Λάτσης – «Άλλοι» 1-0

Λάτσης – «Άλλοι» 1-0

Ο Όμιλος Λάτση επενδύει στην προοπτική της χώρας 650 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα άλλοι Έλληνες (;) επιχειρηματίες δολοπλοκούν για να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Είναι δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα της ανάπτυξης και η Ελλάδα της διαπλοκής. Αυτοί που βάζουν λεφτά από την τσέπη τους και εκείνοι που έχουν συνηθίσει μόνο να παίρνουν και μάλιστα από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Το έργο του Ελληνικού είναι μία κομβική επένδυση. Πρώτοι θα επενδύσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και στη συνέχεια οι ξένοι. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων και την έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Αν ο Σπύρος Λάτσης και ο Πάνος Γερμανός δεν αποφάσιζαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, το έργο δεν επρόκειτο να προχωρήσει και στο μέλλον θα μιλάγαμε για μια ακόμη μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Κι η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν πολλοί και πολύ για να φύγουν από την Ελλάδα οι τελευταίοι των… Μοϊκανών.

Η διαπλοκή έπαιξε τα ρέστα της και επικέντρωσε όλες τις προσπάθειές της σε τρεις μάχες: Στην επένδυση του Ελληνικού, της Χαλκιδικής και στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Οι ολιγάρχες θέλησαν να έχουν λόγο για τα πάντα, όπως έκαναν πάντα. Και φυσικά χωρίς να έχουν έξοδα, παρά μόνο έσοδα! Το θέμα είναι ότι βρήκαν έναν καλό σύμμαχο, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έτυχε, πέτυχε! Αυτοί άνοιξαν άνευ όρων τις πόρτες του ΣΕΒ στον κ. Τσίπρα. Αυτοί επένδυσαν ποικιλοτρόπως στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτοί έπαιξαν ανερυθρίαστα το σενάριο της δραχμής. Αυτοί θέλησαν να ελέγξουν απόλυτα το πολιτικό και επιχειρηματικό παιγνίδι στη χώρα.

Η Ελλάδα του μόχθου, της επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα της κοινής λογικής κέρδισε χτες μία μάχη. Όχι όμως τον πόλεμο. Η Ελλάδα των ολιγαρχών ανασυντάσσεται. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες μια ομηρικής μάχης συμφερόντων, η οποία θα έχει αντίκτυπο και στις πολιτικές εξελίξεις. Ο χώρος της ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης θα είναι οι προνομιακοί χώροι των μαχών. Οι προεδρικές εκλογές, ο εκλογικός νόμος και τα συλλαλητήρια στους δρόμους θα είναι το χέρι βοηθείας του κρατισμού στη διαπλοκή και με αντικειμενικό στόχο να ανατραπεί η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]