8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Και τώρα τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου;

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου περίμενε ότι με το που θα εμφανιζόταν στη σκηνή οι υπόλοιποι διεκδικητές του θρόνου θα έσπευδαν να εξαφανιστούν και ότι ο ίδιος θα έκανε στη συνέχεια «περίπατο», έχει ήδη «ατυχήσει». Άλλη μία λάθος εκτίμηση! Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κερδίσει, αλλά μάλλον θα πρόκειται για «πύρρειο νίκη». Οι στενοί του φίλοι βρίσκονται ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να μην γίνει ουρά του Αλέξη Τσίπρα.

Ποιοι ήταν οι πολιτικοί φίλοι του κ. Παπανδρέου; Ένας - ένας βρίσκονται εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ανίκανος να τους πείσει να επιστρέψουν. Και πρόκειται για τους ανθρώπους του προέδρου, για τους λεγόμενους «κηπουρούς». Αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να πείσει τους φίλους του, αυτούς που ευεργέτησε και ανέδειξε, την ίδια του την «οικογένεια», πως είναι δυνατόν να πείσει το εκλογικό σώμα ότι θα επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας;

Πολλοί αναλυτές βιάστηκαν να προεξοφλήσουν τη νίκη του κ. Παπανδρέου. Αλλά οι δημοσκοπήσεις άλλα δείχνουν. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι κάπου φανερά πρώτος. Ούτε καν δεύτερος. Παλεύει μαζί με τους κκ Ανδρουλάκη και Λοβέρδο. Δεν είναι αυτό που θα ονειρευότανε ως επιστροφή ένας πρίγκηπας της πολιτικής. Και το ερώτημα είναι αν ο κ. Παπανδρέου αντέχει μία ήττα στο πεδίο της μάχης ή αν θα προτιμήσει την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί για το... καλό της παράταξης.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρουν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία πιθανότητα να επανέλθει στην εξουσία αν καταφέρει να δώσει το μήνυμα της πανστρατιάς με το ΚΙΝΑΛ. Σκεφτείτε κάτι σαν «οι δυνάμεις του λαού απέναντι στους κακούς νεοφιλελεύθερους». Με τον Νίκο Ανδρουλάκη αυτό είναι ορατό, ακόμη και αν μιλάμε για τον δεύτερο γύρο. Με τον κ. Παπανδρέου θα τεθεί στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το δίλλημα «η μαζί μας ή με το απόλυτο τίποτα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντικειμενικό πρόβλημα με την εκλογή Λοβέρδου. Επειδή ακριβώς είναι ο μόνος που θα προτιμήσει να πάει με τον διάβολο και όχι με τον κ. Τσίπρα. Σε όλες τις περιπτώσεις η στάση του κ. Παπανδρέου είναι ένα από τα κλειδιά αυτού του γρίφου. Ο κ. Παπανδρέου τάραξε τα νερά με την παρουσία του και μόνο. Και ναι μεν δεν μπορεί να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ στην γη της επαγγελίας, αλλά μπορεί να αναδειχτεί σε ρυθμιστικό παράγοντα. Θα ήταν έκπληξη, πάντως, αν στήριζε σε οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε αφορμή τον Ανδρέα Λοβέρδο. Είτε μείνει, είτε αποχωρήσει, είτε κερδίσει, είτε χάσει, ο κ. Παπανδρέου θα προσεγγίσει στο τέλος την οικογένειά του. Το αίμα νερό δεν γίνεται!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]