7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

«Να μ' αγαπάς» από τη Νένα Βενετσάνου και τη Λήδα Χαλκιαδάκη

«Να μ' αγαπάς» από τη Νένα Βενετσάνου και τη Λήδα Χαλκιαδάκη

Η καλλιτεχνική συνάντηση της Νένας Βενετσάνου με τη Λήδα Χαλκιαδάκη, είναι ό,τι καλύτερο για την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων στον δροσερό και ανακαινισμένο «Κήπο της Αλεξάνδρειας» για το καλοκαίρι. Στις δύσκολες μέρες που περάσαμε, μας έλειψε η τέχνη, μας έλειψε η μουσική, μας έλειψαν και οι φωνές τους. Ανοίγουν μαζί την αυλαία των εκδηλώσεων, με μια σύμπραξη που θα συζητηθεί.

Στις 29 Μαΐου, επιτέλους, εκπληρώνεται η επιθυμία τους να βρεθούν μαζί σε μια παράσταση, κάτι που το ήθελαν εδώ και καιρό. Η απρόσμενη συνάντηση των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών οι οποίες κρατούν και μια ξεχωριστή θέση στο τραγούδι, έχει να μας πει πολλά. Συνοδεύει ο δεξιοτέχνης πιανίστας Χρήστος Κουμούσης. Έκτακτη συμμετοχή, ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος.

Η Αγάπη είναι το θέμα τους που μέσα από το τραγούδι τους, εκφράζεται με πληρότητα και ακρίβεια. Μια επιλογή νέων και παλαιών τραγουδιών από το προσωπικό και διεθνές ρεπερτόριό τους, για να εκφράσουν τα χίλια πρόσωπα της Αγάπης.

Δεν είναι όμως μόνο οι κοινές τους μνήμες που ενώνουν και που προκαλούν το προφανές ενδιαφέρον για το καλό τραγούδι, αλλά και κάτι πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό που τις ενώνει: η αγάπη τους για την ποίηση και για κάθε τι ποιητικό, που αναδύεται μέσα από την αναζήτηση της Αγάπης, σε μια παράδοξη εποχή, όπου οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν την αξία της.

Οσο για το «μετά»; Όπως λένε στο Liberal.gr με ένα στόμα, είναι και οι δυο πολύ ορεξάτες και θα τις δούμε και σε άλλους χώρους. Πάντοτε, βεβαίως, με τα πρωτόκολλα που επιτάσσει η εποχή κορονοϊού.

Συνέντευξη στην Αγγελική Κώττη

Πώς συναντηθήκατε, μέσα από ποιες μουσικές ή υπόγειες διαδρομές και γιατί αποφασίσατε να συνεργαστείτε; Πώς έγινε η επιλογή του ρεπερτορίου που θα ερμηνεύσετε;

Νένα Βενετσάνου: Δεν συναντηθήκαμε…. Θα συναντηθούμε και θα έχει ενδιαφέρον ευελπιστώ και για το κοινό. Η ανακοίνωση της συναυλίας στο διαδίκτυο έχει ανταπόκριση, είναι ενθαρρυντικό. Θέλαμε έναν χώρο φιλικό και επιλέξαμε τον Κήπο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, μια και ο φιλόξενος οικοδεσπότης μας Βασίλης Βλάχος ήθελε να ανοίξει τον κήπο αυτόν για το καλοκαίρι, στις 29 Μαΐου, με κάτι ρομαντικό, ευγενές και πρωτότυπο, που συνάδει με τον χώρο του, αυτήν την όαση που στολίζει την περιοχή στην Πλ. Αμερικής. Εγώ με την κιθάρα μου λοιπόν, όπως θα έπαιζα στο σπίτι μου, ο Χρήστος Κουμούσης με το πιάνο του, θα συνοδεύει τη Λήδα σε τραγούδια που σπάνια ακούγονται, θα είναι ότι πρέπει για να ανοίξει πάλι όχι μόνο η δική μας διάθεση, αλλά για να συνυπάρξουμε, να μοιραστούμε τα δώρα της τέχνης μας, χωρίς φόβο με το κοινό. Να σπάσει αυτή η αντίληψη ότι ο «άλλος» είναι «εχθρός» και «απειλή». Σας περιμένουμε λοιπόν με τις μασκούλες σας…

Λήδα Χαλκιαδάκη: Πολύ απλά. Στο φως πάντα, χωρίς υπόγεια. Συναντηθήκαμε πριν ένα χρόνο και σκεφτήκαμε να τραγουδήσουμε παρέα. Δυστυχώς πέσαμε πάνω στον μεγάλο εγκλεισμό κι έτσι βρισκόμαστε τώρα!!

