Η Ευρώπη έτοιμη να «υποδεχθεί» την Huawei

Η Ευρώπη έτοιμη να «υποδεχθεί» την Huawei

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Σε «κρίσιμο στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, για τη σύναψη μιας διμερούς επενδυτικής συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη διαρκέσει έξι χρόνια, ενώ η πρόοδος επιτυγχάνεται με βραδύτατους ρυθμούς, φαίνεται πως η υπογραφή της «προσωρινής» εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αναγκάζουν την ΕΕ να ανεβάσει ταχύτητα, ώστε να μην μείνει πίσω.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόθεση αρκετών εταίρων να ανοίξουν την πόρτα στην Huawei, στο πλαίσιο της κατασκευής του δικτύου επικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) ίσως αποτελεί ένα σημαντικό δέλεαρ για το Πεκίνο, προκειμένου να σταθεί πιο θετικά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ειδικά καθώς με αυτή την κίνηση οι Ευρωπαίοι παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τους Αμερικανούς και τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχουν απειλήσει ακόμη και με κυρώσεις στην περίπτωση εμπλοκής των Κινέζων σε αυτή τη διαδικασία.

Επικίνδυνη αποστολή στις ΗΠΑ

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως ο νέος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εμπορίου επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους και να μην δώσει δραματικές διαστάσεις στο συγκεκριμένο θέμα, ενόψει της πρώτης επίσκεψής του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Μάλιστα, ο (Ιρλανδός) Φιλ Χόγκαν έκανε λόγο για «μπλόφα» του Τραμπ και ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει την απειλή του και να διακόψει τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ με τις αντίστοιχες του Ηνωμένου Βασιλείου και όποιας άλλης χώρας συνεργαστεί με τον κινεζικό όμιλο.

«Δεν προσυπογράφουμε την άποψη ότι οτιδήποτε και να κάνουμε πρέπει να μπλοκάρουμε την Huawei. Από τη στιγμή που θα τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού, ο ανταγωνισμός είναι ευπρόσδεκτος και οφείλει να είναι και δίκαιος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος. Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον σε συνεργασία, έτσι ώστε να διαμορφώσουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις νέες τεχνολογίες, ειδάλλως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα βρεθούν χαμένες από τους Κινέζους.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο ότι στην κυβέρνηση Τραμπ υπάρχουν πολλοί που θα τείνουν ευήκοον ους στα όσα λέει ο Χόγκαν, εκφράζοντας προφανώς τη θέση της Κομισιόν, της Προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της πλειοψηφίας των κρατών-μελών. Εξάλλου, το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας παραμένει τεταμένο παρά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας – η οποία, πρακτικά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανακωχή, η οποία μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή και από τα δύο μέρη.

«Εκνευρισμένοι» οι Αμερικανοί

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη λόγος που δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία: Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά έχει «εκνευριστεί» από τον φόρο που έχει επιβάλει η Γαλλία (την οποία πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στους γίγαντες της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, όπως η Amazon, η Google, η Facebook κ.λπ. Και έτσι, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις στα άλλα ανοιχτά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, ειδικά καθώς το 2020 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η εικόνα στο μεγάλο κάδρο – που περιλαμβάνει ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα – παραμένει θολή και οι κίνδυνοι μεγάλοι. Κι αυτό, προφανώς, δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση της Huawei, η οποία ούτως ή άλλως έχει ήδη «τρυπώσει» στην ευρωπαϊκή αγορά, είτε μόνη είτε σε συνεργασία με τις Nokia και Ericsson.

Για την ώρα δε, αντί να μιλά κανείς για «ειρήνη» στο εμπόριο και την οικονομία (κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά), θα ήταν προτιμότερο να επικαλεστεί το γνωστό «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Γι' αυτό και δεν ξεσπά ο μεγάλος πόλεμος...