Γ. Αράπογλου (Pulse): Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών

Γ. Αράπογλου (Pulse): Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, η ακρίβεια και γενικότερα η οικονομία, είναι κατά σειρά προτεραιότητας οι παράγοντες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Επειδή αναγνωρίζεται σε σημαντικό βαθμό ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, αυτό που θα υπερισχύσει στην κάλπη είναι η αγωνία για το μέλλον και η αναζήτηση εκείνου που μπορεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κρίσεις που έχουμε μπροστά μας, εκτιμά στο Liberal o Γενικός Διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse. Και αξιολογώντας τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών σημειώνει ότι οι πολίτες ναι μεν αναζητούν την πιο συνεπή και αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα, αλλά σχεδόν όλοι αναμένουν επιπλέον μέτρα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών; Σε τι βαθμό θα τις επηρεάσει η ακρίβεια;

Όλα θα έχουν τον ρόλο τους: τα εθνικά θέματα, η καθημερινότητα, η πανδημία που δεν λέει να μας αφήσει ήσυχους, η Υγεία ευρύτερα, η Παιδεία, η ασφάλεια… Όμως, η ακρίβεια και η Οικονομία γενικότερα, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο!

Πως θα λειτουργήσει η ακρίβεια ενόψει των επόμενων εκλογών; Ως παράγοντας τιμωρίας προς την κυβέρνηση; ‘Η ακριβώς επειδή είναι εξωγενής, οι πολίτες θα ψηφίσουν ποιο κόμμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις πιέσεις από την ακρίβεια;

Επειδή αναγνωρίζεται ότι σε σημαντικό βαθμό η κρίση αυτή είναι εισαγόμενη και επειδή οι πολίτες φαίνεται να υποδέχονται τα μέτρα της κυβέρνησης -σε κάποιο βαθμό- θετικά, νομίζω ότι θα υπερισχύσει η αγωνία για το μέλλον και η αναζήτηση αυτού που μπορεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα και τις κρίσεις (αλλά και τις όποιες θετικές εξελίξεις) που έχουμε μπροστά μας.

Σύμφωνα με έρευνα της Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, το 31% απαντά αισιόδοξα (από 40%) και το 68% απαισιόδοξα (από 58%). Επίσης ένα 48% ανησυχεί για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της εργασίας τους έναντι 42% που εκφράζουν αντίθετη άποψη. Πως μπορεί αυτή η απαισιοδοξία και ανησυχία να αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών;

Είναι προφανής η ενίσχυση της απαισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και δικαιολογημένη μέσα σε ένα τόσο δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Όσον αφορά την ανησυχία για τη βιωσιμότητα της εργασίας, από τη διαπίστωση ότι στο σύνολο των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους υπάρχει ευδιάκριτη ενίσχυση της ανησυχίας (από 53% σε 60%), προκύπτει το συμπέρασμα ότι στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η ανησυχία δεν έχει αυξηθεί - έχει μάλλον περιοριστεί! Η αποτύπωση αυτής της εικόνας στο αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι, εκτιμώ, προς τη κατεύθυνση που ήδη αναφέραμε: στην αναζήτηση της πιο συνεπούς, πιο αξιόπιστης και καλύτερης πρότασης για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι 6 στους 10 εκφράζουν ανησυχία για την ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο που αφορά τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market). Τελικά, η ακρίβεια στο ρεύμα και τα καύσιμα θα κρίνουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών;

Η ακρίβεια συνολικά, όπως είπαμε θα έχει καθοριστικό ρόλο. Προκύπτει όμως καθαρά ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια είναι αυτές που έχουν πονέσει περισσότερο και συνεχίζουν να πονούν τους καταναλωτές!

Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα. Πως θα μπορούσε το γεγονός αυτό να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Οι προσπάθειες και τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται να γίνονται δεκτά με θετικό τρόπο, τουλάχιστον σε κάπως μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν: το 50% κρίνει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι 42% που τα βρίσκει σε λανθασμένη! Σχεδόν όλοι όμως αναμένουν και άλλα μέτρα - και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για αυτό. Όσο η κυβέρνηση δείχνει ετοιμότητα και συνεχίζει να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, αυτό θα της πιστώνεται.