Καναλάρχες, ΚΕΚάδες και άλλα φαντάσματα

Έχουμε και λέμε: Η κυβέρνηση, με τα voucher των 600 ευρώ προς τους επιστήμονες, χαρίζει χρήμα στα ΚΕΚ. Επίσης στην αρχή της κρίσης αύξησε την ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών ΜΕΘ από 800 στα 1600 ευρώ. Έδωσε 11 εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης για διαφήμιση, ενώ επέτρεψε στους καναλάρχες να αναβάλλουν την φετινή πληρωμή της δόσης τους για τις τηλεοπτικές άδειες. Τέλος, κρατάνε τα λεφτά του μαξιλαριού και δεν τα δίνουν όλα τώρα «εμπροσθοβαρώς».

Όσο κι αν έψαξα σε φιλοσυριζαϊκά μέσα και σε επίσημες ανακοινώσεις, αυτά ήταν όλα κι όλα που βρήκα. Είναι το σύνολο των κατηγοριών που εκτοξεύει η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση αναφορικά με την κρίση του κορονοϊού. Αυτή η βεντάλια επιχειρημάτων και κατηγοριών είναι το σύνολο των αντιπολιτευτικών όπλων που έχει ο Αλέξης στην φαρέτρα του για να πολεμήσει τον Κυριάκο αυτή την πολιτικά ιδιόμορφη συγκυρία που συνταράσσει την Ελλάδα και την υφήλιο ολόκληρη.

Αν τα πάρουμε ένα-ένα, το τελικό αποτέλεσμα δεν βγαίνει και τόσο σκανδαλώδες όσο θα ήθελε να το παρουσιάσουν οι Συριζαίοι που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και φωνάζουν. Τα voucher για τους επιστήμονες είναι ένας εύσχημος (ή έξυπνος) τρόπος να πληρωθούν αυτά τα λεφτά από το ΕΣΠΑ και όχι από τον προϋπολογισμό μας. Εντάξει, υπάρχουν φωνές ότι όλη η διαδικασία είναι αναξιοπρεπής, ότι πέφτει αλληλοδούλεμα ανάμεσα στις κοινοτικές υπηρεσίες και σ’ αυτές του ελληνικού κράτους, ότι κατάρτιση στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, ότι οι επιστήμονες γίνονται συνένοχοι μιας κομπίνας και άλλα συναφή.

Σύμφωνοι, τα ακούω και τα αξιολογώ όλα αυτά, αλλά και το χρήμα δεν πέφτει από τον ουρανό. Κοντά 200 εκατομμύρια είναι αυτά, δεν είναι και τόσο τραγικό να τα γλυτώσουμε από το δημόσιο ταμείο που τροφοδοτούμε με τους φόρους μας και να τα βρούμε από κοινοτικά κονδύλια που δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Όσο για το ρουσφέτι στους ΚΕΚάδες, αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες. Και στο τέλος-τέλος, ας μην φωνάζουν τόσο οι Συριζαίοι, διότι αν υπάρξει οικονομική εύνοια οι δικοί τους άνθρωποι θα οικονομήσουν. Στα πέντε χρόνια εξουσίας τους, ρήμαξαν τους παλιούς ΚΕΚάδες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) και έφτιαξαν μια γενιά κατάδικων τους επιμορφωτών που ροκάνισαν του κόσμου τα εκατομμύρια. Η πιάτσα τα ξέρει πολύ καλά αυτά.

Οι ιδιωτικές ΜΕΘ πάλι δεν απέδωσαν ως αντιπολιτευτικός μοχλός. Φώναξαν στην αρχή και μετά το κόψανε, διότι απλούστατα έγινε τόσο καλή δουλειά από την κυβέρνηση που δεν χρειάστηκαν διόλου. Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στους κλινικάρχες. Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του ημερήσιου νοσηλίου. Τα 11 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν για την ενημέρωση του κοινού για την πανδημία μέσω διαφήμισης, μοιράστηκαν σε 500 συνολικά ιστοσελίδες, εφημερίδες πανελλαδικές και τοπικές, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Ο μέσος όρος βγαίνει κάπου 20.000 ευρώ  ανά μέσο για ένα διάστημα έξι μηνών. Έδωσε ο Κυριάκος 20.000 ή 30.000 ευρώ στον καναλάρχη και τον εξαγόρασε, σωστά;

Όσο για την φετινή δόση για τις άδειες που είναι 3,5 εκατομμύρια ανά κανάλι, δεν χαρίστηκε όπως λένε οι Συριζαίοι, αλλά αναβλήθηκε για τον επόμενο χρόνο. Κακώς, θα πείτε. Δεν έχει ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης, ο Βαρδινογιάννης, ο Αλαφούζος ή ο Κυριακού 3,5 εκατομμύρια να δώσουν φέτος; Σύμφωνοι, αλλά αν επιλεγόταν αυτό το μοντέλο ενίσχυσης, δεν θα ‘πρεπε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιά στον τζίρο τους από την πανδημία, αλλά η βοήθεια θα δινόταν αφού θα εξεταζόταν η ατομική φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη τους. Δεν έχω αντίρρηση, ξέρετε όμως πόσες άλλες επιχειρήσεις θα έμεναν εκτός ενισχύσεων; Και όχι μόνο μεγάλες, αλλά και μικρότατες.

Κοντολογίς, η χώρα με ύφεση 10% θα χάσει 20 δις και η αντιπολίτευση προσπαθεί να στήσει σκανδαλολογία με σαχλαμαρίτσες περί πλουτισμού ΚΕΚάδων και καναλαρχών. Η χώρα γλύτωσε μερικές χιλιάδες νεκρούς και ο Τσίπρας διαρρηγνύει τα ιμάτια του για το «εμπροσθοβαρώς» του μαξιλαριού του, που προήλθε από το φορολογικό μας γδάρσιμο. Να με συμπαθούν, αλλά με τέτοια όπλα στην φαρέτρα τους ούτε μαθητική γενική συνέλευση δεν θα κέρδιζαν.