Κύπρος: Οι αρνητές του κορονοϊού και ο νέος εποικισμός με μετανάστες

Κύπρος: Οι αρνητές του κορονοϊού και ο νέος εποικισμός με μετανάστες

Μιλούν για «κυβέρνηση στον νότο», διαδηλώνουν κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, προσπαθούν να ξηλώσουν τον φράκτη στον Αστρομερίτη, καλωσορίζουν τους μετανάστες που η Τουρκία προωθεί μέσω Κατεχομένων, δεν έχουν ποτέ διαδηλώσει για την τουρκική Κατοχή, έχουν προκαλέσει την οργή όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ.

Είναι οι λεγόμενοι «ωσδαμέδες», τα μέλη της πολιτικής πλατφόρμας «ΩΣ ΔΑΜΕ» (ανορθόγραφα «ως εδώ»), ακροαριστερής κυπριακής οργάνωσης που ήδη έχει διοργανώσει τρεις συγκεντρώσεις από την αρχή του χρόνου, με τελευταία αυτή της 27ης Μαρτίου. Αυτή τη φορά προκαλώντας με την ανακοίνωσή τους μεγάλες αντιδράσεις στη μεγαλόνησο.

Δυο μέρες νωρίτερα, απευθύνοντας το κάλεσμά τους, είχαν προχωρήσει στην ακόλουθη ανάρτηση:

«Η κυβέρνηση στον νότο εργαλειοποίησε άμεσα την πανδημία για να βάλει την Κύπρο σε πορεία οριστικής διχοτόμησης. Πριν καν καταγραφεί κρούσμα κορονοϊού στην Κύπρο, η πρώτη της κίνηση ήταν το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων. Η άμεση αντίδραση του επαναπροσεγγιστικού κινήματος και η διάνοιξη του οδοφράγματος Λήδρας/Lokmaci στις 29 του περασμένου Φλεβάρη, αντιμετωπίστηκε με μια χυδαία εκστρατεία στοχοποίησης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η άφιξη του κορονοϊού μέσω αεροδρομίων σε νότο και βορρά έδωσε στους διχοτομιστές ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής την ευκαιρία που έψαχναν για να κλείσουν οριστικά όλα τα οδοφράγματα και να σταματήσουν την καθημερινή συνύπαρξη των ανθρώπων της Κύπρου. ΩΣ ΔΑΜΕ με τες διχαστικές πολιτικές. Απαιτούμε άμεση διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων, αφαίρεση του φράκτη Νουρή στον Αστρομερίτη και επιστροφή σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα!»

Η αντίδραση ήλθε αμέσως από όλα τα κόμματα – εκτός από το ΑΚΕΛ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μίλησε για επίθεση στη Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως το ΑΚΕΛ (το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου) δεν αντιδρά διότι, όπως αναφέρει, «δεν θέλει να το χαρακτηρίσουν συστημικό κόμμα, δεν θέλει να χάσει κάποιους που πιθανόν να το ψηφίσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΔΕΚ, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που στην δική του ανακοίνωση ανέφερε πως «το πλέον λυπηρό είναι που η εν λόγω ομάδα φαίνεται να έχει άμεση διασύνδεση με το κοινοβουλευτικό κόμμα ΑΚΕΛ», υπογραμμίζοντας ότι «μέσα από τέτοιες δηλώσεις νομιμοποιούν την διχοτόμηση και αναγνωρίζουν το κατοχικό καθεστώς».

«Την Κύπρο δεν την κρατά χωρισμένη η πανδημία αλλά ο τουρκικός στρατός», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, υπενθυμίζοντας πως το ΑΚΕΛ είχε συμπορευτεί σε πορείες και εκδηλώσεις με τους Ως Δαμέ».

