Μα, έτσι γίνονται αυτά;

Πριν από λίγες ημέρες, στην πόλη Αλμέλο, στην Ολλανδία, μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ένα χώρο διανομής τροφίμων, ο οποίος χρηματοδοτούνταν, μερικώς, από τον Μπιλ Γκέιτς. Αν και οι ολλανδικές αρχές δεν έχουν κάνει γνωστές της αιτίες της πυρκαγιάς, δημοσιεύματα στον ολλανδικό Τύπο τη συνδέουν με τις αντιδράσεις των αγροτών στους περιορισμούς που προτίθεται να επιβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να ενθαρρύνει τη μετάβαση στη βιώσιμη κτηνοτροφία.

Το χώρο διανομής τον χρησιμοποιούσε η startup Picnic την οποία στηρίζει το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, με μια επένδυση της τάξεως των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Ίδρυμα Γκέιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ και στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων που τα ερχόμενα χρόνια θα μεταμορφώσουν τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία με την υιοθέτηση «βιώσιμων πρακτικών». Προσφάτως ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να προχωρήσουν στην παραγωγή 100% συνθετικού βοδινού κρέατος και για τον σκοπό αυτό επένδυε 100 εκατομμύρια ευρώ σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή.

Η Ολλανδία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς προϊόντων κτηνοτροφίας αλλά πρόσφατα έλαβε τελεσίγραφο από την Κομισιόν να μειώσει δραματικά τις εκπομπές αερίων νιτρικής αμμωνίας μέχρι το 2030 γι' αυτό και επέβαλε πλήθος περιορισμών στους παραγωγούς ώστε να επιταχύνει τη μετάβαση στη βιώσιμη Κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι αυτό θα τους καταστρέψει και κάποιοι θα πρέπει να κλείσουν εντελώς τις φάρμες τους. Γι' αυτό και οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι μια από τις αιτίες της εξέγερσης των πολιτών στη Σρι Λάνκα είναι η βίαιη μετάβαση στη βιώσιμη κτηνοτροφία που προκάλεσε ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα γιατί η Ολλανδία, ούσα μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, είναι καλύτερο παράδειγμα για το σχόλιο που θέλουμε να κάνουμε. 

Αλήθεια, στο σύγχρονο, δυτικό κόσμο, έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές; Μια ωραία πρωία οι κυβερνήσεις αποφασίζουν να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν τη μετάβαση από ένα καθιερωμένο τρόπο παραγωγής σε έναν άλλο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς; 

Φυσικά έχουν δοθεί υποσχέσεις για μεγάλες επιδοτήσεις στους αγρότες προκειμένου να υιοθετήσουν τα νέα πρωτόκολλα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα τους ζητάνε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αλλάξουν πρακτικές δεκαετιών. Κατά τα λοιπά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για την άνοδο του λαϊκισμού και βλέπουν με ανησυχία το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων τύπου «Κίτρινα Γιλέκα» αλλά αντί να τις προλάβουν μάλλον τις προκαλούν.

Και στην Ελλάδα έχουμε να αφηγηθούμε μια ανάλογη ιστορία: Πρόκειται για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας. Πρόσχημα ήταν η Πράσινη Μετάβαση, όμως στην πραγματικότητα το σχέδιο επιβλήθηκε για να διασωθεί η ΔΕΗ. Αν βέβαια υποθέσουμε ότι υπήρχε κάποιο σχέδιο.

Το γιατί οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας δεν εξεγέρθηκαν είναι άλλη συζήτηση. Εν πολλοίς οφείλεται στην υπευθυνότητα που επέδειξαν οι επιχειρήσεις της περιοχής, μια υπευθυνότητα που η κυβέρνηση ουδέποτε αναγνώρισε.

Όμως οι επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα με τον πιο δραματικό τρόπο, γιατί από το 2019, μόνοι αυτοί μίλαγαν για το ενδεχόμενο κρίσης στην Ουκρανία και τις συνέπειες που θα είχε αυτή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Τώρα, τρέχουμε να σκάβουμε για λιγνίτη. Έστω και τώρα τα λάθη που έγιναν στο σχέδιο της Ενεργειακής Μετάβασης μπορούν να διορθωθούν. Βασικώς τώρα ας εκπονήσουμε ένα κανονικό σχέδιο.