Η αγορά δεν ξέρει, τι της ξημερώνει αύριο

Η αγορά δεν ξέρει, τι της ξημερώνει αύριο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία η επιχειρηματικότητα αποτελεί τολμηρό εγχείρημα και όχι μέρος της κανονικότητας. Και δεν είναι η απουσία της επιχειρηματικής κουλτούρας ανάμεσα στους συμπολίτες μας που μας έχει οδηγήσει εδώ. Εδώ μας έχει οδηγήσει η μανία του κράτους, να καθορίζει και να ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους της κανονικότητας.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των εταιρικών κερδών και των μερισμάτων των μετόχων, που προώθησε η κυβέρνηση, αποτελούσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον μέλλον της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας. Η χαμηλότερη φορολογία, θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της, την αφορμή για τον επαναπατρισμό εταιριών από την Κύπρο και την Βουλγαρία, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και στον χώρο του εμπορίου. Διότι η σύγκριση ανάμεσα στο άθροισμα της φορολογίας και των εξόδων λειτουργίας μιας εταιρείας στις χώρες που προαναφέραμε, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πιο χαμηλό από το αντίστοιχο άθροισμα στην Ελλάδα.

Γιατί όμως η χαμηλότερη φορολογία, δεν αρκεί για να επιστρέψουν οι εκατοντάδες εταιρίες, πίσω στην χώρα μας; Για τον ίδιο λόγο που δεν επιστρέφουν και οι νέοι που εργάζονται στο εξωτερικό. Και ποιος είναι αυτός ο λόγος; Ότι στην Ελλάδα, δεν γνωρίζεις τι σου ξημερώνει αύριο. Ότι στην Ελλάδα, απουσιάζει η κανονικότητα και η σταθερότητα, που είναι αναγκαίες για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες.

Η κανονικότητα που περιέβαλε το οικοσύστημα των ΙΚΕ από το 2012 μέχρι και σήμερα, διερράγη μέσα σε μια στιγμή από την βουλιμία του κράτους να αντλήσει περισσότερους φόρους. Μέχρι και σήμερα ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής, αποτελώντας ουσιαστικά την εξέλιξη της εταιρικής μορφής των ΕΠΕ. Σήμερα στην χώρα μας, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40.000 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες. Η έκρηξη στη δημιουργία των ΙΚΕ οφείλεται σε πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι μικρότερες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, συγκριτικά με τους άλλους τύπους εταιρειών. Επίσης οι ΙΚΕ έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα στο τρόπο που λειτουργούν και λαμβάνουν αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Γ.Ε.Μ.Η., το 2018 το 55% των εταιρειών που ιδρύθηκαν ήταν ΙΚΕ.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι ΙΚΕ λόγω του ιδιαίτερα φιλικού επιχειρηματικού μοντέλου τους, αποτελούν το ιδανικό σχήμα τόσο για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων, όσο και για την συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των συνταξιούχων, χωρίς την απώλεια σημαντικού μέρους της συντάξεως τους. 

Ταυτόχρονα, αν στο φιλικό καθεστώς των ΙΚΕ, αθροίσουμε και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την μείωση των φορολογικών συντελεστών, έχουμε ως αποτέλεσμα το απόλυτο κίνητρο επιστροφής των εταιριών παροχής υπηρεσιών, εμπορίου αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες. 

Αυτό όμως που για κάθε λογικό άνθρωπο αποτελεί μια αλήθεια, για τους κρατιστές μανδαρίνους αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία απομύζησης του παραγόμενου πλούτου για την διόγκωση των φορολογικών εσόδων. Δυστυχώς στα μάτια των κρατιστών, μέσω του παραμορφωτικού φακού που χρησιμοποιούν, η επιχειρηματικότητα φαντάζει σαν ευκαιρία νέας φορολόγησης και η ανάπτυξη φαντάζει σαν μια ευκαιρία για περαιτέρω διόγκωση του κράτους. Έτσι και οι μέτοχοι των ΙΚΕ, αποτελούν τη νέα αγελάδα που επιθυμεί το κράτος να αρμέξει μέχρι εξαντλήσεως, μέσω της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Η πρώτη που θα κτυπηθεί, αν και εφόσον η πρόταση μετουσιωθεί σε πράξη, θα είναι η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η νεανική επιχειρηματικότητα και η απασχόληση των νέων. Ταυτόχρονα, η δυνητική ευκαιρία προσέλκυσης επενδυτών σε μικρά αλλά πολλά υποσχόμενα εταιρικά σχήματα, θα θαφτεί κάτω από την πίεση για περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Το ίδιο θα συμβεί και για όλους όσους πορεύονταν επιχειρηματικά όλα αυτά τα χρόνια, πάνω σε τούτο το μοντέλο, που ξαφνικά αλλάζει. Το ίδιο θα συμβεί και με όλους όσους επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους πίσω στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αντί να συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το σύγχρονο μοντέλο «ελαφράς» εταιρείας, στην προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, προσφέρει ένα ακόμα σοκολατένιο αυγό «kinder – έκπληξη», μέσα από το οποίο ξεπετιέται το αποκρουστικό πρόσωπο του κρατισμού.

Η αγορά και η επιχειρηματικότητα αντιπαθούν τις εκπλήξεις. Θέλουν να γνωρίζουν, το τι τους ξημερώνει αύριο. Επιθυμούν να γνωρίζουν ότι το οικοσύστημα τους, θα παραμένει σταθερό και θα λειτουργεί με όρους που δεν αλλάζουν. Αυτές οι απλές σκέψεις, θα έπρεπε να κυριαρχούν στη σκέψη των υπουργών. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής, πολύ σύντομα, η πολιτική της ΝΔ, θα πάψει να κρίνεται σε σχέση με την καταστροφική πολιτική του Σύριζα και θα αρχίσει να κρίνεται με βάση τις ανάγκες της πραγματικότητας. Και εκεί κάποιοι υπουργοί, θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και θα μείνουν μεταξεταστέοι. 

 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.