Από την πλευρά τους, οι «Ως Δαμέ», έπαιξαν με τις λέξεις. Στην απάντησή τους είπαν πως αναφέρθηκαν σε «κυβέρνηση στον νότο» και όχι σε «κυβέρνηση του νότου». Και κατηγόρησαν όλους τους υπόλοιπους, καταφεύγοντας στα γνωστά επιχειρήματα περί διαπλοκής.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Μαρτίου, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Λευκωσίας, με την πορεία να ξεκινά από το υπουργείο των Εσωτερικών και να καταλήγει στο προεδρικό μέγαρο – αφού προηγουμένως είχε απαγγελθεί ποίημα υπό τον τίτλο «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

Με συνθήματα υπέρ των διαδηλώσεων και κατά της «αστυνομικής βίας»

Ζήτησαν, όπως και τις προηγούμενες φορές, τον τερματισμό της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, την αφαίρεση του συρματοπλέγματος από τη Νεκρή Ζώνη στον Αστρομερίτη και την επαναλειτουργία όλων των σημείων διέλευσης καθώς και «την στήριξη εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων, μεταναστριών και αιτούντων άσυλο που πλήττονται από την πανδημία».

«Στους δρόμους ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, την αστυνομική καταστολή, την κυβερνητική διαφθορά, τις αυτονομιστικές και ρατσιστικές πολιτικές», αναφέρουν στα προσκλητήριά τους. Την προηγούμενη φορά, στις 20 Φεβρουαρίου, είχαν διαδηλώσει στα νότια της Λευκωσίας. Και την αμέσως προηγούμενη, στις 13 Φεβρουαρίου, είχαν πρωτοστατήσει σε επεισόδια.

Τα ελληνικά πανό εναλλάσσονται με αυτά όπου τα συνθήματα είναι γραμμένα στα τουρκικά και τα «αιτήματά» τους κάτι μας θυμίζουν, κάτι μας θυμίζουν:

«Επενδύσεις στη δημόσια υγεία, όχι στον αστυνομικό και στρατιωτικό εξοπλισμό

Μέτρα έκτακτης ανάγκης για εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες και αιτούντες άσυλο που πλήττονται από την πανδημία

Τέλος στη διαχείριση της πανδημίας με όρους καταστολής, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων

Τέλος στην απαγόρευση διαδηλώσεων

Τερματισμός του κατασταλτικού κανόνα στην πανδημία και άρση αμέσως των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, έξοδος με μήνυμα και απαγόρευση δημόσιων συναντήσεων και διαδηλώσεων

Αφαίρεση συρματοπλέγματος στον Αστρομερίτη και άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης με την απαραίτητη αποχέτευση

Τερματισμός της λεηλασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τέλος στον πόλεμο εναντίον του πολιτισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Άμεση απόσυρση του θανάσιμου όπλου TOMA από τους δρόμους

Τέλος στην αστυνομική βία και άμεση απόσυρση της φονικής αύρας νερού με την ευφάνταστη ονομασία Αίαντας από τους δρόμους μας».

Με λίγα λόγια, ζητούν να επιτραπεί στην Τουρκία να εξαπλώσει την εποικιστική της πολιτική – και μάλιστα με μεταφερόμενους από την Τουρκία μετανάστες – και στην ελεύθερη Κύπρο.

Και κάνουν ό,τι μπορούν για την διάδοση του κορωνοϊού!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και ο δήθεν τοπικιστικός χαρακτήρας που θέλουν να δώσουν στις δράσεις τους, χρησιμοποιώντας τη ντοπιολαλιά:

«Μέσα που τες διαδηλώσεις του ως δαμέ εκφράζουνται οι πολλές τζιαι πολύμορφες πτυχές ενός κοινού αγώνα. Σσιαιρούμαστε ιδιαίτερα με τη δημιουργικότητα τζιαι τες πρωτοβουλίες που θωρούμε να αναπτύσσουνται, αλλά τζιαι με τα περιεχόμενα που πλαισιώνουν τζιαι συμπληρώνουν το παζλ της εναντίωσης στον κρατικό αυταρχισμό.

Εστιάζουμε σε μερικά ενδεικτικά στιγμιότυπα της διαδήλωσης του Σαββάτου. Η οργανωμένη, δυναμική παρουσία συντροφισσών με συνθήματα, πανό, φαντασία ενάντια στην πατριαρχία τζιαι την έμφυλη βία. Η παρουσία μεταναστριών που τες Φιλιππίνες με σημαίες τζιαι πανό, λίες μόνο μέρες μετά που έγινε γνωστό ότι εν θα υπάρξουν ποινικές διώξεις μπάτσων για τες δολοφονίες Μεταξά. Τα σκληροπυρηνικά λυκειόπαιδα που εν μας αφήναν να πάρουμε ανάσα τζιαι εσύρναν το ένα σύνθημα μετά το άλλο.

