Κώστας Υφαντής: Να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο με την Τουρκία

Κώστας Υφαντής: Να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο με την Τουρκία

Το υπαρκτό ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει πράξη τις απειλές της στο προσφυγικό με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με το χειρότερο δυνατό σενάριο, επισημαίνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης , Κώστας Υφαντής. Μιλώντας στο Liberal, σημειώνει πως ο Τ. Ερντογάν γίνεται συνεχώς πιο θρασύς απέναντι σε μία αμήχανη Ευρώπη και δεν αποκλείει την πιθανότητα να «εκβιάσει» με την οριοθέτηση ΑΟΖ ώστε να επιδιώξει μία λύση πακέτο, σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους

«H κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από κινήσεις που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ότι αφορά τη διαδικασία του ασύλου και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κ. Υφαντής.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Κύριε Υφαντή, ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί πλέον ευθέως την Ευρώπη ότι θα απελευθερώσει ορδές προσφύγων, αν η Άγκυρα δεν λάβει επαρκή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

- Ναι, είναι γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος γίνεται συνεχώς πιο θρασύς απέναντι σε μία αμήχανη Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να σύρει τους Ευρωπαίους σε μία συζήτηση εφ'' όλης της ύλης. Αφορμή βεβαίως, για τον πανικό του Ερντογάν είναι ότι οι Ρώσοι δεν τον στηρίζουν στη ζώνη ασφαλείας του Ευφράτη, εντείνοντας την ανασφάλεια της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν θέλει η Τουρκία να πατήσει πόδι στη Συρία, δημιουργώντας έναν θύλακα εντός του εδάφους της Συρίας. Αυτό προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Οπωσδήποτε, τα θέματα που τον απασχολούν σχετίζονται με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, με το ενεργειακό και με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας. Γενικότερα, έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη ρητορική που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες την ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως την ελληνική εξωτερική πολιτική. Στόχος επίσης του Τούρκου προέδρου είναι και η κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Τουρκίας η οποία έχει ανάγκη από μία εκτόνωση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

- Ανησυχείτε για την πιθανότητα να κάνει πράξη τις απειλές;

- Aν αισθανθεί ότι εντείνεται η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, μπορεί να το κάνει. Έχουμε να κάνουμε με μία εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η οποία επιθυμεί να καταλάβει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή. Να εκβιάσει στην ενέργεια, στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και να επιδιώξει μία λύση πακέτο, σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.

- Οι Ευρωπαίοι γιατί δεν αντιδρούν;

Πρώτον, γιατί αυτή τη στιγμή βιώνουμε ένα τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεύτερον, γιατί βρισκόμαστε σε αλλαγή ηγεσίας στην Κομισιόν και τρίτον επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει στην ρητορική επιθετικότητα της Τουρκίας. Οι μόνοι που αντιδρούν και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τις απειλές του Ερντογάν είναι οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές, χωρίς ασφαλώς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ευρωπαϊκή πολιτική.

- Και η Ελλάδα; Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αθρόες εισροές των προσφύγων;

- H κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από κινήσεις που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του ασύλου και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ενίσχυση των τεχνικών μέσων για την αποτρεπτική μας δυνατότητα και ενδυνάμωση των διπλωματικών μας επαφών, ώστε να «ξυπνήσουμε» τους Ευρωπαίους για τους κινδύνους που εγκυμονούν για ολόκληρη την Ευρώπη. Να ξέρετε πάντως, ότι για να αφυπνίσουμε την αποφασιστικότητα της Ευρώπης, πρέπει πρώτα να κάνουμε σαφή και ξεκάθαρη την δική μας αποφασιστικότητα στο Αιγαίο. Χωρίς όπως να παραβλέψουμε την ανθρωπιστική μας διάθεση και ότι είμαστε πάντα ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

- Πως είδατε την ανταλλαγή δεσμεύσεων περιοχών με Navtex στα νότια του Καστελόριζου;

- Για πρώτη φορά, η Ελλάδα προχώρησε σε μία κίνηση εγρήγορσης, απαντώντας στην Navtex της Τουρκίας με δική της Navtex. Πρόκειται για μία απόδειξη αποφασιστικότητας η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, όποτε κρίνεται απαραίτητη. Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά της Τουρκίας, γίνονται την στιγμή που ο Τ. Ερντογάν δεν αρκείται πλέον να διακηρύσσει το νέο δόγμα της Τουρκίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που βάφει τουρκικό το μισό Αιγαίο και όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να το επιδεικνύει στους χάρτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν με τη Δύση μας βρίσκει στη μέση και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να ανεχθούμε τον εκβιασμό της Τουρκίας, μεταφέροντας την δική μας ανησυχία σε ευρωπαϊκή. Η Αθήνα πολύ σωστά διαχωρίζει το Αιγαίο από την Ανατολική Μεσόγειο. Και γι' αυτό χρειάζεται να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την σημασία του Καστελόριζου ώσπου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Μόνο αφελείς πιστεύουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Γι' αυτό, όταν θα έλθει αυτή η ώρα, οφείλουμε να έχουμε διατηρήσει όλα τα διπλωματικά και γεωστρατηγικά όπλα μας.

- Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ακόμα και θέμα απόκτησης και πυρηνικών όπλων...

- Εδώ είναι καθαρά θέμα εθνικής διέγερσης μεγάλων μαζών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Έτσι θέλει να δικαιολογήσει την αδυναμία της Τουρκίας να προωθήσει τους στόχους της στην Συρία, στην Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως, να ενισχύσει την επικίνδυνη ρητορική του απέναντι στη Δύση. Ο «μεγαλοϊδεατισμός» της Τουρκίας θεωρείται μέσο πολιτικής επιβίωσης του ίδιου του Ερντογάν και της εθνικής συνοχής των Τούρκων…

Φωτογραφία: ΑPImages