«Να μ’ αγαπάς» λέει ο τίτλος σας. Τι σηματοδοτεί; Πώς φτάνουμε στη ζωή μας να έχουμε την αγάπη που χρειαζόμαστε; Ακόμα περισσότερο: πώς φτάνουμε στην τέχνη να εκφράζουμε την αγάπη που χρειάζεται ο κόσμος;

Νένα Βενετσάνου: Eίναι το εμβληματικό τραγούδι που έχει γράψει μουσική και στίχους ο Ανδρέας Θωμόπουλος, για την πρώτη εποχή που εμφανίστηκε το ροκ στην Ελλάδα, ο Παύλος Σιδηρόπουλος και φυσικά η Λήδα, γνήσιο παιδί της εποχής αυτής. Αντέγραψαν πολλοί τον τίτλο του, αλλά το τραγούδι του Θωμόπουλου αντέχει στον χρόνο και στις καρδιές των ροκάδων. Πάντα η Αγάπη είναι ζητούμενο για όλους. Περίεργη λέξη, που σηματοδοτεί ό,τι λείπει από τις ζωές των ανθρώπων. Σημαίνει αποδοχή και φιλία για τον πλησίον σου, απαιτεί διάδραση, αλληλοστήριξη και πράξη.

Πόσο βολεύει την εξουσία, να εξηγούμε την αγάπη με τα μάγια, με κάτι μεταφυσικό, που θα μας φέρει την ευτυχία που έχουμε όλοι ανάγκη, κυρίως εάν συνοδεύεται και από πολυτέλεια, ανέσεις, χρήματα!!! Αυτή η «Αγάπη», σε εποχή κοινωνικής ανισότητας, όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα, είναι μηχανισμός συναισθηματικής συναλλαγής, καθορίζει ιδιωτικές και προσωπικές στιγμές των ανθρώπων, έχει τιμή, παίζει στο χρηματιστήριο και μακριά από μας. Η Τέχνη σίγουρα λειτουργεί επουλωτικά, τουλάχιστον για τον καλλιτέχνη.

Τελικά οι καλλιτέχνες καλούνται να δαμάσουν το κοινό, εάν δεν το καταφέρουν, τότε η αποτυχία είναι όλη δικιά τους. Η μεγάλη απαξίωση του καλλιτεχνικού κόσμου επί των ημερών μου, ο χαρακτηρισμός της τέχνης ως αφήγημα εντελώς προσωπικό με βρίσκει αντίθετη. Εργάζομαι για να συμμετέχω στα κοινά ως ελεύθερος άνθρωπος, όχι σαν δούλα.

Λήδα Χαλκιαδάκη: Φυσικά και είναι το εμβληματικό άσμα του Ανδρέα Θωμόπουλου απ’ την ταινία του «Ο ασυμβίβαστος». Το τραγούδησε ο Παύλος ο Σιδηρόπουλος κι έγραψε Ιστορία. Μ' αυτό ανοίγουμε και κλείνουμε το πρόγραμμά μας. Κορυφαία Αξία η αγάπη, δύσκολος ο δρόμος της, πάντα πρωταγωνιστεί στις ανθρώπινες σχέσεις και στην Τέχνη.

Η ποίηση είναι όπως λέτε η κοινή συνιστώσα. Ποιοι από τους ποιητές που έχετε συναντήσει στη ζωή σας έμειναν και στην καρδιά σας; Τι θέση έχει σήμερα η ποίηση στη ζωή μας; Αρχίζει σίγουρα να κατακτά μια θέση;

Νένα Βενετσάνου: Είναι και για τις δύο μας προαπαιτούμενο. Ανήκουμε στη γενιά αυτή που η ποίηση είχε κοινωνικό ρόλο. Σήμερα, όπως πάντα, οι άνθρωποι γράφουν ποίηση και αυτό είναι καλό και δεν πρέπει να αποθαρρύνονται εάν δεν διαβάζονται, με τον χρόνο θα αναδυθούν τα ποιήματά τους, όμως θα είναι για τους μελλούμενους, δεν πειράζει.

