Γιατί (δεν χρειάζονται και) δεν υπάρχουν ΙΚΕ στη Ρουμανία

Γιατί (δεν χρειάζονται και) δεν υπάρχουν ΙΚΕ στη Ρουμανία

- «Καλησπέρα σας, με ενδιαφέρει να κάνω μία ΙΚΕ στη Ρουμανία;»

- «Γιατί πρέπει να είναι ΙΚΕ;»

- «Για να μην πληρώνουμε χωρίς λόγο ασφαλιστικές εισφορές ως μέτοχοι»

- «Στη Ρουμανία κανείς δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές απλά επειδή είναι μέτοχος μίας εταιρείας»

- «Δηλαδή;»

- «Δηλαδή είναι καπιταλιστικό κράτος και δεν τιμωρεί ούτε υποχρεώνει κάποιον που θέλει να επιχειρήσει να πληρώσει με το ζόρι ασφαλιστικές εισφορές. Όποιος θέλει, ασφαλίζεται ο ίδιος ως υπάλληλος της εταιρείας του, όποτε θέλει».

- «Και δεν τον κυνηγάει το κράτος για να πληρώσει το δικό μας το ΤΕΒΕ, ή ΟΑΕΕ;»

- «Όχι»

- «Παράξενο πράγμα αυτός ο καπιταλισμός...»

Γιατί οι Ρουμάνοι θεωρούν πολύ σημαντικό η νέα εταιρεία να ξεκινάει με όσο χαμηλότερα έξοδα γίνεται

Δεν είναι λίγες οι φορές που δεχόμαστε το αίτημα να φτιάξει κάποιος μία ΙΚΕ στη Ρουμανία. Μαθημένοι από την Ελληνική πραγματικότητα, είναι λογικό για πάρα πολλούς Έλληνες να θεωρούν ότι ο Ελληνικός παραλογισμός (να υπάρχει ένας τύπος εταιρείας που το μόνο στο οποίο χρησιμεύει είναι ότι δεν υποχρεώνει όλους τους μετόχους να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές) βασιλεύει και σε άλλες χώρες.

Στη Ρουμανία όπου επικρατεί το «κακό» καθεστώς που λέγεται καπιταλισμός και αρέσει στην πλειοψηφία των πολιτών δεν υπάρχει η έννοια αυτή, της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών σε όποιον αναλαμβάνει το ρίσκο να επιχειρήσει. Ο λόγος είναι απλός: Το κράτος προσπαθεί να κάνει όσο πιο εύκολη γίνεται την προσπάθεια κάποιου να ξεκινήσει μία δικιά του επιχείρηση. Αν αυτός τα καταφέρει, το κράτος θα κερδίσει άμεσους και έμμεσους φόρους, θέσεις εργασίας και πολλά άλλα οφέλη. Για αυτό και:

Α. Η φορολογία για όποια εταιρεία στη Ρουμανία έχει τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ είναι 1% (αν έχει υπάλληλο, ακομη και τον μέτοχο), ή 3% αν δεν έχει υπάλληλο.

Β. Δεν υποχρεώνει κάποιον να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.

Γ. Αυτονόητα δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος και πολλά άλλα άμεσα και έμμεσα χαράτσια που υπάρχουν σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Ενώ πχ στην Ελλάδα αυτός που θέλει να στήσει μία δικιά του δουλειά νιώθει ότι το κράτος προσπαθεί με το καλημέρα να του πάρει όσα περισσότερα μπορεί, στη Ρουμανία τα πράγματα είναι ακριβώς αντίθετα: Κάνε δικιά σου δουλειά, μπες στην αγορά, πλήρωσε μόνο 1 – 3% επί του τζίρου σου και όταν σταθείς στα πόδια σου, εσύ ο ίδιος θα αναζητήσεις λύσεις για να έχεις και ασφαλιστική κάλυψη. (Αν επιλέξεις να μην ασφαλιστής ούτε στο μέλλον, μπορείς να το κάνεις, δικιά σου είναι η επιλογή).

Αποτέλεσμα: Πολύ χαμηλή ανεργία, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν τη δικιά τους μικρή δουλειά και ένα εισόδημα 20.000+ Ευρώ μετά φόρων (οι αντίστοιχοι στην Ελλάδα καταγράφονται ως υπάλληλοι συνήθως, για αυτό και πέφτουν οι μέσοι όροι μισθών στη Ρουμανία), ενώ μετά από λίγα χρόνια όλοι τους διαλέγουν ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΛΗΣΗ την ασφάλεια που τους ταιριάζει.

Ακόμη και το πολύ μικρό ύψος των κόκκινων δανείων στη Ρουμανία ( = οι τράπεζές τους είναι υγιείς, έχουν 30% περισσότερες καταθέσεις από δάνεια, δεν έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων κλπ) οφείλεται ΚΑΙ στους χαμηλούς φόρους + την ευελιξία στο θέμα της ασφάλισης. Όχι τυχαία, στην Ελλάδα όπου 7 στους 10 πολίτες έχουν χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η βόμβα των κόκκινων δανείων απενεργοποιήθηκε μόνο με επενδύσεις / απώλειες δεκάδων δις από το Ελληνικό κράτος. Στη Ρουμανία η χαμηλή φορολογία συνέβαλλε και αυτή στη ΜΗ απώλεια τέτοιων δις και στο πολύ μικρότερο δημόσιο χρέος. 

Οι ασφαλιστικές επιλογές για όποιον θέλει να κάνει δικιά του δουλειά στη Ρουμανία

Οι Ρουμάνοι έχουν εδώ και 10 χρόνια το σύστημα με τον ιδιωτικό τρίτο πυλώνα ασφάλισης, όπου συγκεντρώνονται οι επενδύσεις των ασφαλισμένων και αυτές επενδύονται στις αγορές με καλές αποδόσεις, όμως έχουν και τις Ελληνικές παθογένειες, μιας και το σύστημά τους βασίζεται στις καταβολές των σημερινών εργαζομένων, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις των παλιότερων. (Επίσης στη Ρουμανία το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μία γενιά συνταξιούχων πλήρωσαν εισφορές με το κομμουνιστικό λέι, που υποτιμήθηκε / μηδενίστηκε σε λίγα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού. Αυτονόητα για αυτούς πληρώνονται συντάξεις χωρίς να υπάρχουν χρήματα, μιας και τα πχ 50 δολάρια ασφαλιστικών εισφορών του 1988 το 2004 είχαν αξία κάτω από 1...)

Απλά δεν στραγγαλίζουν αυτούς που θέλουν να μπουν στην αγορά, γιατί καταλαβαίνουν ότι θα κερδίσουν περισσότερα αν αυτοί επιβιώσουν και σταθούν όρθιοι.

Οι επιλογές που προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους είναι οι εξής:

Εταιρεία ΕΠΕ / μονοπρόσωπη ΕΠΕ: Σε αυτή ο μέτοχος δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Αν θέλει να ασφαλιστεί, προσλαμβάνεται ως υπάλληλός της. Ο φόρος εισοδήματος επί του μισθού είναι 10%, ανεξαρτήτως ύψους.

Προσωπική εταιρεία / φυσικό πρόσωπο / ελεύθερος επαγγελματίας: Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αρκετές χαμηλές, περίπου στο 20% των εισοδήματος, ενώ παράλληλα ο φόρος εισοδήματος είναι 10%.

(Η ΑΕ είναι λίγο διαφορετική ιστορία και σχεδόν κανείς δεν την επιλέγει, μιας και δεν τη χρειάζεται)

Τα δύο σημεία «σταθμοί» που αύξησαν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές στη Ρουμανία

Μπορεί στην Ελλάδα οι πάσης φύσεως μη έχοντες σχέση με το επιχειρείν να πιστεύουν ότι τα έσοδα του κράτους από ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται με νόμους και κυνήγι, όμως στη Ρουμανία μπορούμε να εντοπίσουμε δύο χρονικά σημεία που εκτόξευσαν τα ασφαλιστικά έσοδα:

2015: Όταν η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9% και ταυτόχρονα επέκτεινε τα όρια του 1 – 3% για τη χαμηλή φορολογία, ενώ παράλληλα είχε προηγηθεί η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, για να μη φοβάται κάποιος να προσλάβει έναν υπάλληλο, με τον κίνδυνο να μη μπορεί να τον απολύσει (άλλο Ελληνικό ταμπού, όπου πολλοί νομίζουν ότι κάποιος που χάνει λεφτά μπορεί να πληρώνει έναν υπάλληλο εσαεί).

Αποτέλεσμα: Το ΑΕΠ γιγαντώθηκε, ολόκληροι κλάδοι βγήκαν από τη μαύρη οικονομία, εκατοντάδες χιλάδες επιχειρήσεις άρχισαν να δουλεύουν «άσπρα» = τους ήταν πιο εύκολο και συμφέρον να προσλάβουν τους υπαλλήλους τους που ως τότε δούλευαν «στη μαύρη» = τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώθηκαν ελάχιστα, ενώ ασφαλιστικά έσοδα εκτοξεύθηκαν = μία νέα γενιά επιχειρήσεων εκπαιδεύτηκαν στη νομιμότητα.

2018: Όταν η κυβέρνηση κατήργησε το σύστημα των «εισφορών εργαζομένου και εργοδότη», τις έκανε όλες «εισφορές εργαζομένου» και ποινικοποίησε τη μη καταβολή τους. 200.000+ εργοδότες πλήρωναν στους εργαζομένους τους τις «εισφορές εργαζομένου» όμως χρωστούσαν τις δικές τους. Με τον νόμο αυτόν υποχρέωθηκαν σωστά να σταματήσουν να το κάνουν.

Αποτέλεσμα: +40% αύξηση εσόδων (στηριγμένη και στην ανεργία 3-4% + τη μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας και της μεγάλης αύξησης των μισθών).

ΥΓ. Για τους πάσης φύσεως συριζαίους αναγνώστες: Οι αλλαγές του 2015 και του 2018 έγιναν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση, το πιο αριστερό κόμμα της χώρας.

Η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος, όμως δεν σε υποχρεώνει με το ζόρι να πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές με το καλημέρα

Κανείς δεν λέει πως η Ρουμανία είναι παράδεισος. Το αντίθετο, έχει και αυτή τα προβλήματά της όπως κάθε άλλη χώρα. Όμως στο θέμα της διευκόλυνσης των ιδιωτών να μπουν στην αγορά και να στήσουν τη δικιά τους επιχείρηση είναι πολύ πιο ευέλικτη και φιλική από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία (που εισήγαγε και αυτή ασφαλιστικές εισφορές σε μετόχους).

Δεν είναι ότι οι Ρουμάνοι είναι κορόιδα. Είναι ότι (και) με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν τους μικρομεσαίους και μέσα σε 10 χρόνια δημιούργησαν μία μεγάλη μεσαία τάξη, με χρήματα, άνεση και χωρίς χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Μήπως κάποια στιγμή να το σκεφτούμε και εμείς;

Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης

[email protected]