Καρναβαλικά δρώμενα

Καρναβαλικά δρώμενα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Το μόνο που χρειάστηκε για να γελοιοποιηθεί πλήρως η ψησταριά στα Διαβατά (την οποία οι διοργανωτές είχαν βαφτίσει barbecue, τρομάρα τους!) ήταν η παρουσία εκεί του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Δεν είναι απλώς ότι επί τη εμφανίσει Ψωμιάδη «σχόλασε το πανηγύρι» όσο ότι έγινε πλέον σαφές ότι επρόκειτο για κανονικό καρναβαλικό δρώμενο κι ενώ είχε σαφέστατα ρατσιστικό χαρακτήρα και με ακόμα πιο σαφή την πρόθεση να διχάσει, πνίγηκε στα χάχανα που προκάλεσε ως θέαμα.

Τα ίδια πάλι προχθές και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Την ώρα που οι τόνοι είχαν ανέβει, εμφανίστηκαν διάφοροι τύποι από τα βάθη του παρελθόντος, με τον τρόπο που εμφανίζονται τα βαμπίρ στη «Νέκυια» της Οδύσσειας, να ρουφήξουν αίμα με αντάλλαγμα να προβλέψουν το μέλλον του ήρωα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση όλων αυτή του υποψήφιου με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, Νίκου Μαρκάτου που μέσω facebook (και ανορθόγραφα) καλούσε κόσμο να ξεσηκωθεί. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν ανάλογο της εμφάνισης Ψωμιάδη στα Διαβατά. Τα ακατάσχετα γέλια εκτόνωσαν την ανησυχία και την ένταση που εύλογα είχε δημιουργηθεί.

Θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα όταν περιφερειακά γεγονότα όπως η ψησταριά στα Διαβατά και οι αψιμαχίες με τα ΜΑΤ (γιατί όσοι έχουν βρεθεί στους δρόμους γνωρίζουν ότι τα προχθεσινά γεγονότα δεν ήταν κάτι περισσότερο από μια αψιμαχία) αντιμετωπίζονται ως είναι: ως καρναβαλικά δρώμενα μιας μερίδας της κοινωνίας που αρνείται πεισματικά να ενηλικιωθεί και προσπαθεί υστερικά να τραβήξει την προσοχή των ενηλίκων.

Δεν είναι δυνατόν έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος να γεμίζουν με άρθρα και αναλύσεις γραμμένα στα σοβαρά για τα ακροαριστερά και ακροδεξιά καραγκιοζιλίκια.

Δεν είναι δυνατόν δρώμενα με πρωταγωνιστές τον Ψωμιάδη και τον Μαρκάτο να καταλαμβάνουν την κεντρική θέση του δημόσιου διαλόγου.

Δεν είναι δυνατόν η δημόσια σφαίρα να στοιχειώνει κάθε τόσο από πολιτικά βαμπίρ που μόλις μυριστούν αίμα εμφανίζονται με αξιώσεις να πρωταγωνιστήσουν στο παρόν μας ενώ το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας θυμίζουν το γραφικό παρελθόν μιας χώρας που ανέδειξε και αυτές τις κωμικές φιγούρες και οδηγήθηκε στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και πράγματι κάποιοι θέλουν να δοκιμάσουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις, την ανοχή και την αντοχή της κοινωνίας. Οι «σουβλατζήδες των Διαβατών» αύριο μπορεί να αντικατασταθούν από μια εγχώρια Κου-Κλουξ-Κλαν και οι νεογέροντες των ΕΑΑΚ και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε κουκουλοφόρους πρόθυμους να επαναλάβουν το 2008.

Όμως, ένας από τους βασικούς λόγους που η Νέα Δημοκρατία επικράτησε εκλογικά είναι γιατί έπεισε τους πολίτες ότι στην παρούσα συγκυρία οι ακρότητες και οι υστερίες είναι κενές ουσίας και νοήματος και ότι το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον και μόνο μέλημά μας να είναι το να γεμίσει πάλι το πορτοφόλι μας.

Να μάθουμε να κάνουμε διακρίσεις. Το φαιοκόκκινο μέτωπο, οι καρναβαλιστές στα Διαβατά και την ΑΣΟΕΕ, αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και διαφάνεια στην ενημέρωση από την πλευρά των αρχών. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει πρωτίστως να γελοιοποιηθούν και δευτερευόντως να αποδομηθούν ιδεολογικά ή σημειολογικά.

Μειοψηφίες που είναι για γέλια δεν πρέπει τελικά να καταφέρουν να κάνουν όλους εμάς, την πλειοψηφία, να βάλουμε τα κλάματα.