Θωρούμε το νήμα που συνδέει τους αγώνες να βρίσκει μια συλλογική, δημιουργική έκφραση στους δρόμους τζιαι στην καθημερινότητα. Θωρούμε μέσα που τους αγώνες μας για το έμφυλο, το μεταναστευτικό, την καταστολή έναν κοινό αγώνα ενάντια στην (νέα) καπιταλιστική κανονικότητα, ενάντια στον (νέο) φασισμό. Ο αγώνας συνεχίζεται...»

Το προφίλ των οργανώσεων

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Σημερινή», αν και οι «Ως Δαμέ» προσπαθούν να εμφανιστούν ως ανεξάρτητο κίνημα, «σε πολλές περιπτώσεις επίσημες οργανώσεις του ΑΚΕΛ συμμετείχαν ή έχουν κατά το παρελθόν συνεργαστεί με τους συνδιοργανωτές σε διάφορες δράσεις ή οι ομάδες των διοργανωτών στηρίζουν τις εκδηλώσεις του κόμματος».

Μάλιστα, το ΑΚΕΛ είχε στηρίξει ανοικτά την εκδήλωση της 20ής Φεβρουαρίου.

Η «Σημερινή» σκιαγράφησε την κίνηση μέσα από τις ίδιες τους τις ανακοινώσεις μέσω των ιστοσελίδων τους.

Όπως αναφέρουν «θεωρούμε εαυτές και εαυτούς ως κομμάτι του ευρύτερου κινήματος ρήξης με το υπάρχον μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας».

Επίσης, «ως ελευθεριακό κίνημα πρέπει να απαλλαγούμε από αστικές-φιλελεύθερες νοοτροπίες και επιρροές που αφαιρούν από τη σύγκρουση τον ταξικό της χαρακτήρα και μειώνουν την αντισυστημική πάλη σε μια απλή διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων χωρίς ουτοπικό οραματισμό».

Και βέβαια, «είναι σημαντικό η ηγεμονία του εθνικισμού να σπάσει. Θα είμαστε ενεργά παρούσες και παρόντες σε κάθε προσπάθεια αποκαθήλωσής του», αναφέρουν.

Στην πλατφόρμα μετέχει η «Συσπείρωση Ατάκτων» και σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας, στις εκδηλώσεις τους ως ομιλητές εμφανίζονται στελέχη και δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με μέσα που εκφράζουν ή συνεργάζονται με το ΑΚΕΛ, όπως η εφημερίδα «Χαραυγή».

Όπως αναφέρει η «Σημερινή», «τη στιγμή που η Κύπρος είναι υπό κατοχή και η Τουρκία συνεχίζει την βίαιη επεκτατική της πολιτική και τους πολέμους, η Συσπείρωση Ατάκτων καλεί σε μείωση των αμυντικών δαπανών».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Συσπείρωση Ατάκτων παρουσιάζει αρνητικά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κατοχής και μνήμης των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τους οποίους δολοφόνησαν με αστυνομική και στρατιωτική βία Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι το 1996, μαζί με ακροδεξιούς φασίστες Γκρίζους Λύκους», ενώ «τάσσονται υπέρ της άφιξης περισσότερων μεταναστών και προσφύγων, οι πλείστοι μεταφέρονται από Τούρκους δουλέμπορους στα κατεχόμενα και μετά στις ελεύθερες περιοχές».

Οι Ως Δαμέ έχουν κατά καιρούς συμπορευτεί με οργανώσεις όπως το Γρανάζι, η ΚΙΣΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου, ενώ μια από τις πιο δραστήριες ομάδες πίσω από τις διαδηλώσεις είναι η «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία». Με κύριο στόχο την επιβολή ομοσπονδίας στην Κύπρο, καθώς δεν παρουσιάζουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως «οδυνηρό συμβιβασμό» όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

«Μόνο αν δοθεί δημόσια μάχη ενάντια στους εθνικιστές, στην εκκλησία, στις νομικίστικες αναλύσεις των διανοουμένων του απορριπτικού μετώπου, θα υπάρξει έδαφος πάνω στο οποίο να μπορεί να οικοδομηθεί ένα πνεύμα ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοκατανόησης», αναφέρουν.

Παράλληλα, έχουν επιτεθεί στον αντικατοχικό τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις και κινδυνέψει από Τούρκους ακραίους, αλλά αρνήθηκε να κατέβει ως υποψήφιος με το ΑΚΕΛ.

Από εκεί και πέρα, σε αυτό το συνονθύλευμα βρίσκεις τα πάντα:

Η «Αυλή» που τάσσεται κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ ένα από τα πανό τους δείχνει περιστέρι να αφοδεύει στην ελληνική και την τουρκική σημαία!

Το «Αερικό στα βουνά του Τροόδους» με περιβαλλοντική δράση, που όμως τα μέλη του έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις των αρνητών του κορωνοϊού και τάχθηκαν κατά του κλεισίματος των οδοφραγμάτων για αναχαίτηση του ιού.

Η «Σπιριθκιά» με σύνθημα «ούτε γκάζια, ούτε συμμαχίες με τους ιμπεριαλιστές, κοινοί αγώνες ντόπιων – μεταναστών», «κάτω η αστυνομοκρατική διαχείριση», ζητώντας «συλλογικούς αγώνες ενάντια στα κράτη». Σε ένα από τα πανό τους αναγραφόταν «All Cops Are Bastards».

Εκεί και οι «Antifa» της Λευκωσίας, που χρησιμοποιούν το τουρκικό όνομα της κυπριακής πρωτεύουσας (Lefkosha), ενώ τάσσονται κατά της στράτευσης στην Εθνική Φρουρά, αλλά και κατά του αντικατοχικού αγώνα του κυπριακού λαού.

Σημαντικά στοιχεία – που επίσης κάτι μας θυμίζει – η στοχοποίηση των αστυνομικών και ο «αιώνιος πόλεμο κατά της γριβικής νεολαίας».

Η Σημερινή καταγράφει και τις ακόλουθες οργανώσεις:

Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου

Δέφτερη Ανάγνωση

Δίκτυο Δράσης για την Στέγη και την Πόλη

Devrimci Komünist Birlik - Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα

Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις

Κίνηση Save Akamas - Save Cyprus

Νέα Διεθνιστική Αριστερά

Νεολαία Φίλων της Γης Κύπρου

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών Ειρήνη

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού Ενάντια στα Ψηλά Κτίρια

Save Solea Valley

Οι αρνητές και το ΑΚΕΛ

Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις στον συγκεκριμένο αφιέρωμα, αλλά η εφημερίδα στην απάντησή της τον περασμένο Φεβρουάριο σημείωνε ότι «παρά τις φωνές, τις απειλές, τους λεονταρισμούς και τις διαμαρτυρίες, κανένας, μα απολύτως κανένας, δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παραθέσαμε. Μετά όμως από τον ψηφιακό όχλο ήρθε και η «Χαραυγή» σήμερα, ως η πραγματική αφέντρα όλης της Αριστεράς, ακραίας και μη, να «καθαρίσει», στοχεύοντας κατά της «Σημερινής» και του προσωπικού της. Η «Σημερινή» όμως σηκώνει το γάντι, διότι δεν δέχεται μαθήματα δημοσιογραφίας, δημοκρατίας και... «ηθικού πλεονεκτήματος» από ένα έντυπο που είναι το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ».

Η εφημερίδα, απαντώντας στον ανώνυμο συντάκτη της «Χαραυγής» υπογράμμισε πως «όλα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες είναι πλήρως τεκμηριωμένα διότι προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των ίδιων των διοργανωτών».

