Καμία γυναίκα να μην αντιμετωπίζει το δίλημμα, καριέρα ή οικογένεια

Πιθανά να περνάει στα ψιλά των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και των αναρτήσεων των ενημερωτικών ιστοσελίδων. Πιθανά να θεωρείται από πολλούς, ήσσονος σημασίας. Ωστόσο, το κυβερνητικό έργο στον τομέα της περαιτέρω ένταξης των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και της διασφάλισης ίσων επαγγελματικών ευκαιριών, είναι σημαντικότατο και ουσιαστικό.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους, έρχεται σαν συνέχεια των διατάξεων του νέου εργασιακού νόμου. Ενός νόμου, που εκσυγχρονίζει τις εργασιακές σχέσεις και εναρμονίζει τις εργασιακές συνθήκες, με τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών.

Είναι δεδομένο, ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η πλήρης ισοτιμία στην απασχόληση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ στη χώρα μας, κατά 25%. Και ασφαλώς η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, για να είναι αποδοτική και με οικονομικούς όρους, προϋποθέτει τη δημιουργία συνθηκών, για τη διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξής τους στην αγορά εργασίας και της αύξησης των αποδοχών τους.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με αυστηρή εφαρμογή των νόμων κατά των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων, τόσο για τη διασφάλιση ίσων επαγγελματικών ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσο και για την ισότιμη μεταχείρισή τους.

Σε παλαιότερο χρηματιστηριακό άρθρο είχαμε αναφερθεί σε ανάλυση του Bloomberg, στην οποία είχε καταγραφεί, ότι τα επενδυτικά funds που διοικούνται από γυναίκες, έχουν περίπου διπλάσιες αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους, από τα αντίστοιχα funds που τα διοικούν και τα διαχειρίζονται άνδρες.

Μάλιστα τα Macro Hedge Funds με επικεφαλής γυναίκες, είχαν απόδοση 41% υψηλότερη, από τα αντίστοιχα που είχαν επικεφαλής άνδρες. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί σήμερα η επικεφαλής της ARK Invest, Catherine D. Wood, που αντιμετωπίζεται ως η διάδοχος του επενδυτικού guru Warren Buffet, όσον αφορά την επιρροή της στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Σε ανάλυση της S&P Global Market Intelligence σημειώνεται, ότι οι εταιρείες οι οποίες έχουν καλύψει τις ανώτατες διευθυντικές θέσεις με γυναίκες, παρουσιάζουν μεγαλύτερη κερδοφορία και ότι οι μετοχές τους έχουν μεγαλύτερη ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο.

Σε μελέτη της McKinsey αναφέρεται, ότι οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών στη διοίκηση, πετυχαίνουν 41% μεγαλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και 56% καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 21% στις ανώτατες διοικητικές βαθμίδες.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), ακολουθώντας τον ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο, υποχρέωσε τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, να έχουν στα Διοικητικά τους Συμβούλια, επαρκή εκπροσώπηση γυναικών τουλάχιστον κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του συνόλου των μελών του Δ.Σ.

Η απόφαση της ΕΚ, με το μέτρο της ποσόστωσης 25% για τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης.

Όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα, ακόμα και μεγάλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, δεν έχουν συμμορφωθεί ούτε με το νόμο, ούτε και με τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δεν στελεχώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια τους με γυναίκες σύμφωνα με την ποσόστωση του 25%. Πέραν του γεγονότος, ότι έτσι αποστερούνται της δυνατότητας πρόσβασης σε μια μεγάλη δεξαμενή γνώσης, ταλέντου και εμπειρίας, «δίνουν το κακό παράδειγμα» σε εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς, που δεν έχουν καν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί, ένα πλαίσιο για την περαιτέρω είσοδο των γυναικών στην εργασιακή πραγματικότητα, παρέχοντας μια σειρά από διευκολύνσεις, σαν απάντηση στα διλήμματα «δουλειά ή σπίτι», «καριέρα ή οικογένεια», είναι λάθος η αφρόκρεμα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα να μην αποδεικνύει έμπρακτα, ότι όχι μόνο τηρεί τη νομοθεσία, αλλά συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο ισότιμο άνοιγμα των ευκαιριών στις γυναίκες, υπερβαίνοντας την προκαθορισμένη ελάχιστη ποσόστωση του 25%.