Να προσέξουν όλοι

Να προσέξουν όλοι

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε ως κομματική οντότητα το έχουμε σχολιάσει πολλές φορές. Όταν αντιλαμβάνεσαι την πολιτική με όρους μεταφυσικής, αναλύεις την πραγματικότητα έχοντας ως εργαλείο πλαστά διλήμματα (πχ άνθρωποι-αριθμοί), όταν οι προγραμματικές σου διακηρύξεις δεν είναι κοστολογημένες δηλαδή, δεν αναρωτιέσαι ποτέ ποιος και πως θα πληρώσει τις μεγαλεπίβολες ιδέες σου και πάνω απ'όλα όταν πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος και ανώτερος από τους συμπολίτες σου μόνο και μόνο γιατί είσαι αριστερός είναι μοιραίο να θεωρείς εαυτόν κάτι σαν Μεσσία και να έχεις την αξίωση και οι άλλοι να σε αντιμετωπίζουν ως τέτοιο. Και είναι και λίγο αντιφατικό, αν σκεφτούμε ότι ο Ιησούς Χριστός που ο κ.Τσίπρας έχει ως ίνδαλμα και  την Επί του Όρους Ομιλία ως «ευαγγέλιο» αυτό που βασικώς δίδασκε ήταν η ταπεινοφροσύνη.

Ο κ. Φίλης που έχει καταλάβει περισσότερα περί Ιησού από τον κ.Τσίπρα, απαριθμώντας χθες τα αίτια της εκλογικής συντριβής του κόμματός του αναφέρθηκε στο «ύφος της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ». Βέβαια και ο ίδιος, μιλώντας στις 24-6.2015 στον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΙ, όταν εκείνος τον είχε ρωτήσει για τις πρωτοφανείς αυξήσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα φέρνοντας ως παράδειγμα τα μακαρόνια, ως Μαρία Αντουανέτα είχε αναφωνήσει: «Μα πόσο συχνά τρώτε μακαρόνια και σας πείραξε η αύξηση στην τιμή τους;». Αυτό λέει τα πάντα για το πώς αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ζωές όλων μας.

Αυτό όμως που ομολογουμένως μας σόκαρε από χθες είναι όσα καταγράφει στο ρεπορτάζ της στη LIFO η Βασιλική Σιούτη, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρό πρόσωπο και προσεκτική δημοσιογράφο. Αντιγράφουμε: «Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκνευρισμένος χθες το βράδυ με αρκετούς συνεργάτες του αλλά και πικραμένος από τον ίδιο τον λαό για τις επιλογές που έκανε, ψηφίζοντας ως πρώτη δύναμη τη ΝΔ. «Κανένας μας δεν πίστευε ότι μπορεί ο Αλέξης να χάσει από τον Μητσοτάκη» έλεγαν. «Εσύ από αυτόν δεν χάνεις» του επαναλάμβανε συχνά συγκεκριμένος υπουργός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και φαίνεται ότι ο Τσίπρας το πίστευε κι εκείνος, γι'' αυτό και κεραυνοβολήθηκε από το αποτέλεσμα».

Είναι ποτέ δυνατόν; Αλλά γιατί όχι; Το 2014 ο κ.Τσίπρας είχε γοητευτεί από τις παρανοϊκές ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη και έπρεπε να φτάσουμε στο γκρεμό, να κλείσουν οι τράπεζες για να καταλάβει ότι ο Βαρουφάκης τον κορόιδευε κανονικότατα. Τα γεροντοπαλίκαρα της Αλλαγής τον έχουν καταστρέψει τον κ.Τσίπρα. Το γράφαμε πάλι προ ημερών. Αυτοί του έχουν φουσκώσει τα μυαλά ότι είναι η μετεμψύχωση του Αντρέα και καθώς ο ίδιος δεν έχει προσλαμβάνουσες από τη δεκαετία του 80 αφενός και τις ικανότητες και τις γνώσεις του Αντρέα, αφετέρου έφτασε να πιστέψει ότι «αυτός από τον Μητσοτάκη δεν χάνει».

Κάποιος θα παρατηρήσει ότι όλα αυτά θα πρέπει να χαροποιούν τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Τσίπρα όμως πιστεύουμε ότι πιο σημαντικό από το να χάσει ο κ.Τσίπρας είναι να κερδίσει ο κ.Μητσοτάκης και οι ιδέες του. Βασικώς όμως, αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι κανείς μας δεν είναι αλώβητος στην έπαρση, ειδικά αν δεν διαθέτει ιδιαίτερο βάθος σκέψης, μόρφωση, «ψημένο» χαρακτήρα και ηθικό έρμα. Ας προσέχουν όλοι λοιπόν. Και οι πολιτευόμενοι με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά οι πιο άπειροι. Ας παρατηρήσουν προσεκτικά τον κ.Τσίπρα, ας μελετήσουν το ύφος του,  τα τραγικά του σφάλματα κι ας τα αποφύγουν. Κανείς δεν αντιδρά καλά στην αφ'υψηλού απεύθυνση και την έπαρση, πολλώ μάλλον δε αν προηγουμένως τον έχουν εξαπατήσει πολλές φορές και του έχουν αδειάσει και το πορτοφόλι. Όταν βρεθεί μόνος του πίσω από το εκλογικό παραβάν τιμωρεί αμείλικτα.