Κανείς δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος

Προφανώς και η εκάστοτε κυβέρνηση φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Όμως είναι η στάση που κρατάει η αντιπολίτευση αυτή που καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής και σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που έχουμε βρεθεί εξαιτίας του μεταναστευτικού, η αντιπολίτευση και αναφερόμαστε στους αιρετούς, από τον πρώτο, τον κ. Τσίπρα μέχρι τον τελευταίο βουλευτή, επέλεξαν να κρυφτούν και να αφήσουν στο «πόδι τους» το γνωστό όχλο στα social media και κάποιους επώνυμους influencers.

Ακόμα και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το βράδυ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είναι μνημείο ανευθυνότητας και υποκρισίας. Ανευθυνότητας, γιατί εγκαλεί την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, λες και η Ελλάδα ξεκίνησε να στέλνει καραβάνια μεταναστών στα τουρκικά σύνορα και υποκρισίας, γιατί φυσικά δεν είχε να πει μια κουβέντα για την αναστολή στο δικαίωμα υποβολής αίτησης πολιτικού ασύλου για όσους εισέρχονται στη χώρα. 

Την ίδια στιγμή, όλες τις προηγούμενες ημέρες, ο «διαδικτυακός στρατός» του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα τα δικαιώματα του ανθρώπου ούρλιαζε για το δικαίωμα στο άσυλο. Αποδείχθηκε ότι η αλληλεγγύη αφορούσε τον Ερντογάν ο οποίος εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από 4 χρόνια στην Ειδομένη.

Ο Ερντογάν βέβαια, επειδή ακριβώς δεν λογοδοτεί σε κανέναν μπορεί να φέρεται όσο ξετσίπωτα θέλει, κανείς δεν τον ελέγχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας και έχει τη θεσμική, συνταγματική υποχρέωση να πάρει θέση ως προς το αν η κυβέρνηση υπερασπίζεται αυτά τα συμφέροντα. Ούτε αυτό δεν κάνουν στη μία ανακοίνωση που εδέησαν να εκδώσουν μετά από τρεις ημέρες. Γιατί βέβαια δεν έχουν τι να πουν. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά είχαν άλλη μια ευκαιρία να εμφανιστούν στοιχειωδώς σοβαροί στο χώρο του Κέντρου που λένε ότι διεκδικούν. Οι μετριοπαθείς που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι όμως, δεν δοξάζουν κανένα που επιλέγει να κρυφτεί. Αντιθέτως, απαιτούν θέσεις, σχέδιο, άποψη, κριτική που εκφέρεται με σοβαρότητα και όχι με υστερία. 

Ο κ. Τσίπρας είχε άλλη μια χρυσή ευκαιρία  να εμφανιστεί ως πολιτικός που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αλλά την προσπέρασε. Μπορεί κανείς να μην εκπλήσσεται αλλά εμείς οφείλουμε όλα αυτά να τα καταγράφουμε ώστε  να μην ξεχαστούν, όταν μετά από λίγο καιρό θα ξαναδιαβάζουμε για τα μεγαλεπίβολα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει στο Κέντρο.