Ο «μασκοφόρος» συντάκτης, όπως αναφέρεται από την Σημερινή, είχε γράψει πως «ουδέποτε υπήρξε βία από οποιαδήποτε έκφανση της Αριστεράς στην Κύπρο» - κι’ αυτό κάτι μας θυμίζει, έ;

Αλλά η εφημερίδα απαντά:

«Όταν πήγαν οι ίδιες οργανώσεις στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και έγιναν τα έκτροπα εκεί, με επίθεση κατά κληρωτού στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς και αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της, ήταν παρούσα κάθε «έκφανση της Αριστεράς στην Κύπρο». Και οι «Antifa Lefkosha» εκεί ήταν, και η «Unite Cyprus Now» και η «ΚΙΣΑ» και η «Αριστερή Κίνηση Θέλουμε Ομοσπονδία». Και παρόντες εκεί μεγαλοστελέχη και ευρωβουλευτές (νυν και πρώην) του ΑΚΕΛ, όπως ο Τάκης Χατζηγεωργίου και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αλλά και ο Νίκος Τριμικλινιώτης. Μάλιστα, οι «Antifa Lefkosha» έβγαλαν και αφίσα αλληλεγγύης προς τον δράστη. Απόδειξη πως Antifa και ΑΚΕΛ έχουν κοινούς στόχους, ο Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε τότε με τον Αρχηγό Αστυνομίας και ανακοίνωσε ο ίδιος πως θα αποσυρθούν οι κατηγορίες οχλαγωγίας και παράνομης συνάθροισης που απαγγέλθηκαν σε ορισμένους διαδηλωτές της οδού Λήδρας. Καλός ο εκ τους ασφαλούς βίαιος «αντιφασισμός» όταν ξέρουν πως θα τον ακολουθήσει ωμή πολιτική παρέμβαση προς την ηγεσία της «φασιστικής» Αστυνομίας.

Και ας μην μιλήσουμε για την αστυνομική βία τον Ιούλιο του 2011 της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, την οποία ορισμένοι από τους σημερινούς κατήγορους της Υπουργού Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας την δικαιολογούσαν και την υποστήριζαν».

Έκοψαν το συρματόπλεγμα

Να σημειώσουμε εδώ πως στις διαδηλώσεις της 20ής Μαρτίου, μέλη του «Ως Δαμέ», έκοψαν μέρος του συρματοπλέγματος στον Αστρομερίτη και το τοποθέτησαν γύρω από το υπουργείο των Εσωτερικών. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για το συγκεκριμένο μέτρο αποτροπής της παράνομης διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών που η Τουρκία προωθεί συστηματικά.

«Σήμερα το πρωί σύντροφοι & συντρόφισσες έκοψαν ένα κομμάτι του συρματοπλέγματος στον Αστρομερίτη, και το έφεραν στη Λευκωσία, τοποθετώντας το γύρω από μια πραγματική πηγή κινδύνων για τις ζωές και τις ελευθερίας μας: το Υπουργείο Εσωτερικών», ανέφεραν σε ανάρτησή τους. Προσθέτοντας ότι «ο κρατικός αυταρχισμός πάει χέρι-χέρι με τον ρατσισμό και τη διχοτόμηση. Το κράτος απαντάει στα κοινωνικά προβλήματα με απαγορεύσεις, με περισσότερη και πιο σκληρή αστυνόμευση, με συρματοπλέγματα και νεο-συντηρητική προπαγάνδα. Εμείς από τη μεριά μας ενισχύουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, και αντιστεκόμαστε έμπρακτα στο ρατσισμό, στη διχοτόμηση, τις απαγορεύσεις».

Μετά την διαδήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν:

«Η σημερινή μεγαλειώδης πορεία στην Λευκωσία έδειξε ακριβώς τι εννοούμε όταν φωνάζουμε Ως Δαμέ! στην κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποία έχει πλήρως απωλέσει την όποια νομιμοποίηση διέθετε και οφείλει να παραιτηθεί. Έδωσε επίσης την απάντηση στην Αστυνομία που επιχείρησε να τρομοκρατήσει τον κόσμο με διαρροές για δήθεν ταραχοποιά στοιχεία που θα έκαναν επεισόδια. Οι διοργανωτές και οι 10,000 συμμετέχοντες/χουσες ουσιαστικά έδιωξαν την Αστυνομία από τους δρόμους, οι οποίοι άνοιξαν διάπλατα για την έκφραση της κοινωνικής οργής και διατήρησαν τον απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, όπως είχαμε εξαγγείλει. Μιας οργής που πήρε σαφή πολιτική μορφή, έστειλε το έτσι κι αλλιώς αντισυνταγματικό διάταγμα απαγόρευσης συναθροίσεων στον κάλαθο των αχρήστων και βροντοφώναξε πως οι μέρες της αφθονίας τους είναι όντως μετρημένες!»

