Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, 00:02

Κυριάκος Αθανασιάδης
-A +A

Μια ταινία μικρού μήκους (για μεγάλους μάγκες)

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, 00:02

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Ο Matthew A. Cherry, γεννημένος το 1981, αγωνίστηκε για πάνω από μία δεκαετία στο NFL. Υπήρξε, δηλαδή, επί πολλά χρόνια επαγγελματίας αθλητής του φούτμπολ, του πιο σκληρού παιχνιδιού στον πλανήτη. Έπαιξε σε διάφορες ομάδες: ανάμεσα σε άλλες, στους Jacksonville Jaguars, στους Cincinnati Bengals, στους Carolina Panthers και στους Baltimore Ravens. Τρομερό σκαρί, πολύ γυμνασμένος, ένας πραγματικός βράχος. Αλλά το 2007 εγκατέλειψε τον αθλητισμό γιατί είχε (ακόμη) ένα όνειρο: να γίνει σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

Δούλεψε πίσω από την κάμερα σε μερικές παραγωγές, σκηνοθέτησε αρκετά μουσικά βίντεο-κλιπ και κάποια στιγμή κατάφερε να κάνει και την πρώτη του ταινία. Το «The Last Fall» (2012) μπορεί να μην πήρε και τις καλύτερες κριτικές, αλλά ο Cherry ήταν απλά ενθουσιασμένος βλέποντας επιτέλους την ταινία του ολοκληρωμένη. Μάλιστα, ανέβασε και ένα tweet τότε, προβλέποντας πως μια μέρα, πού θα πάει, θα… προταθεί για Όσκαρ. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να γυρίσει τη δεύτερη ταινία του, το «9 Rides» (2016), γυρισμένη αυτή τη φορά εξ ολοκλήρου με ένα iPhone 6s. Οι κριτικοί διέκριναν την ικανότητά του να αφηγείται στρωτά τις ιστορίες του, ακόμη και με ένα πραγματικά πολύ μικρό μπάτζετ.

Και φτάνουμε στο 2017. Ο Cherry ξεκίνησε τότε μια καμπάνια στο Kickstarter, με στόχο να αντλήσει πόρους για μία νέα ιδέα που είχε. Όχι για «κανονικό» φιλμ αυτή τη φορά, αλλά για μία μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, που της είχε δώσει τον τίτλο «Hair Love». Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, θα χρειαζόταν 75.000 δολάρια για να την ολοκληρώσει. Όμως η καμπάνια έσπασε κάθε ρεκόρ, και τελικώς συγκεντρώθηκαν τα τετραπλάσια χρήματα: 300.000 δολάρια. Έτσι, ο Cherry μπορούσε να κάνει το φιλμάκι του ακόμη καλύτερο.

Και το έκανε.

Στις 20 Μαρτίου πέρυσι, η Sony Pictures Animation ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του φιλμ και ότι θα το έβγαζε στους κινηματογράφους αργότερα την ίδια χρονιά. Όπερ και εγένετο: το «Hair Love» προβαλλόταν επί εβδομάδες στις αίθουσες πριν το «The Angry Birds Movie 2», από τις 14 Αυγούστου 2019 και μετά. Στη συνέχεια, στις 5 Δεκεμβρίου του 2019, το φιλμ ανέβηκε και στοΒ  YouTube. Ο Cherry έκανε και μία λογοτεχνική διασκευή της ταινίας του για παιδιά. Το εικονογραφημένο βιβλιαράκι εκδόθηκε από τον οίκο Dial Books στις 14 Μαΐου πέρυσι, και γρήγορα πέρασε στον κατάλογο ευπωλήτων των Times (New York Times Book Review Children’s Best Sellers List), κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό.

Αλλά η ιστορία δεν σταματά εδώ.

Προχθές, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου συμπεριέλαβε το «Hair Love» στα υποψήφια για Όσκαρ φιλμ της κατηγορίας του. Η απόλυτη επιτυχία — όχι μόνο για έναν αθλητή του φούτμπολ που τα παρατάει για να ασχοληθεί με το σινεμά, αλλά για οποιονδήποτε σκηνοθέτη.

Και τώρα, ας δούμε εκείνο το παλιό tweet του Cherry, όπως μάς το υπενθύμισε όλο χαρά ο ίδιος:

Όμως, τι είναι τελικά το «Hair Love»; Τι διαπραγματεύεται; Έχει σκυλάκια, γατάκια — τι;

Μολονότι παίζει και μία γάτα, όχι. Παρά το συγκλονιστικό της τέλος, η μικρού μήκους αυτή ταινία κινουμένων σχεδίων μιλά για το πόσο όμορφο, πόσο δημιουργικό και πόσο αγαπησιάρικο είναι για έναν πατέρα να χτενίζει την κόρη του (για πρώτη του φορά). Ναι, είναι τόσο απλό.

Σε μια εποχή που ο «ματσίσμο» ξυπνά και πάλι απειλώντας τις κοινωνίες μας, ο υπέροχος Matthew A. Cherry μάς λέει, «Κούλαρε, αδερφέ. Πάρε μια βούρτσα και χτένισε την κόρη σου. Αν είσαι μάγκας».

ΥΓ1. Ο Cherry μπορεί να μην πήρε πρωταθλήματα στο NFL, αλλά ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να σηκώσει αυτή την κούπα.

ΥΓ2. Απολαύστε το φιλμ πατώντας εδώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα