Και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τι έκανε;

Και μόνο οι φήμες ότι στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι, κάποιες από τις γυναίκες ασκούσαν πορνεία, θα έπρεπε να είναι αρκετές για να έχουν κινητοποιήσει αρχές, οργανισμούς, οργανώσεις γυναικών και πρώτη απ’ όλους την αντιπολίτευση. Η κοινή γνώμη, κατά πως συνηθίζει, έσπευσε να χωριστεί στα δύο γνωστά στρατόπεδα που κοντράρονται στο μεταναστευτικό, στους μαύρους και τους κόκκινους, με τους μεν να καταφέρονται με απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των μεταναστριών και τους δε να εξαντλούν την «ανθρωπιστική τους ευαισθησία», όπως συνηθίζουν άλλωστε, στο να επιτεθούν στους «δεξιούς νοικοκυραίους». Λες και το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει στους «δεξιούς νοικοκυραίους»!

Κανείς δεν θορυβήθηκε, ούτε «για τα μάτια του κόσμου», από τη φήμη ότι σε ελεγχόμενη δομή μεταναστών οι γυναίκες ασκούν πορνεία.

Κανείς δεν ζήτησε να γίνει άμεσα σχετική έρευνα.

Γιατί ασκούν πορνεία; Μήπως κάποιος τις εκδίδει δια της βίας;

Γιατί ασκούν πορνεία; Επειδή τους αρέσει; Στην Ελλάδα η πορνεία μπορεί να μην είναι παράνομη αλλά ασκείται με πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Δεν αρκεί «να σου αρέσει» για να ασκήσεις πορνεία, γίνεται με προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. 

Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ένας ευάλωτος πληθυσμός, χωρίς πολιτικά δικαιώματα, μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τι θέλει και τι όχι;Και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης που έχει την ευθύνη λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής, τι έκανε; Αυτοί φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη,

Πώς αντέδρασε; 

Περιορίστηκε στο να βγάλει μια ανακοίνωση-έκθεση ιδεών για το Κρανίδι αυτό έκανε και προφανώς θεώρησε ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

Είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες του ΔΟΜ. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, εμφανίζονται άνθρωποι που φοράνε ρούχα με διακριτικά του ΔΟΜ να αφήνουν (σχεδόν να πετάνε) προμήθειες για τους τροφίμους της δομής, οι οποίοι συνωθούνται για να εξασφαλίσουν ένα πακέτο με χαρτιά υγείας, χωρίς να υπάρχει καμία τάξη, κανένα πρωτόκολλο ασφάλειας και φυσικά καμία έννοια για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών. Πάλι τα σχόλια ήταν επικριτικά για τους μετανάστες και όχι για τους υπαλλήλους του ΔΟΜ που μπροστά στις κάμερες,  φέρονται λες και έχουν αναλάβει να φυλάνε και να ταΐζουν κότες που τους πετάνε από μακριά καλαμπόκι και όχι ανθρώπους. Ντροπιαστικά πράγματα. 

Και για να επιστρέψουμε στο θέμα της πορνείας. Είναι δυνατόν να συζητάει η κοινή γνώμη, ανοιχτά, τέτοιες φριχτές φήμες και να μην παρεμβαίνει ούτε ένας αρμόδιος για τη διερεύνηση τους; Πού είναι οι ενώσεις των γυναικών; Πού είναι η αντιπολίτευση; 

Είναι πολλά αυτά που ακούγονται για τις δομές των μεταναστών. Πάλι για τη Μαλακάσα προχθές, ακούσαμε ότι ο λόγος που ο μολυσμένος από τον ιό μετανάστης βγήκε από τη δομή για να επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ήταν για να καταγγείλει τον βιασμό του δεκάχρονου γιου του. Κι αυτό έμεινε ασχολίαστο. Λες και πήγε να καταγγείλει ότι του έκλεψαν το κινητό!

Τα φαινόμενα αυτά καταγράφονται σε όλα τα προσφυγικά camps ανά τον πλανήτη. Γι αυτό και θα έπρεπε να θεωρούνται αναμενόμενα και να λαμβάνονται μέτρα προστασίας αυτών των ανθρώπων, πολλώ μάλλον δε στην Ελλάδα που είναι μια δυτική χώρα και αξιολογεί διαφορετικά την ανθρώπινη ζωή και αναγνωρίζει την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι προβλέπει η διεθνής νομοθεσία για τους αιτούντες ασύλου: απαγορεύει τον εγκλεισμό τους σε κλειστές δομές. Όμως οι δομές πρέπει να φυλάσσονται και να λειτουργούν υπό όρους. Έχουμε επιχειρηματολογήσει υπέρ των κλειστών, ελεγχόμενων και φυλασσόμενων δομών γι αυτούς ακριβώς τους λόγους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ευάλωτοι. 

Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι κάποιος δεν εκμεταλλεύεται τις γυναίκες στο Κρανίδι;
Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν εκδίδονται γυναίκες και παιδιά, αφού κανείς δεν ζητά τη διερεύνηση φημών;

Πριν γράψουμε το άρθρο, επικοινωνήσαμε, από την πρώτη στιγμή μάλιστα, με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για να τους ζητήσουμε ένα σχόλιο, αν και είμαστε αρθρογράφοι και σχολιάζουμε την επικαιρότητα, δεν είμαστε δημοσιογράφοι να κάνουμε έρευνα. Όμως έχουμε το προνόμιο να παρεμβαίνουμε στη δημόσια σφαίρα μέσω του Τύπου και τα προνόμια συνεπάγονται ευθύνες. Η υπεύθυνη του ΔΟΜ στην Αθήνα, Χριστίνα Νικολαίδου δεν εμφανίστηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, αν και την αναζητήσαμε αρκετές φορές. 

Αναμένουμε να παρέμβει κάποιος αρμόδιος, κάποιος φορέας, κάποια οργάνωση.  Είναι αυτονόητο ότι θα επικοινωνήσουμε και απευθείας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για να ζητήσουμε να διερευνηθούν οι φήμες. 

Είναι ντροπιαστικά όλα αυτά. Και οι φήμες αλλά πάνω απ'όλα η απάθεια.