Χρηματιστήριο. Μείωση φόρων και θέσπιση φορολογικών κινήτρων

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου περνάει μέσα από τη υιοθέτηση μιας διαφορετικής φορολογικής αντίληψης. Η επιτροπή Πισσαρίδη έσπειρε και εδώ ένα σπόρο διαφορετικής σκέψης. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον των εποπτικών ρυθμιστικών αρχών, έχει προσανατολιστεί στον τομέα του ελεγκτικών διαδικασιών, καθώς και στον τομέα της θεσμοθέτησης των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης.

Και αυτό δεν ήταν περιττό. Διότι τα ηχηρά παρατράγουδα της Τράπεζας Αττικής, της Folli Follie, της MLS, της Creta Farms, απαιτούσαν την ταχύτατη υιοθέτηση ενός πλαισίου ισχυρού ελέγχου από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ενός νέου και διαφανούς πλαισίου λειτουργίας των εισηγμένων εταιρειών, με σκοπό την προστασία της επενδυτικής κοινότητας. Διότι, Χρηματιστήριο δίχως κανόνες και ελέγχους δεν υπάρχει, οπότε αν επιθυμούμε το Χρηματιστήριο να συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται, όλα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό από τη πλευρά του κράτους και της Ε.Κ., είναι καλώς καμωμένα. Όμως δεν φτάνουν.

Επομένως η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη που δίνει το έναυσμα για να προχωρήσει και να καταλήξει επιτέλους, η συζήτηση για το μέλλον του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι εμπορεύεται το Χρηματιστήριο; Χρήμα.

Ποιοι συναντώνται στο Χρηματιστήριο; Αυτοί που αναζητούν κεφάλαια, μαζί με αυτούς που προσφέρουν κεφάλαια.

Ποιος είναι ο τελικός σκοπός των συμμετεχόντων στα Χρηματιστήρια; Το κέρδος.

Επομένως ορθότατα η επιτροπή Πισσαρίδη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να προσφέρουν κάτι παραπάνω και κάτι πιο απτό σε αυτό το δεδομένο οικοσύστημα, που ακολουθεί τους δικούς του κανόνες. Και αυτό το κάτι, δεν είναι άλλο, από την μεγέθυνση του κέρδους.

Και όταν αναφερόμαστε στη μεγέθυνση του κέρδους, δεν μιλάμε για την αύξηση της κερδοσκοπίας, που είναι άλλωστε αναπόσπαστο και εξισορροπητικό στοιχείο του χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Αναφερόμαστε στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και στην άρση όλων των υφιστάμενων αντικινήτρων, που θα προσελκύσουν περισσότερες εταιρείες για να εισαχθούν στην αγορά και περισσότερους επενδυτές για να επενδύσουν σε αυτές.

Η επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος της εισόδου των εταιρειών στο Χρηματιστήριο και το κόστος άντλησης νέων κεφαλαίων, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια προσφορά τίτλων. Έτσι προτείνει να μηδενιστεί, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου που ανέρχεται στο 1%. Ταυτόχρονα, προτείνει να διευκολύνεται η διαδικασία εισαγωγής με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων να είναι η επιδότηση του κόστους προετοιμασίας του φακέλου εισαγωγής, ειδικά για τις μικρές εταιρείες. Για τις μικρές εταιρείες, που θα επωμιστούν το επιπλέον κόστος, που θα προκύψει από την υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Επίσης προτείνει την ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των εισηγμένων εταιρειών. Για παράδειγμα, η θέσπιση χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας από την είσοδο μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο, θα αποτελούσε ένα ισχυρό κίνητρο τόσο για ίδια την εταιρεία, όσο και για τους παλαιούς και νέους μετόχους της.

Φορολογικά κίνητρα θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν και για τους επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν ως ιδιώτες στο Χρηματιστήριο, ή μέσω θεσμικών και συλλογικών επενδυτών, όπως για παράδειγμα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Θα μπορούσε το επενδυόμενο κεφάλαιο να είναι αφορολόγητο, αν η επένδυση παραμείνει μακροπρόθεσμα μέσα στο Χρηματιστήριο. Θα μπορούσε να υπάρχει επίσης, χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων, ή να παραμένουν τα μερίσματα αφορολόγητα εφ’ όσον επανεπενδύονται, μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι η αλλαγή του χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου. Ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας πέραν του γεγονότος ότι θα κατευθύνει κεφάλαια στις αγορές ομολόγων, μετοχών και λοιπών επενδυτικών προϊόντων, θα συμβάλει στη εδραίωση της επενδυτικής χρηματιστηριακής κουλτούρας, που είναι άγνωστη στη χώρα μας. Διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, η κυρίαρχη επαφή των Ελλήνων με το Χρηματιστήριο ήταν αυτή του 1999, που ουδεμία σχέση είχε με τις επενδύσεις, παρά μόνο με τον τζόγο.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.