Η Παιδεία θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον

Η Παιδεία θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον

Αν θέλει ένα έθνος να αντιμετωπίσει το μέλλον με επιτυχία και να δημιουργήσει γενιές που θα έχουν τα εφόδια να ανταγωνιστούν τους άλλους λαούς, θα πρέπει αναμφίβολα να επενδύσει στην Παιδεία. Η Παιδεία οφείλει να είναι ποιοτική, να δίνει σε όλους ίσες ευκαιρίες και να επιβραβεύει τους άριστους. Η Παιδεία είναι ο πιο σημαντικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Είναι ο μόνος τρόπος ένα παιδί φτωχό αλλά με δυνατότητες, να αλλάξει τη ζωή του και γιατί όχι, να ηγηθεί και να αλλάξει και την κοινωνία στην οποία ζει.

Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης η Παιδεία έπεσε θύμα «αριστερών» ιδεολογημάτων, ειδικά στα πανεπιστήμια. Η εξίσωση προς τα κάτω πήρε τη θέση της Αριστείας, ενώ στο όνομα της δήθεν ακαδημαϊκής ελευθερίας ορισμένοι ανέπτυξαν τα πιο έντονα φαινόμενα ασυδοσίας, ανομίας και βίας που είδαμε ποτέ.

Η Νέα Δημοκρατία από τον προεκλογικό ακόμα χρόνο είχε θέσει ως πρωταρχική προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης. Ειδικά στην τριτοβάθμια, ο πήχης είχε τοποθετηθεί πολύ ψηλά και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολύ συγκεκριμένες. Αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών, μεγαλύτερη αυτονομία στα πανεπιστήμια και προάσπιση της πραγματικής ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Στη λογική αυτή είναι και το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη αυτή την εβδομάδα και το οποίο συνιστά μια πραγματική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με το νέο νόμο ρυθμίζονται θέματα που άπτονται της εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα στο μέλλον δε θα δούμε περιπτώσεις όπου ένας μαθητής θα εισαχθεί με μέσο όρο 0,6 στα 20! Θα δοθεί πλέον η ελευθερία στα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα να ορίσουν το μέσο όρο εισαγωγής και ουσιαστικά να θωρακίσουν το κύρος τους αλλά και την ποιότητα των σπουδών που θα προσφέρουν. Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίζει για τη δωρεάν πρόσβαση στα πανεπιστήμια όσων έχουν το απαιτούμενο υπόβαθρο γνώσεων. Για τους υπόλοιπους πρέπει να εξασφαλίσει άλλες ποιοτικές επιλογές.

Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος αλλά και η διαδικασία ελεγχόμενης εισόδου σε αυτά. Έτσι θα ολοκληρωθεί ότι ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου της παραβατικότητας το 2019. Τα Πανεπιστήμια θα πάψουν να είναι ξέφραγο αμπέλι και χώρος ανομίας. Είσοδο σε αυτά θα έχουν όσοι συσχετίζονται με τις ακαδημαϊκές υποθέσεις. Επίσης, φαινόμενα όπως η κακοποίηση του πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση θέλει να τα σταματήσει οριστικά.

Το συμμάζεμα του κράτους έχει πολλές όψεις. Ο φορολογούμενος πληρώνει για να έχουν οι νέοι ποιοτική εκπαίδευση σε κατάλληλο περιβάλλον. Όσοι είχαμε την τύχη να σπουδάσουμε και στο εξωτερικό, καταλαβαίνουμε πλήρως τη σημασία αυτής της σχέσης. Η εμπέδωση αυτής της κουλτούρας είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει την Παιδεία αλλά και θα στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας. Στο εσωτερικό, πως η εποχή της ανομίας πέρασε και η ποιότητα της εκπαίδευσης ενισχύεται, ενώ στο εξωτερικό πως οι αλλαγές που επικαλείται η κυβέρνηση αποβλέπουν σε όλους τους τομείς. Σε κάθε περίπτωση όμως ο στόχος είναι ένας. Η Παιδεία να είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

* Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