Καμμενοκτονία

Καμμενοκτονία

Του Σάκη Μουμτζή

Η γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Συριζαία-Δημαρίτισσα (συνδυασμός που σκοτώνει), μίλησε τις προάλλες για «γυναικοκτονία», στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας και της γνωστής συριζαϊκής μπουρδολογίας. Ποιητική αδεία, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, mutatis mutandis, και για Καμμενοκτονία.

Έχει γίνει αντιληπτό και από τον πλέον αδαή γύρω από την πολιτική, πως η πορεία του Π. Καμμένου τον οδηγεί στην καταστροφή. Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί την χαριστική βολή. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσει πως θα είναι στρατηγός χωρίς στρατιώτες. Θα διαπιστώσει, δηλαδή, πως θα είναι πολιτικός αρχηγός χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Α. Τσίπρας θα του αποσπάσει τόσους βουλευτές, όσους του χρειάζονται για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Άλλωστε και ο ρόλος του Π. Καμμένου τελείωσε. Δεν έχει κανένα λόγο να τον κουβαλά στις πλάτες του ο Α.Τσίπρας, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Η παρουσία του χαλνά το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δε γνωστό, πως ο πρωθυπουργός το μόνο προσόν που διαθέτει είναι το «άδειασμα» των χρήσιμων ηλιθίων, όταν αυτοί εξαντλούν την χρησιμότητα τους. Δεν θέλω να γίνω κακός και να αρχίσω να λέω ονόματα.

Το ότι αυτοί επιτίθενται στην συνέχεια εναντίον του, ουδόλως ενδιαφέρει τον Α. Τσίπρα. Στην πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί και φιλίες, παρά μόνον σύμπτωση συμφερόντων και συσχετισμοί δυνάμεων. Και ο πρωθυπουργός, αφού τους αποδυνάμωσε έναν-έναν, στην συνέχεια τους πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο Π. Καμμένος βλέπει πως αυτή θα είναι και η δική του κατάληξη και θυμώνει και απειλεί με ανένδοτο. Ανένδοτος όμως χωρίς στρατό που ακολουθεί τον ηγέτη, δεν γίνεται. Και ο Π. Καμμένος έχει μόνον τον εαυτό του και κάνα δύο νοματαίους ακόμα. Μέχρις εκεί και τίποτα παραπάνω.

Βέβαια και οι βουλευτές του που θα αποστατήσουν δεν θα έχουν καλύτερη τύχη. Ο Α. Τσίπρας θα τους υποσχέθηκε θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Δεν υπολόγισαν όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην επόμενη βουλή τους μισούς βουλευτές από αυτούς που έχει σήμερα. Με απλά λόγια στους εβδομήντα βουλευτές δεν θα υπάρχει θέση γι΄αυτούς. Και δαρμένοι και στιγματισμένοι.

Δεν γνωρίζω πώς ο Π. Καμμένος φανταζόταν το τέλος της σχέσης του με τον Α. Τσίπρα. Επειδή αναμφίβολα είναι ικανός στο να επιβιώνει, θα είχε αντιληφθεί πως η κοινή πορεία τους είχε ημερομηνία λήξεως. Στο καινούργιο κεντροαριστερό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός δεν θα είχε θέση. Θα ήταν ένα βαρίδι.

Τώρα, ό,τι και να κάνει δεν πείθει. Την ευκαιρία την έχασε το καλοκαίρι, όταν δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι, το μέλλον του διαγράφεται δυσοίωνο και λόγω κάποιων νομικών εκκρεμοτήτων που έχει.

Παρεμπιπτόντως, όσοι νομίζουν πως επειδή θα εκλεγούν βουλευτές δεν θα υποστούν τις ποινικές κυρώσεις για τα πεπραγμένα τους τη περίοδο 2015-2019, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Η ασυλία τους θα αρθεί δια απλής ψηφοφορίας.

Από σήμερα αρχίζει ένας Γολγοθάς για την κυβέρνηση και για τον Π. Καμμένο. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν οι ώμοι του Α. Τσίπρα μπορούν να σηκώσουν τον σταυρό του μαρτυρίου. Δηλαδή μια κυβέρνηση μειοψηφίας, εν μέσω των αποκαλύψεων για την πολιτική συνωμοσία της Novartis.

Πιθανόν, ο Π. Καμμένος να μετατρέψει την ελεγχόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση, καθώς είναι και απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος.