Ιδού ο ΕΦΚΑ, ιδού και το πήδημα

Στη Βουλή τις επόμενες μέρες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να ψηφίσουν για το μέλλον του ΕΦΚΑ. Πώς θα λειτουργεί και πώς θα εξυπηρετεί τους πολίτες, ο οργανισμός, με τον οποίο καθημερινά συναλλάσσονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι.

Όποιος χρειάστηκε να εξυπηρετηθεί από τις υπηρεσίες του, έχει να σας περιγράψει μια ιστορία τρέλας και γραφειοκρατικής απόγνωσης.

Η δε απονομή των εκκρεμών συντάξεων ήταν και σε ένα βαθμό παραμένει ακόμη ο «Γολγοθάς» που ανέβαιναν χιλιάδες συνταξιούχοι με σταύρωση διαρκείας και ανάσταση πολλές φορές μετά θάνατον.

Του δικού τους, θανάτου.

Με «ανορθόδοξες» μεθόδους ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και η ομάδας του, ταρακούνησε το βαθύ ελληνικό δημόσιο στον ΕΦΚΑ, και πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, εκδόθηκαν 225 χιλιάδες κύριες συντάξεις.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως το τέλος Μαρτίου του 2018 είχε διεκπεραιώσει τον «εντυπωσιακό αριθμό των 594.000 αιτήσεων». Συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ.

Σκοπίμως παραλείπω να υπενθυμίσω επί ποιας ευαίσθητης κυβερνήσεως σημειώθηκε αυτή η «εντυπωσιακή» επίδοση του ΕΦΚΑ στην απονομή συντάξεων. Κλείνει παρένθεση.

Η μεταρρύθμιση που ανέλαβε να φέρει σε πέρας, ο Κ. Χατζηδάκης, έχει ήδη μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα και το νομοσχέδιο που εισηγείται στη Βουλή, επιχειρεί να λάβει θεσμικότερο πλαίσιο και μονιμότερο χαρακτήρα.

Τα… επαναστατικά πράγματα που προβλέπει να συμβούν στον ΕΦΚΑ θα σηκώσουν μετά βεβαιότητας, θυελλώδη επανάσταση των αριστερών πτερύγων της Βουλής.

Η επιλογή των διευθυντικών στελεχών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με τριετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ (με Δημόσια Προκήρυξη, σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα) το σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ (θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους και συντελεστές βαρύτητας, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα) ακόμη και στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office δε θα γίνουν ανεκτά από Τσίπρα, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα.

Η Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα προκαλέσει αντικυβερνητικό παροξυσμό. Καθώς μάλιστα η άσκηση πειθαρχικής δίωξης θα είναι δεσμευτική για τα πειθαρχικά όργανα!

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάρει θέση απέναντι στο «πείραμα Χατζηδάκη» όπως το αποκαλεί ο Κώστας Ζαχαριάδης που χαρακτηρίζει τις αλλαγές επιστροφή στη δεκαετία του ’60 και απαξίωση του δημόσιου τομέα και υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα έχει ενδιαφέρον τι έχει να πει και κυρίως πως θα ψηφίσει.