Εγώ γι’ αυτό υποστηρίζω με σθένος το να μελοποιείται η ποίηση και μόνο ποίηση τραγουδάω, το τραγούδι είναι όχημα για την ποίηση. Η Λήδα γράφει υπέροχη ποίηση και οι δύο έχουμε σχετικές δραστηριότητες, εγώ ασχολούμαι εδώ και 20 σχεδόν χρόνια και με την διάδοση του έργου του Γιώργου Σαραντάρη, η Λήδα με τον Γιάννη Ρίτσο.

Λήδα Χαλκιαδάκη: Αλλοίμονο, ζούμε στη χώρα του Όμηρου, Δεν αρχίζει τώρα!! Προσωπικά αγαπώ όλους του μεγάλους μας ποιητές. Ελύτη, Ρίτσο, Σεφέρη, Λειβαδίτη. Τον μέγιστο Καβάφη, τον Σολωμό και τόσους ακόμα. Δόξα τω Θεώ είμαστε ευλογημένοι με τεράστιο ποιητικό πλούτο. Είναι και οι ξένοι ποιητές, ο Νερούδα, ο Λόρκα, ο Ρεμπώ και τόσοι άλλοι.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι- έκπληξη που θα πει η κάθε μία; Επίσης, υπάρχει κάποιο τραγούδι που το λέτε πάντοτε; Σε κάθε εμφάνισή σας;

Νένα Βενετσάνου: Ναι, εγώ θα πω λίγα καινούργια με την κιθάρα μου, να τα δοκιμάσω στο κοινό. Πχ: ένα τραγούδι στα Γαλλικά του Γ. Σαραντάρη, ένα του Δημήτρη Αντωνίου, ένα του Αρθουρ Ρεμπώ. Θα τα πω απλά, όπως στο σπίτι μου. Φυσικά θα πω και τα γνωστά μου, αλλά μέσα σε ένα πρόγραμμα που το μοιραζόμαστε με την Λήδα, υπάρχουν περιορισμοί, δεν μπορούμε να τα πούμε όλα, το ρεπερτόριό μας είναι ατελείωτο.

Λήδα Χαλκιαδάκη: Πέρα απ' τα ισπανόφωνα, το «Όταν θα γεννηθεί ο γιός σου», το «Να μ' αγαπάς» κ.ά., αυτό τον καιρό προσπαθώ να "δαμάσω" το δύσκολο άτι, το «Μονόγραμμα» του Ελύτη, μελοποιημένο εξαιρετικά απ' τον Γιώργο Χατζηνάσιο.

Να περιμένουμε και κάποια αφιέρωση, μικρή έστω, στη Δανάη Στρατηγοπούλου; (σ.σ. είναι η μητέρα της Λήδας Χαλκιαδάκη) Σε ποιον άλλον θέλετε να αφιερώσετε κάτι;

Νένα Βενετσάνου: Εννοείται! Είναι δυνατόν με τη Λήδα επί σκηνής να μην τιμήσουμε την Δανάη; Την κορυφαία προσωπικότητα της Μουσικής μας δίπλα στον Χατζιδάκι, στον Ελύτη, στον Τσιτσάνη;

Λήδα Χαλκιαδάκη: Σ' αυτή την παράσταση λέω τρία τραγούδια της Δανάης. Το διαχρονικό "χρήμα" του Αττίκ λέει: "Το χρήμα γεννάει τους πολέμους στη γη - κι αυτή των λαών την αλληλοσφαγή". Το αφιερώνω λοιπόν στην ΕΙΡΗΝΗ. Στην ΕΙΡΗΝΗ και στην ΑΓΑΠΗ.

*Το Σάββατο 29 Μαΐου, ώρα έναρξης 8:30 μμ. Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος). Στο Θέατρο Αλεξάνδρεια (Κήπος) Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Τηλ.: 2121007079