία εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Περίσσιες δόσεις υποκρισίας, δυο μέτρα και δυο σταθμά, ιεράρχηση αξιών και κωδίκων κατά το δοκούν, νοοτροπίες, επίπεδο και αντιλήψεις. Είναι πιο απαξιωτικά δυο φιλιά ανθρώπων του ίδιου φύλλου, από εκφράσεις για «παλιοτσόκαρα». Όπως παλαιότερα, που γινόταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα ένα φιλί σε σήριαλ του Παπακαλιάτη (που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και του ΕΣΡ), αλλά όχι οι εκπομπές σκουπίδια που διαπόμπευαν ανθρώπους.

Αυτό που συμβαίνει στη Βουλή, οι τρόποι έκφρασης, το επίπεδο διαλόγου και η ανταλλαγή επιχειρημάτων τέτοιου τύπου, ας μην γελιόμαστε, απεικονίζουν ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Οι βουλευτές δεν αποτελούν ξένα σώματα, εκλέγονται και επανεκλέγονται από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι με τον τόπο αυτό επιβραβεύουν και συμπεριφορές. Κυρίως αυτές.

Η λογική που διέπει την κ. Βούλτεψη είναι μια λογική που συναντά κάποιος καθημερινά. Δεν είναι κάτι ξένο, ούτε εντυπωσιακό για την καθημερινότητά μας. Δεν αναφερόμαστε στη διαφωνία της με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, η οποία είναι σεβαστή. Αλλά στον τρόπο αντίληψης με τον οποίο εκφράζει τη διαφωνία αυτή. Απαγορευτικό σε ό,τι δεν μας ταιριάζει, απόλυτη ελευθερία έκφρασης σε ό,τι εκφράζει τη δική μας αισθητική.

Το «παλιοτσόκαρο» της Βούλτεψη φυσικά ωχριά μπροστά σε όσα έχουν ακουστεί στη Βουλή. Ιδιαίτερα μπροστά στις κατά καιρούς κραυγές και χυδαιολογίες των νεοναζιστών. Αλλά και στο απείρου κάλλους επιχείρημα του Καμμένου προς πολιτικούς του αντιπάλους: «στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα», το οποίο πολλοί είχαν θεωρήσει επιτυχημένο και το επιδοκίμασαν είτε χειροκροτώντας, είτε χαμογελώντας, όπως ο πρωθυπουργός. Απλά η κ. Βούλτεψη με τις αναφορές της αυτές έδωσε μια καλή αφορμή για συγκρίσεις…