Μα ούτε στην αυλή;

Μα ούτε στην αυλή;

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Στις πρωθυπουργικές υπηρεσίες στο Μαξίμου ή στου Σταθάτου, ουδείς διανοείται ν' ανάψει τσιγάρο ούτε καν έξω στο μπαλκόνι. Αν τον δει ο Κυριάκος θα τον διώξει, ακόμα κι αν τον θεωρεί τον πολυτιμότερο συνεργάτη του. Θυμίζει την αντικαπνίστρια βασίλισσα Βικτωρία της Βρετανίας που κάποτε τσάκωσε έναν πρωθυπουργό της χωμένο ολόκληρο μέσα σ' ένα απ' τα πελώρια τζάκια του Μπάκιγχαμ για να καπνίσει το πούρο του δίχως να τον πάρει χαμπάρι η γριά.

Εντάξει, ο Κυριάκος δεσμεύτηκε προεκλογικά να κόψει το κάπνισμα απ' τους Έλληνες. Δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει το παραμικρό. Είναι άλλωστε ευεργετικό για την υγεία μας, ποιος έχει αμφιβολία; Εδώ βλέπουμε τον Ερντογάν να κόβει πρόστιμα σε Τούρκους οδηγούς που τους τσάκωσε η κάμερα της τροχαίας του με τσιγάρο στο τιμόνι, εμείς θα μείνουμε η εξαίρεση; Το καταλαβαίνω.

Αλλά βρε παιδιά, ούτε στην αυλή του μαγαζιού; Θα θεωρείται κλειστός χώρος ακόμα κι αυτός που έχει μετακινούμενα τζάμια ή νάιλον γύρω-γύρω (που ανοίγουν το καλοκαίρι) ή αυτός που έχει μετακινούμενη οροφή; Αυτά διαβάζω στον καινούριο αντικαπνιστικό νόμο που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση και έρχεται πάραυτα στην Βουλή. Μήπως -λέω τώρα- το παρακάνουμε; Στο τέλος θ' ανάβουμε τσιγάρο στην προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά και θα μας κόβει πρόστιμο το λιμενικό.

Το 'χα ζήσει στην Ταϋλάνδη όταν πήγα να καπνίσω σε παγκάκι πάρκου μεγαλύτερου απ' τον Εθνικό μας κήπο και ο αστυνομικός κόντεψε να μου βάλει χειροπέδες. Ήταν no smoking park κι εγώ δεν το 'ξερα. Γύρω από το πάρκο βέβαια εκπορνεύονταν ίσα με 5000 ανήλικες και ανήλικοι, όμως ο νόμος για τσιγάρο εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα. Δεν κάνω σύγκριση, μην παρεξηγηθώ, απλώς με χαλάει η υπερβολή.

Μαθαίνω επίσης ότι ο Χρυσοχοΐδης πήρε σε κείνη την σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου αυστηρές εντολές να κινητοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του μόλις ψηφιστεί ο νόμος. Άλλο που δεν θέλει κι αυτός για να δείξει την αποτελεσματικότητα του. Πογκρόμ θα γίνει στα μαγαζιά το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται ένα σοκ, θα πείτε, αλλιώς ο νόμος θα ατονήσει σαν όλους τους προηγούμενους. Σωστό κι αυτό. Τι να πω. Ομολογώ πως ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα υπάρξει πρωθυπουργός που θα με περικυκλώσει τόσο πολύ και με τόσο άγριες διαθέσεις, που θα με εξαναγκάσει να το κόψω το ρημάδι…