Η ευρωπαϊκή προοπτική

Η ευρωπαϊκή προοπτική

Του Γιώργου Χατζηαναγνώστου*

Η πρόσφατη αναφορά του Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου περί ευρωπαϊκής μονάδας φύλαξης συνόρων άνοιξε πάλι τον ασκό του Αιόλου για τη διαφαινόμενη διεύρυνση της Ε.Ε. σύμφωνα με τα θέλω της Κομισιόν της Ε.Ε.

Αξιοσημείωτες και πρόδηλες προθέσεων είναι οι συνεχείς αναφορές στελεχών της περί των αξόνων της Ε.Ε. ή εν τέλει εκείνων των οποίων οι ίδιοι ως μη εκλεγμένοι απευθείας από τους πολίτες θα ήθελαν να πραγματοποιηθούν.

Πρωτίστη στόχευση, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροαποφυγής, είναι η πρόθεση αύξησης της ηλεκτρονικής καταγραφής μέσω παροχών μπόνους των χρηστών, είτε αυτά αφορούν αεροπορικά εισιτήρια ανταποδοτικότητας, είτε έκπτωση από τους φόρους κ.α.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα, στο όνομα της ψηφιακής σύγκλησης, όπως αποκαλείται, διεξήχθη συνέδριο με όλες τις νέες μορφές ηλεκτρονικής ταυτοποίησης αλλά και εναποθετηρίων σε κεντρικό ξενοδοχείο, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δευτερευόντως, στοχεύεται η εδραίωση δυο ομόκεντρων οικονομικών κύκλων με τον βιομηχανικό βορρά και τα λεγόμενα PIGS σαν δεύτερο κύκλο αποδυναμώνοντας τον δεύτερο κύκλο στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η προβλεπόμενη οικονομική μόχλευση θεωρείται ότι θα προωθηθεί με την κάποιας μορφής είσοδο-συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία των 78,000,000 κατοίκων. Εξυπακούεται ότι κάτι τέτοιο θα ευνοήσει και την προωθητική προσπάθεια εδραίωσης της λεγόμενης TTIP Διατλαντικής Συμφωνίας στο όνομα της φιλελευθεροποίησης - ενοποίησης των αγορών των εμπορευμάτων αλλά και των κεφαλαίων.

Σαν τρίτο στόχο είναι προφανές ότι στοχεύεται η ίδρυση Ευρωπαϊκού Στρατού ο οποίος θα μπορέσει να αντλήσει αλλά και να προωθήσει το διεθνές και αξιοσέβαστο κεφάλαιο στρατιωτικών πόρων, κάτι που ο πρόεδρος της Κομισιόν Κος Γιούνκερ κατ'' επανάληψη εκφράζει.

Πέραν των τριών βασικών στοχεύσεων, υπάρχουν σαφέστατα και πολλές εναρμονισμένες πρακτικές στοχεύσεις που αφορούν το Groso Colpo με τη μετοχοποίηση των υγειών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην ευάλωτη Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν αρκετά και τα οποία αφορούν την αξιακή εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων, όπου η διαφορά μεταξύ πραγματικής σημερινής τιμής και προτεραίας αξίας αποτίμησης πάγιων στοιχείων από άγνωστους εκτιμητές μπορούν να διαμορφώσουν αρνητικό σκηνικό στις ελληνικές επιχειρήσεις και να απαιτηθεί η συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις με δάνεια de facto.

Όλα αυτά σε μια περιοχή όπου η συνάθροιση γεωπολιτικών συμφερόντων την έχουν κάνει εύφλεκτη, είτε προς ανατολάς (Ουκρανία), είτε προς τη Μέση Ανατολή (Συρία), είτε προς Βαλκάνια (Κόσοβο) κ.α.

Το πώς αυτά θα διαμορφωθούν είναι ασαφές, δεδομένου ότι το υφιστάμενο εκρηκτικό περιβάλλον ενέχει κίνδυνο με εφαρμόσιμα πεδία στους εκάστοτε δορυφόρους τους πρωτίστως, θέτοντας σε κίνδυνο την πληθυσμιακή αλλά και την οικονομική βάση των αδύναμων χωρών με αδιευκρίνιστες συνέπειες αλλά και με πιθανή σύρραξη των μεγάλων δυνάμεων ΗΠΑ – Ρωσίας.

Για εμάς τους Έλληνες, έχοντας ήδη υπογράψει 3 Μνημόνια, και μέχρι να εδραιωθεί η νέα παγκόσμια γεωπολιτική κατανομή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η «μπάλα» θα γυρίζει κάπου στην «εξέδρα» με στοχευμένη παραπληροφόρηση, είτε για τα ατομικά «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων ή των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων κ.α, προκειμένου η εκποίηση της χώρας και ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να μπορέσει να τροποποιηθεί αναίμακτα σε ένα αριθμητικό νούμερο προς χάριν των εχόντων.

Τα νούμερα αμείλικτα, με τη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «σκουπίδι» CCC οικονομικά και με μηδενική παραγωγική μηχανή. Οι δε υπόλογοι με τα χρήματα στο εξωτερικό περιμένουν να «επενδύσουν», διότι, ως γνωστόν, τα «σκουπίδια» είναι χρυσός.

* Ο Γιώργος Xατζηαναγνώστου είναι ελεύθερος επαγγελματίας - entrepreneur.