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ αρνείται κάποια σχέση με την συγκεκριμένη πλατφόρμα και απαντά πως «σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ, είναι γνωστό σε όλους ότι πάντοτε μιλά για την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ποτέ δεν χρησιμοποίησε άλλο όρο». Προσθέτει, όμως, πως «είναι, πάντως, εντυπωσιακή η υποκρισία όλων όσοι δεν καταδέχονται να κρατούν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσοι ερωτοτροπούν ή καλύπτουν όσους ερωτοτροπούν πίσω από τις πλάτες του λαού για λύση δύο κρατών, να κατηγορούν άλλους για έλλειψη πατριωτισμού».

«Θα αναλάβετε την ευθύνη»

Ωστόσο, κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στις 18 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του.

Είχε τότε γίνει γνωστό πως συζητείτο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά τις 15 Μαρτίου, αλλά ο κ. Κυπριανού, στη συνομιλία του με τον κ. Αναστασιάδη είχε διαφορετική γνώμη.

Όπως ανάφερε ο κυπριακός Τύπος ο κ. Κυπριανού ζήτησε επίσπευση της χαλάρωσης, λέγοντας πως «δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τις 15 του Μάρτη».

Όπως είπε «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα εστιατόρια δεν μπορούν να λειτουργούν με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης». Προσθέτοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει αν δημιουργεί προβλήματα στο δικαίωμα της ελεύθερη έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι» - κι’ αυτό κάτι μας θυμίζει, έτσι;

Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές στον Τύπο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε:

«Αφού στηρίζετε τις διαδηλώσεις, θέλω να αναλάβετε και την ευθύνη αν αυξηθούν τα κρούσματα»…

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Θέατρο του παραλόγου

Αντίθετα, με εγκύκλιο που διαβάστηκε στις 7 Μαρτίου στους ναούς, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κάλεσε τον λαό να προσευχηθεί για δύο μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, την πανδημία αλλά και το εθνικό πρόβλημα.

Όπως ανέφερε, «αν δεν προσέξουμε την πορεία του, θα οδηγηθούμε στον ορατό κίνδυνο του φυσικού μας εθνικού αφανισμού», καθώς «την τελευταία περίοδο η Τουρκία δείχνει απροκάλυπτα τις προθέσεις της, ότι επιθυμεί να νομιμοποιήσει την κατάσταση αυτή και επιπρόσθετα να λαφυραγωγήσει και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, το φυσικό αέριο, προβάλλοντας απαράδεκτες αξιώσεις, όπως αντίστοιχα πράττει και στο Αιγαίο εναντίον της εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδας».

Παράλληλα, υπογράμμισε «την βαριά ιστορική ευθύνη να φανούμε άξιοι συνεχιστές των προηγούμενων γενεών που με θυσίες και εκατόμβες αιμάτων μας παρέδωσαν την Κύπρο Ελληνική και Χριστιανική».

Όσον αφορά στις διαδηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή διαδραματίζεται ένα θέατρο του παραλόγου. Διοργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων πρόληψης μετάδοσης του ιού και στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου με αποτέλεσμα το διχασμό του λαού, εντούτοις για τα όσα διαδραματίζονται μπροστά και πίσω από τις πολιτικές σκηνές των εμπόρων των Εθνών, καμία διαμαρτυρία δεν έγινε από μέρους του λαού μας».

