Η τραγωδία της ΕΡΤ συνεχίζεται

Η τραγωδία της ΕΡΤ συνεχίζεται

Οι κυβερνήσεις, κύριε Πρόεδρε, έχουν το πλεονέκτημα ότι διαλέγουν κάθε φορά το πεδίο της μάχης των εντυπώσεων. Επιλέγουν ένα - δυο θέματα και δείχνουν πάνω σε αυτά τις γενικές αρχές τους και τις αντικειμενικές δυνατότητές τους. Και συνήθως σε αυτά τα «επιλεγμένα» θέματα οι κυβερνήσεις τα πάνε καλά. Επειδή ακριβώς έχουν κάνει πολλές πρόβες για να τα πάνε καλά. Το κακό για την κυβέρνησή σας είναι ότι υπάρχουν κάποιες βιτρίνες που εκθέτουν το «προϊόν», ανεξάρτητα από τη δική σας θέληση. Μοιάζουν περισσότερο με κλειδαρότρυπες, αφού επιτρέπουν στο κοινό να ανιχνεύσει στα ενδότερα μιας κυβέρνησης. Ή ακόμη και να υποθέσει ότι αυτά είναι τα ενδότερα. Η μεγαλύτερη βιτρίνα απ' όλες αυτές, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτή της ΕΡΤ!

Της ΕΡΤ; θα ρωτήσετε. Αυτής της μικρής και ανάξιας επιχείρησης που δεν μπορεί να προκαλέσει ούτε καν τον οίκτο των φορολογουμένων που τη συντηρούν από το υστέρημά τους; Αυτής της ΕΡΤ. Αυτό που έχουν μπροστά τους οι άνθρωποι κρίνουν κάθε φορά!

Κάντε, κύριε Πρόεδρε, τον κόπο και προσπαθήστε να δείτε το πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης σε διάφορες ώρες. Δεν νομίζω ότι θα μείνετε ευχαριστημένος. Ούτε και οι πολίτες είναι. Γι'' αυτό άλλωστε και η ΕΡΤ συνεχίζει να συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης. Μη σας πουν ότι δεν είναι εμπορική και ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν είναι φυσιολογικό! Να σας θυμίσω ότι η ΕΡΤ στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, πριν από το «μαύρο» του Σαμαρά, είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ενημέρωση. Από τότε έγιναν πολλά. Και να μην ξεχνάμε ότι από την ΕΡΤ πέρασε η λαίλαπα των εκπομπών της αντικειμενικής δημοσιογραφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που κάποιοι δεν περνούσαμε ούτε απ' έξω από το κτίριο. Αλήθεια, έψαξε να βρει κανείς αν υπήρχε κάποια «μαύρη λίστα»;

Η ΕΡΤ θα έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να είναι ένα από τα επιλεγμένα πεδία για τις πολιτικές σας μάχες. Έπρεπε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Για τους σωστούς ή τους λάθους λόγους, η ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα κριτήρια των πολιτών για την εικόνα της κυβέρνησής σας. Θα μπορούσατε να την κλείσετε! Να πείτε ότι αυτή είναι η απάντησή σας στο μαγαζί του Νίκου Παππά. Προσωπικά, δεν θα συμφωνούσα, αλλά θα ήταν μία κάποια πολιτική επιλογή.

Θα μπορούσατε να παραδώσετε την ΕΡΤ σε ένα διοικητικό συμβούλιο αρίστων και επαγγελματιών με εντολή να φτιάξουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό, όπως είχε συμβεί με τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι και το Τρίτο Πρόγραμμα. Με αυτό οφείλω να σας πω ότι συμφωνώ περισσότερο.

Δεν κάνατε κάτι δραστικό! Επιλέξατε μία ήπια οδό. Στείλατε στην ΕΡΤ τον πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου σας, τον Κωνσταντίνο Ζούλα, με εντολή, προφανώς, να μη σηκώσει πολλή σκόνη. Γι'' αυτό άλλωστε και το μνημείο της ΕΡΤ παραμένει ακόμη στη θέση του, θυμίζοντάς μας πώς ακριβώς η Αριστερά χτίζει τους μύθους της και πώς η φοβική Δεξιά παρακολουθεί αμήχανα το θράσος των αντιπάλων της.

Ο κ. Ζούλας είναι ένας αξιόλογος συνάδελφος. Τα πρώτα δείγματα γραφής, πάντως, δεν πείθουν. Η ΕΡΤ εξακολουθεί και δεν βλέπεται κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού είναι η ίδια ΕΡΤ που εξέπεμπε και επί Νίκου Παππά. Εντάξει, είναι πιο «αντικειμενική». Από 100-0 που έπαιζε εναντίον του αστικού χώρου, παίζει τώρα 90-10. Εκπομπές και ντοκιμαντέρ είναι μέχρι και σήμερα προσανατολισμένα στην παραποίηση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να δούμε τι θα μας πουν για τα Δεκεμβριανά. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος…

Είναι φανερή η αγωνία του φίλου δημοσιογράφου κ. Ζούλα να κάνει μια πλουραλιστική ΕΡΤ. Αλλά αυτά αποδεικνύονται τελικά στην πράξη. Διότι οι όποιες κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν τύχει καλής υποδοχής από το κοινό. Διότι το κοινό αποφασίζει για όλα. Εκτός κι αν η ΕΡΤ δεν αφορά το κοινό, αλλά κάποια μυστική αδελφότητα που αντί να μαστιγώνεται για να πετύχει την ταπείνωση, υποβάλλεται στο μαρτύριο να παρακολουθεί τα προγράμματα της ΕΡΤ.

Θα ήμασταν άδικοι αν κρίναμε τον κ. Ζούλα από τις λίγες εβδομάδες που έχει στην ΕΡΤ. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να έχετε μία άλλη εικόνα στην ΕΡΤ, κύριε Πρόεδρε, ζητήστε από τον κ. Ζούλα να επισπεύσει τις αλλαγές. Η ΕΡΤ θα πρέπει να γίνει success story. Κάτι το οποίο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Να το πούμε κι αλλιώς! Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Και η μέρα αυτή ξεκίνησε με πολλά σύννεφα.

Θα σας πουν ότι χρειάζεται χρόνος. Θα διαφωνήσουμε με όποιον σας πει κάτι τέτοιο. Δεν χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται σχέδιο και φαντασία. Και, κατά τα φαινόμενα, δεν επενδύθηκε αρκετός χρόνος στα χρόνια της αντιπολίτευσης για να υπάρξει ένα σχέδιο για την ΕΡΤ. Χρειάζονται αποτελέσματα και μάλιστα γρήγορα. Αυτό, δηλαδή, που θα ζητούσατε από το management οποιασδήποτε εταιρείας.

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας χρειάζεται να στηριχτεί. Να μην τον αφήσουμε να τον κατασπαράξουν όσοι τον περιμένουν στη γωνία. Αλλά και ο ίδιος θα πρέπει να καταλάβει ότι η γρήγορη αποδοχή των πιθανών λαθών περιορίζει τη ζημιά. Κι ακόμη ότι πρέπει να βιαστεί. Ας ξεκινήσει από το μνημείο της ΕΡΤ. Είναι ένα πρώτο βήμα για να ξαναγίνει η ΕΡΤ δημόσια και να εκφράζει έτσι όλους τους Έλληνες. Τότε θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και τα ποσοστά της τηλεθέασης…

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.