Μια άλλη ΔΕΘ

Μια άλλη ΔΕΘ

Του Δημήτρη Σκάλκου*

Οι οικονομικοί θεσμοί αντανακλούν τον δυναμισμό μιας οικονομίας και τις προτεραιότητες της πολιτικής. Δυστυχώς, ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης υφίσταται την κακομεταχείριση ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού. Τα (πολλά) τελευταία χρόνια, το ρεπερτόριο της ακατάσχετης παροχολογίας υπήρξε ευφάνταστο και ανεξάντλητο.

Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής υπήρξε η παρουσία του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2014, όταν παρουσιάστηκε το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που περιελάμβανε προτάσεις από τη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μέχρι την αύξηση των συντάξεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η κατάληξη των εξαγγελιών είναι βέβαια σε όλους γνωστή.

Ωστόσο, παρήλθε η εποχή των κενών υποσχέσεων. Αν κάτι δίδαξε η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας είναι ότι οι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί και οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι αδιέξοδες. Και ο τωρινός εφησυχασμός στον τομέα της οικονομίας επιμηκύνει ανεπίτρεπτα την ταλαιπωρία των πολιτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα είχε ενδιαφέρον να φανταστούμε μία άλλη ΔΕΘ, με ουσιαστικό και όχι μόνο συμβολικό ρόλο. Όπου η ετήσια παρουσία της κυβέρνησης δεν θα εξαντλούνταν στην εθιμοτυπική παρουσία της, αλλά θα επεκτεινόταν σε έναν δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της στο προηγούμενο έτος, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Με δείκτες μετρήσιμους, που αφορούν το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων, τη μείωση των διοικητικών βαρών, τη χρηματοδότηση και αξιοποίηση της έρευνας, την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγών.

Ειδικά σήμερα που η χώρα πορεύεται αγκομαχώντας σε δύσβατα μονοπάτια, εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης, είναι σημαντικό να ακούσουμε τις προτάσεις όλων για μια δυναμική και διατηρήσιμη ανάκαμψη της οικονομίας που δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας και κινητικότητας και παράγει ένα μέρισμα ευημερίας για τα μέλη της.

Να μιλήσουμε για την ενσωμάτωση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία. Οι Έλληνες πολίτες και οι διεθνείς αγορές αναμένουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής.Τίποτε λιγότερο από αυτό.

* Ο κ. Δημήτρης Σκάλκος είναι σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα Οικονομικών της Ανάπτυξης

** Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 31ης Αυγούστου

Διαβάστε Περισσότερα