Η Δούρου θα μηνύσει τώρα τον χείμαρρο

Η Δούρου θα μηνύσει τώρα τον χείμαρρο

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

«Ένας ασθενής με χρόνιο νόσημα καταλήγει στην εντατική, κινδυνεύοντας να πεθάνει. Την επομένη πρέπει να χειρουργηθεί για να αποφύγει τα χειρότερα, όμως οι γιατροί τον κρατούν διασωληνωμένο μέχρι να ολοκληρωθούν τυπικές, χρονοβόρες διαδικασίες για να μπορέσουν να επέμβουν και να τον σώσουν. Αν προλάβουν…

Αυτό περίπου συμβαίνει στην περίπτωση της Μάνδρας Αττικής και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση στη χώρα μας. Έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες από τον εφιάλτη της φονικής πλημμύρας, που σκότωσε 23 ανθρώπους και οι κάτοικοι της Μάνδρας προσεύχονται και απλώς ελπίζουν σε όλο αυτό το διάστημα να μην ξαναζήσουν τα ίδια»

Οι παραπάνω γραμμές είναι η αρχή από το ρεπορτάζ που έκανε στη Μάνδρα, η Αναστασία Τσιβγούλη για τον Φιλελεύθερο, στις αρχές Ιουνίου. Μεταδίδοντας μια εικόνα τραγική και εξίσου απειλητική για να θυμίσει τι ίσχυε πριν από την καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους. Μια επανάληψη δηλαδή της αδιαφορίας η οποία συνέχιζε να υφίσταται στην πόλη, μολονότι πέρασαν επτά μήνες και όλοι πια είχαν καταγράψει ευθύνες και προβλήματα.

Mετά όμως και την χθεσινή νεροποντή, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν τουλάχιστον σε δέκα περιπτώσεις για να απεγκλωβίσουν πολίτες από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν κι από ταράτσες σπιτιών όπου κατέφυγαν για ασφάλεια. Συνολικά η Πυροσβεστική δέχθηκε 10 κλήσεις για απάντληση υδάτων από ισόγεια καταστήματα και οικίες από την Ν. Πέραμο και 50 από την Μάνδρα. Επίσης, λόγω της ορμητικότητας των χειμάρρων πλημμύρισαν σημεία της Εθνικής Οδού, με συνέπεια να διακοπεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες και η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως το φανάρι προς Μάνδρα.

Η δήμαρχος ανακοινώνει ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει στην Μάνδρα Αττικής, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την καταστροφή του 2017 και πως όλα έχουν κολλήσει στον Περιφέρεια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι υψώνουν τείχη γύρω από τα σπίτια τους για να προστατευτούν δημιουργώντας ίσως ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπήρχε στο παρελθόν.

Τι λέει για όλα αυτά η κα Δούρου; Ότι «συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017 στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου και για τη στήριξη των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν».

Δεν υπάρχουν όμως ούτε αμείωτοι ρυθμοί ούτε και παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν για να μην υπάρξει νέο πρόβλημα στην περιοχή και πνιγούν άνθρωποι.

Η κυρία Δούρου είχε υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου το 2017. Για έναν περίεργο λόγο η κατάσταση στη Μάνδρα δεν διορθώθηκε. Από δω και πέρα δεν μένει παρά να μηνύσει τον ίδιο τον χείμαρρο, μήπως φοβηθεί και πέσει απευθείας στη θάλασσα...