«Δεν έγινε καμία διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης κατά της Κύπρου», ανέφερε στην εγκύκλιό του. «Δεν έγινε καμία διαμαρτυρία για τις απειλές και τις ύβρεις που εκτοξεύει ασταμάτητα ο υβριστής και καταστροφέας των Χριστιανικών μας εκκλησιών και μνημείων με στόχο την τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν έγινε καμία διαμαρτυρία για τις επιδιώξεις της κατά συρροήν εγκληματούσας Τουρκίας, με την εισβολή, τον εποικισμό, τη δολοφονία των αγνοουμένων, την καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων του λαού μας, των θρησκευτικών, της περιουσίας κ.λπ. Δεν έγινε καμία διαδήλωση αλλ’ απλώς μία υποτονική διαμαρτυρία για τα όσα ο απαράδεκτος νεοσουλτάνος είπε και έκανε στην Αμμόχωστο, παραβαίνοντας όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου».

Ο νέος εποικισμός μέσω του μεταναστευτικού

Σημειώστε ότι οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια, από το 2017 και παλαιότερα, μεταφέρουν με βάρκες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί. Ένα από τα σημεία διέλευσης είναι το μικτό χωριό Πύλα στην «νεκρή ζώνη» της επαρχίας Λάρνακας , όπου ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει από καιρό. Ήδη τον Μάρτιο του 2017, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, σε εκδήλωση για την παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Aware εναντίον του ρατσισμού, είχε παρουσιάσει τα στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά ήδη τότε οι μετανάστες αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Ο αριθμός τους ήδη τότε ανερχόταν σε 160 χιλιάδες άτομα.

Πρόσφατα, στις 18 Φεβρουαρίου, σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών αναφερόταν ότι «η Κύπρος, εξαιτίας και των ιδιαιτεροτήτων της ως ημικατεχόμενο κράτος με νησιωτικό χαρακτήρα, αποτελεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατ' αναλογία πληθυσμού. Το ποσοστό των αιτούντων ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας ανέρχεται στο 4% του πληθυσμού, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, αφού το αντίστοιχο στα υπόλοιπα κ-μ κυμαίνεται στο 1%».

Υπογραμμιζόταν επίσης ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ροών μεταναστών έχει προέλευση την Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει κανένα συμφωνηθέν πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης έναντι της Κύπρου και με τη στάση της έχει δημιουργήσει, αντί να αποτρέψει, νέα μεταναστευτική οδό στην Ανατολική Μεσόγειο που επιβαρύνει την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να υπόκειται σε υπέρμετρο άχθος το οποίο ουσιαστικά θέτει υπό δοκιμασία το εθνικό σύστημα ασύλου».

Στις 10 Μαρτίου – και αφού ενημερώθηκε η ΕΕ – η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην τοποθέτηση συρματοπλέγματος 11 χλμ στην περιοχή Αστρομερίτης, προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αντέδρασε αμέσως αναφέροντας ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης να στήσει φράχτη 11 χιλιομέτρων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα, αν και δεν εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο ωστόσο στέλνει επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα», παραπέμποντας σε κίνδυνο οριοθέτησης συνόρου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είχε δηλώσει:

«Ενώ το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι το Μεταναστευτικό συνιστά πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως η επιτήρηση της πράσινης γραμμής είναι αναγκαία, εντούτοις επιτίθεται για ακόμη μια φορά εναντίον της Κυβέρνησης για την απόφαση που έχει λάβει ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής 866/2004, και για τη συγκεκριμένη ενέργεια έχουν ενημερωθεί τόσο τα ΗΕ όσο και η ΕΕ, αλλά και οι τοπικές Αρχές των περιοχών, στις οποίες τοποθετείται το συρματόπλεγμα».

Και κατέληγε:

«Ας παύσει, λοιπόν, το ΑΚΕΛ να βλέπει παντού συνωμοσίες και ενέργειες που οδηγούν στη διχοτόμηση της πατρίδας μας και ας αναλογιστεί τους κινδύνους που δημιουργούνται στην ασφάλεια του τόπου, αλλά και για την αλλαγή της δημογραφίας και του κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας».

Μέσα σε όλα αυτά, έκαναν την εμφάνισή τους και οι «ωσδαμέδες», που θέλουν το νησί ξέφραγο αμπέλι, οργανώνοντας συνέχεια διαδηλώσεις φορώντας αυτή τη φορά τη μάσκα των αρνητών του κορωνοϊού…

Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος