Κλιματική αλλαγή: Απειλή αλλά και ευκαιρία

Κλιματική αλλαγή: Απειλή αλλά και ευκαιρία

Του Κωνσταντίνου Αραβώση*

Η νέα χιλιετία βρήκε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με πολλά και εκρηκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της.

Τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης τομέων, όπως η βιομηχανία, η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός κλπ., που στηρίχθηκαν στην αλόγιστη χρήση και κατασπατάληση φυσικών πόρων και στην ανεξέλεγκτη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, σε βαθμό που ξεπερνά τις δυνατότητες προσαρμογής, αυτoκαθαρισμού και άμυνας των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με την μελέτη της επιτροπής Stern, είχε υπολογιστεί ότι το κόστος για την απαιτούμενη μείωση των παραγόμενων ρύπων του θερμοκηπίου, ανέρχεται ετησίως σε 2-4% του παγκοσμίου ΑΕΠ, όμως το κόστος της Κοινωνίας και των επιπτώσεων στον πλανήτη από το φαινόμενο, σε περίπτωση που δεν λάβουμε μέτρα αποτροπής των ρύπων, θα ήταν πολλαπλάσιο και θα ανερχόταν ως και 20% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

Τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας στην οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν οι πολιτικές και το σχέδιο εφαρμογής γι' αυτά που είχαν συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια στο Παρίσι.

Οι χώρες που είχαν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή είχαν συμφωνήσει να αναπτύξουν τις πολιτικές ως το 2020 με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή σε δύο βαθμούς Κελσίου κι αν ήταν και δυνατόν στους ενάμιση. Για να κατορθώναμε να φτάσουμε σε περιορισμό ενάμιση βαθμό θα πρέπει οι ρύποι να μειωθούν κατά 50 % ως το 2030. Φαίνεται ότι παρά τις δεσμεύσεις το αποτέλεσμα ως τώρα είναι πενιχρό.

Σύμφωνα με την μελέτη της ΜΚΟ Global Carbon Project, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά περισσότερα από 2% το 2018 και να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας.

Επειδή η κατάσταση είναι πλέον τόσο κρίσιμη έχουν ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα Πολίτες αλλά και σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, ενεργοί σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στην διάσκεψη του Κλίματος του Κατοβίτσε 414 θεσμικοί επενδυτές, που συνολικά αντιπροσωπεύουν 31 τρις. Δολάρια, συνυπόγραψαν μία Παγκόσμια Δήλωση Επενδυτών την οποία προτίθενται να διανείμουν στους Ηγέτες που συμμετέχουν στην Διάσκεψη για το Κλίμα απαιτώντας να επιταχυνθούν οι στόχοι της συμφωνίας των Παρισίων ως το 2020 και σταδιακά να καταργηθούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων με στόχο σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να μηδενιστεί η παραγωγή θερμικής ενέργειας από άνθρακα.

Επομένως φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

Η μείωση του Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Αποτυπώματος είναι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία και να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες των επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (κυρίως από την Ασία), που θα προστεθούν στην μεσαία τάξη την επόμενη δεκαετία χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του Πλανήτη.

.Η «πράσινη» οικονομία δεν είναι απειλή, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επενδύσεις, σε πεδία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Εξοικονόμηση Ενέργειας ,τα αυτοκίνητα με μειωμένες εκπομπές ρύπων (η και καθόλου), η οργανική γεωργία , η Διαχείριση Αποβλήτων με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας κλπ.

Το ερώτημα είναι, αν και η Ελλάδα θα μετέχει ενεργά στην βιωσιμότητα μέσω της «πράσινης» οικονομικής ανάπτυξης, όπως βέβαια είναι υποχρεωμένη να κάνει σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες.

Η σωστή περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και επιχειρήσεων θα πρέπει να συμβάλλει στην συνειδητοποίηση, ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία και όχι μια απειλή και ότι η ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής μπορεί να δώσει εν τέλει και στην χώρα μας ένα πολύ σημαντικό, συνολικά θετικό, αποτέλεσμα οφέλους και υπεραξίας για την οικονομία.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ και Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College, Σύμβουλος Προέδρου ΝΔ για το Περιβάλλον.