Κυριάκο, όλοι δουλεύουν για σένα

Κυριάκο, όλοι δουλεύουν για σένα

Του Σάκη Μουμτζή

Τυχερό αυτό το παιδί. Εχθροί και φίλοι έχουν βαλθεί να του δώσουν την αυτοδυναμία στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Κάνουν ό,τι μπορούν γι΄αυτό. Και καλά οι φίλοι.

Αλλά οι εχθροί; Είναι δυνατόν ο Αλέξης στην αρχή, η Φώφη στην συνέχεια να δουλεύουν για τον Κυριάκο;

Για τον Α.Τσίπρα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Εκανε, επί τρία χρόνια, καλή δουλειά για να γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Και οι κόποι του αποδίδουν.

Αλλά η κ.Γεννηματά; είναι δυνατόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές να έκανε τέτοιο δώρο στον Κυριάκο; Αναφέρομαι βέβαια στην ρήξη που είχε με τον Β.Βενιζέλο και τα όσα επακολούθησαν.

Το πρώτο μάθημα το πήρε η κ.Γεννηματά στις περιφερειακές εκλογές στην Δ.Ελλάδα, όπου ο κοινός υποψήφιος ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε πανηγυρικά από τον νεοδημοκράτη υποψήφιο, παρά την κινητοποίηση τόσο της ίδιας της κ.Γεννηματά όσο και του ιδίου του Γ.Α.Παπανδρέου.

Μια σημαντική λεπτομέρεια ενδεικτική του τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Οσα στελέχη του ΚΙΝΑΛ αντιδρούσαν στην συμπόρευση με τους υβριστές τους, προερχόμενα κυρίως από το βενιζελικό στρατόπεδο, συγκρότησαν άλλο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και στον δεύτερο γύρο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του νεοδημοκράτη, απέτρεψαν την νίκη του εκλεκτού της κ.Γεννηματά και του Α.Τσίπρα.

Αυτό έγινε ενώ η έκταση της ρήξης Γεννηματά-Βενιζέλου δεν είχε πλήρως συνειδητοποιηθεί.

Το μήνυμα είναι σαφές. Ένα 30-35% του ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον, δεν δέχεται εν λευκώ τις επιλογές της ηγεσίας του και, το κυριότερο, φαίνεται πως στοιχίζεται πίσω από τον Β.Βενιζέλο.

Αν αυτό εκφραστεί και στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, τότε το ΚΙΝΑΛ θα φλερτάρει με ένα ποσοστό 5% περίπου. Και πού θα πάνε οι υπόλοιποι;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας δούμε τα πολιτικά χαρακτηριστικά όλων αυτών που φαίνεται πως ακολουθούν τον Β.Βενιζέλο.

Είναι βαθύτατα αντι-ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατά της απλής αναλογικής και, ως εκ τούτου, πιστεύουν πως αν η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει την αυτοδυναμία θα πρέπει να συγκυβερνήσουν για να μην μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη. Επιπροσθέτως, δεν αισθάνονται καμιά ενοχή για την συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου. Απεναντίας...

Είναι λογικό, από την στιγμή που ο Β.Βενιζέλος θα βρίσκεται όχι απλώς εκτός ΚΙΝΑΛ, αλλά και απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, όλοι οι πολιτικοί φίλοι του, απαλλαγμένοι από ενοχές και προκαταλήψεις να πράξουν το αυτονόητο.

Να ψηφίσουν απευθείας Νέα Δημοκρατία για να μην εμπλακεί η πατρίδα μας σε μια εθνική περιπέτεια. Το πολιτικό προφίλ του Κ.Μητσοτάκη τους βοηθεί σε αυτήν την επιλογή τους.

Και η κ.Γεννηματά, τι θα κάνει;

Το δυστύχημα γι΄αυτήν είναι πως θα πρέπει να ακολουθεί την πολιτική Βενιζέλου, χωρίς τον Βενιζέλο. Δηλαδή θα πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά την αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση της για να μην δίνει δικαιώματα σε όλους αυτούς που την κατηγορούν πως σχεδιάζει να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άχαρος ο ρόλος της, αλλά δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς.

Έτσι, ο Κ.Μητσοτάκης φαίνεται πως θα λάβει ένα δωράκι από την κ.Γεννηματά της τάξεως του 2-2,5%, που ίσως αποβεί καθοριστικό για τη αυτοδυναμία του.

Στις 33 ημέρες που απομένουν μπορεί να του έρθουν και άλλα δωράκια. Θα φανεί.