Μεσοπρόθεσμη ληστεία

Μεσοπρόθεσμη ληστεία

Του Γιάννη Κουτσομύτη

Μια κόλαση φορολόγησης, χαρατσιών και ασφαλιστικών εισφορών περιμένει τους Έλληνες εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρηματίες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που παρουσίασε η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό και συνάμα απόλυτα εξοργιστικό το γεγονός ότι προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα του 3,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο του 2015, με αποκορύφωμα το 5,2% του 2022!

Πρόκειται για έναν νέο τρόπο αναδιανομής, που με την πρόφαση των δεσμεύσεων για τα πλεονάσματα επιβάλλεται μια ληστρική επιδρομή στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης.

Τα ρέστα παροχές

Η κυβέρνηση δηλαδή, με ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, θα δημιουργεί ετησίως επιπλέον πλεονάσματα ύψους μέχρι και 3,6 δισ. ευρώ για να «μοιράσει» στο τέλος τη διαφορά σε «παροχές» κατά το 25% αρχικά και κατά 50% μετά το 2020. Και όταν αυτή η κυβέρνηση αναφέρεται σε «παροχές», όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα. Το ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι πως τα εν λόγω πλεονάσματα ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς είδαμε με δέος τι συνέβη με τα πλεονάσματα του 2016 και του 2017, όταν η υπερφορολόγηση, οι κατασχέσεις και τα φέσια προς τους προμηθευτές του Δημοσίου εκτόξευσαν τα νούμερα πολύ πιο πάνω από τους στόχους στους οποίους είχε δεσμευθεί η χώρα.

Η εξαπάτηση του ελληνικού λαού από το νέο αυτό κύμα ληστρικής φορολόγησης ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο, αφού το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά ανατράπηκε από τον Σύριζα επειδή στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη προβλέπονταν για δυο χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5%. Οι Τσίπρας και Τσακαλώτος ανακοινώνουν τώρα πλεονάσματα μεγαλύτερα και από το e-mail Χαρδούβελη, κατακρεουργώντας παράλληλα και τις συντάξεις κατά τουλάχιστον 1,8 δισ., τη στιγμή που η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν για περικοπές μόνο στις επικουρικές συντάξεις κατά το πολύ 8%!

Και οι επόμενοι;

Και το ζήτημα πλέον που τίθεται είναι, μπορεί μια άλλη κυβέρνηση να ανατρέψει αυτό το εγκληματικό σχέδιο κοινωνικής μηχανικής; Η απάντηση εμπεριέχει πολλά ερωτηματικά. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει μεν διαμηνύσει επίσημα πως σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξει τον επαναπροσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, οι πληροφορίες όμως που μας έρχονται από το μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους αναφέρουν ότι στη νέα συμφωνία θα υπάρχει ρήτρα που θα προβλέπει την ακύρωση της ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση μη τήρησης από την Ελλάδα των στόχων του 3,5%.

Ενώ είναι γνωστή θέση των θεσμών πως η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και για λόγους δημοκρατικής τάξης, εν τούτοις αυτό το σχέδιο μεσοπρόθεσμης ληστείας το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης υπονομεύει τη χώρα και είναι εθνική ανάγκη να ανατραπεί το συντομότερο δυνατόν από μια καινούργια κυβέρνηση.