7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Μην φάνε, έχουμε γλαρόσουπα!

Είναι απολύτως λογικό να πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση για την απόφαση των G7 για την φορολογία. Επειδή πιστεύουν ότι θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία από φόρους και ότι έτσι θα συνεχίσουν να ασκούν «πολιτικές Covid» στον αιώνα τον άπαντα. Ας μην φάνε, έχουμε γλαρόσουπα! Η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει κάτι από την απόφαση Μπάιντεν. Η ελληνική ναυτιλία, όμως, μπορεί να υποστεί μία ιστορική ήττα! Ο κόσμος μας αλλάζει και όχι υπέρ ημών.

Οι μεγάλες πολυεθνικές λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια ως πειρατές, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρους. Αυτό είναι ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί αυτόματα θέματα ανταγωνισμού, αυξάνοντας κάθε χρόνο την απόσταση των γιγάντων από τους μικρομεσαίους και εκμηδενίζοντας στην πράξη την πιθανότητα οι πολυεθνικές να βρουν στον δρόμο τους έναν σοβαρό ανταγωνιστή. Η διαφωνία μας είναι ως προς τη λύση.

Οι κρατιστές θέλουν περισσότερους φόρους. Οι πολιτικοί αισθάνονται μια χαρά, αφού ανοίγουν το χρηματοκιβώτιο του γείτονα και μοιράζουν τα τιμαλφή στο χωριό! Είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να κερδίσουν την επανεκλογή τους. Στο μεταξύ οι πλούσιοι θα πάψουν να κρύβουν τα πολύτιμα αντικείμενά τους στα σπίτια τους, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί εκείνη τη στιγμή.

Οι φιλελεύθεροι θα έπρεπε να παλεύουν για λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος. Ο αντίλογος στην απόφαση των G7 είναι «απόλυτη ελευθερία στη δημοσιονομική πολιτική κάθε χώρας». Αυτά ως προς τη θεωρία. Ως προς το πρακτικό μέρος του προβλήματος, οι φιλελεύθερες ιδέες υπέστησαν μία μεγάλη ήττα με την απόφαση των G7 και μάλιστα σε μία εποχή που πίστευαν ότι έχουν κερδίσει ολοκληρωτικά τον πόλεμο με την Αριστερά. Δυστυχώς, το κόστος θα το πληρώσουν για άλλη μία φορά οι πολίτες και κυρίως αυτοί των αναπτυσσομένων χωρών.

Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι πανηγυρίζουν. Άγνωστο για ποιόν λόγο, όταν δεν έχουμε ακόμη μετρήσει τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης. Ξεχνούμε ότι διαθέτουμε τη μεγαλύτερη πολυεθνική στον πλανήτη, την ελληνική ναυτιλία. Ξεχνούμε ότι η επιβολή φόρων στους Έλληνες εφοπλιστές ήταν η μόνιμη επιδίωξη του Βερολίνου. Ας ψάξουν οι σύντροφοι της Αριστεράς και της Δεξιάς να δουν τη συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ και έπειτα το συζητάμε. Και την ώρα που οι «7» αποφασίζουν σχετικά, εμείς βγάζουμε τις σημαίες και κατεβαίνουμε στον δρόμο για να πανηγυρίσουμε.

Λένε ότι έτσι κλείνει ο δρόμος για τους αδηφάγους γείτονες που μας «έκλεψαν» αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Ξεχνούν ότι λόγω της διείσδυσης μας στα Βαλκάνια αντέξαμε στην κρίση. Τα κέρδη των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια έδωσαν χρόνο στο τραπεζικό σύστημα. Το ίδιο συνέβη και με τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Η ανάπτυξή τους στις γειτονικές χώρες έδωσε ανάσες στις μητρικές εταιρείες.

Δεν ξέρουμε αν άλλο υπουργείο Οικονομικών στον πλανήτη έχει χαιρετήσει την απόφαση των «7» με τον τρόπο που την χαιρέτησε ο κ. Σταϊκούρας. Αλλά είναι και λίγο αστείο. Νομίζουν ότι έτσι θα αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παροχές. Θέλουμε να τους δούμε όταν θα αναγκαστούν από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών να μαζέψουν αυτά που έδωσαν στην περίοδο της Covid. Πολύ φοβάμαι ότι την ώρα εκείνη θα έχουν μετανιώσει για την ανακοίνωση για τους G7…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]