Η χωλή κανονικότητα

της Μαρίας Χούκλη

Η φόρμουλα -όπως προκύπτει από πολλές  έγκυρες πηγές - έχει βρεθεί και θα επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Θα “καούμε”, αλλά για διαφορετικούς λόγους από εκείνους που υπονοούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα των 5,4 δισ., θα πέσει επί των κεφαλών ημών πακέτο πρόσθετων 3 δισ. χωρίς καν να χρειαστεί συζήτηση γιατί θα έχει  προαποφασιστεί.

 Οι δανειστές αν και γνωρίζουν ότι πάλι είναι λανθασμένη η συνταγή,  ξαναδοκιμάζουν την προσφιλή τακτική kick the greek can down the road, διότι έχουν μπροστά τους τη νέα αχαρτογράφητη προοπτική ενός BREXIT συν το προσφυγικό συν την βραδυπορούσα οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να αποδεχθεί την φόρμουλα, κάνοντας τους δικούς της υπολογισμούς: κερδίζει χρόνο με τους θεσμούς, ξεπερνά το σκόπελο της δόσης του καλοκαιριού  και μετά έχει ο Θεός.

Άλλωστε δεν έχει λόγους να ανησυχεί για τυχόν αντιδράσεις. Μπορεί υπερασπιστεί εντός συνόρων τη συμφωνία ως προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης, υποσχόμενη ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι θα περάσουν άνετα από τη Βουλή. Βλέπετε εσείς κανέναν αναβρασμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝ.ΕΛ; Μέχρι τώρα και παρόλο που έχουν γίνει γνωστά τα περισσότερα επαχθή μέτρα, μόλις ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε με παραίτηση και για τον ΦΠΑ.

Το μαρτυρικό καλοκαίρι του 2015 όλοι ήταν στα κάγκελα ακόμη και με το άκουσμα της λέξης “μνημόνιο”. Είναι να μην γίνει η αρχή. Το κρέας θα βαφτιστεί πάλι ψάρι. Politcs as usual.

Η κυβέρνηση δεν έχει λόγους να ανησυχεί ούτε για αντιδράσεις από την κοινωνία. Αγανακτισμένοι, καψίματα, σπασίματα αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν. Πρώτον, γιατί δεν έχουν πολιτική υποδαύλιση και κάλυψη, από την μείζονα αντιπολίτευση, κυρίως, όμως γιατί ο κόσμος δυσφορεί αλλά δεν πιστεύει οτι κάποιος άλλος από τις προσφερόμενες πολιτικές δυνάμεις μπορεί να τα κάνει καλύτερα.

Η δημοσκόπηση της Kappa Research αποπνέει ανοχή για την κυβέρνηση και λιγοστά κέρδη για τα άλλα κόμματα. Το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού μπορεί να έχει υποστεί ζημιά αλλά αντέχει.

Παρόλο που 6 στους 10 κρίνουν  αρνητικά το έργο της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο, αλλά και τη στάση της στη διαπραγμάτευση, σχεδόν 1 στους 2   δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και πιστεύει ότι πρέπει να της δοθεί περισσότερος χρόνος.  Επιπλέον, κοντά στο 50 % απαντά ότι η χώρα πρέπει να μείνει εντός της Ευρωζώνης με τήρηση του Μνημονίου.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, αν και εμφανίζεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, ο νέος της πρόεδρος δεν έχει συνεπάρει τα πλήθη: ένας στους δύο κρίνει αρνητικά τη δράση του κόμματος από την εκλογή του και έπειτα, μόλις το 10% θετικά.

Αλλά και χωρίς δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται η νέα κανονικότητα στην οποία αφέθηκε ο κόσμος; ''Όλα τα δυσάρεστα, τα στρεβλά , τα σκανδαλώδη και τα ανήσυχα  μεταβολίζονται με θαυμαστή αδιαφορία. Ελάχιστοι, τελικώς, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό αγωνιούν για την συμφιλίωση της κοινωνίας με την λογική  “αν δεν χειροτερέψουν τα πράγματα, ας μείνουν και έτσι”. Όσο δεν παρουσιάζεται  πειστική εναλλακτική λύση, όσο δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα νέος αξιόπιστος “σωτήρας”, ο κόσμος δεν θα είναι διατεθειμένος να ριψοκινδυνεύσει όσα του απέμειναν.

Χωλή, αλλά αυτήν είναι η νέα κανονικότητα. Και όλοι πορευόμαστε εντός της.