Η ανατριχιαστική ομοιότητα με τον Μαουρίσιο Μάκρι…

Η ανατριχιαστική ομοιότητα με τον Μαουρίσιο Μάκρι…

Ο Μαουρίσιο Μάκρι έχασε τις εκλογές στην Αργεντινή και οι λαϊκιστές επέστρεψαν στην εξουσία. Η έναρξη της πρωθυπουργικής καριέρας του Μαουρίσιο, κύριε Πρόεδρε, έχει πολλές ομοιότητες με τη δική σας. Ανατριχιαστικές ομοιότητες. Εσείς όμως έχετε την πολυτέλεια να ακολουθείτε. Ο πρόεδρος Μάκρι εκλέχτηκε το 2015 και έχασε την εξουσία την προπερασμένη Κυριακή. Εσείς ξεκινήσατε μόλις τώρα. Μπορείτε, λοιπόν, να μελετήσετε την πορεία του φιλελεύθερου Μάκρι και να αντλήσετε διδάγματα από την ήττα του. Η αναγνώστριά μας Ε.Ι. σας στέλνει ένα σχετικό άρθρο της έγκριτης «La Nation». Κι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ελπίζει να έχετε στο κόμμα της Ν.Δ. κάποιον που να γνωρίζει ισπανικά. Για το κόμμα της Ν.Δ. δεν ξέρω, αλλά στο υπουργείο των Εξωτερικών έχετε σίγουρα. Και θα συμφωνήσω απολύτως με την αναγνώστριά μας: Δώστε για μετάφραση το άρθρο και ύστερα μοιράστε το σε όλους τους υπουργούς σας.

Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή. Αυτό είναι αλήθεια. Η Αργεντινή ίσως είναι πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της σπουδαίας γεωπολιτικής της θέσης. Ο,τι συνέβη στην Αργεντινή δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής.

Οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη. Αλλά δεν είναι νομοτελειακό ότι θα έρθουν. Δεν είμαστε στο 2000 που οι επενδυτές αναζητούσαν φιλικές για επενδύσεις χώρες. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο κόσμος μας έχει αλλάξει σημαντικά και ο ανταγωνισμός των χωρών για την προσέλκυση επενδύσεων έχει αυξηθεί θεαματικά. Δεν είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές, κύριε Πρόεδρε, θα δεχτούν την πρόσκλησή σας. Και δεν αναφέρομαι στο ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αλλά για συνθήκες ανάπτυξης, σαν κι αυτές που αντιμετώπισε ο πρόεδρος Μάκρι την περίοδο 2015-2019.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι ο λαϊκισμός δεν πέθανε. Δεν τον σκότωσαν οι εκλογές του Ιουλίου. Καιροφυλακτεί και θα επιστρέψει δριμύτερος όταν θα του δοθεί η ευκαιρία. Κι αυτό διότι οι ρίζες του λαϊκισμού στην κοινωνία είναι βαθιές. Αλλιώς δεν θα μας είχε ταλαιπωρήσει τόσο πολύ. Και προσέξτε! Στην Αργεντινή ο λαϊκισμός είχε υποστεί πανωλεθρία το 2015. Δεν είχε χάσει απλώς, όπως συνέβη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σας ζητώ, κύριε Πρόεδρε, να διαβάσετε το μήνυμα που σας στέλνει η Ε.Ι. Όχι μόνο γι'' αυτά που λέει, αλλά και για εκείνα που φαίνονται ανάμεσα στις γραμμές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την εικόνα του χθες που αποτυπώνεται σήμερα. Η φίλη Ε.Ι., όμως, εκφράζει την ανησυχίες της για το αύριο. Γι'' αυτά που θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Και οι άνθρωποι αυτοί, κύριε Πρόεδρε, έχουν αγωνιστεί σκληρά για να σας δουν στην εξουσία. Σίγουρα δεν θέλουν το κακό σας! Σας παραθέτω την επιστολή της Ε.Ι.:

Ήταν οπαδός της ήπιας προσαρμογής

«Κύριε Μαυρίδη, συμμερίζομαι πλήρως τον σκεπτικισμό σας, αλλά οι ανησυχίες σας (που είναι και δικές μου) συμπίπτουν με την ήττα του φιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στην Αργεντινή μετά από 4 χρόνια εξουσίας. Ο περονισμός και οι λαϊκίστικες συνιστώσες του (Κιρσνερίσμο, Καμπορίστας κ.λπ.) επέστρεψαν στην εξουσία παρά την πανθομολογούμενη καταστροφική πολιτική τους και τη διαφθορά τα 12 χρόνια που προηγήθηκαν της διακυβέρνησης Μάκρι. Τα 2 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μάκρι μοιάζουν ανατριχιαστικά με τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με μεγάλη επιτυχία στον οικονομικό τομέα, όταν άνοιξαν πάλι οι αγορές για την αποσυνάγωγο Αργεντινή. Όμως οι επενδύσεις από το εξωτερικό, τις οποίες είχε σίγουρες ο Μάκρι δεν ήρθαν ΠΟΤΕ, γιατί ο ίδιος δείλιασε μπροστά στις αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Αργεντινή (όπως και η Ελλάδα). Ήταν οπαδός της "ήπιας προσαρμογής" (κάτι σας θυμίζει αυτό, είμαι σίγουρη) και όταν ξεκίνησε, επιτέλους, να βάλει κάποια τάξη μετά τον τρίτο χρόνο, ήταν πλέον αργά. Το success story της οικονομίας χωρίς επενδύσεις έπεσε σαν χάρτινος πύργος και όσοι τον ψήφισαν το ''15, απογοητευμένοι από την αδυναμία του να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, του γύρισαν την πλάτη.

Σας διαβιβάζω το link άρθρου της έγκριτης La Nacion με τα + και τα - της διακυβέρνησης Μάκρι. Φαντάζομαι ότι στη Ν.Δ. διαθέτουν υπαλλήλους που μπορούν να διαβάσουν ισπανικά. Θα ήταν χρήσιμο να έφθανε στα χέρια τους για να μην πέσουν στην παγίδα της "συναίνεσης" και της "ήπιας προσαρμογής", γιατί ας μην αμφιβάλλουν ότι το δικό μας "θαύμα" μπορεί να κρατήσει ακόμα λιγότερο από το "θαύμα" της Αργεντινής, η οποία στο κάτω κάτω δεν αντιμετωπίζει και τα δικά μας προβλήματα από τον εξωτερικό παράγοντα».

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.